Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl minisérie podle stejnojmené komiksové předlohy. Vysokoškolský student Light Yagami se chce stát policejním důstojníkem stejně jako jeho otec a prosazovat právo a spravedlnost. Proto když nalezne zápisník 'Death Note' s jehož pomocí lze zabít kohokoli jen se znalostí jeho jména a tváře, bere to jako příležitost očistit svět od kriminálních živlů jednou provždy. Masová úmrtí kriminálníků se brzy začnou spojovat s nadpřirozeným zabijákem Kirou (podle anglického 'killer') a po jeho stopě se vydává geniální detektiv L. Bude L schopen dopadnout Kiru dřív než ten uvidí jeho tvář a přijde na jeho pravé jméno? (Genryuusai)

(více)

Recenze (157)

Pethack 

všechny recenze uživatele

Celá (anime) série o 37i epizodách ve dvou hodinách (hraného) filmu? Tak tomu říkám neobyčejně koncentrovaný zážitek, NescAnime Ultra, made with love in Japan. Otázkou zůstává, proč točit film, který: a) ochudí diváka o miliony detailů kompletního a rozhodně ne jednoduchého a přímočarého děje seriálu; b) nepřináší nic nového ani do daného fikčního světa, ba naopak všechno - od atmosféry a vizuální stránky až po (ne zrovna objevné, leč solidní - tedy v příp. anime série) narativní postupy - zcela ostentativně kopíruje? Je nasnadě, že objektivnější by bylo hodnotit Death Note - film bez zřetele k seriálu - v tom případě se bavíme o útvaru, který by šlo charakterizovat jako neskutečně bohatý příběh osekaný v již zmíněném brutálním časovém poměru naroubovaný na něco, co vypadá jako herci a téměř se to tak i chová. Budiž pak tento útvar důkazem, že kombinace ctrl c, ctrl v ve směru anime série ---> hraný film prostě nefunguje. 3* za to, že něco takového se hned tak nevidí a tudíž jsem na nějaký čas ustrnul v údivu, což se mi pravidelně stává při sledování "kvalitních" filmů. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Moji" Japonci mě opět nezklamali. A to přitom žádné comicsy nečtu, natož ty japonské. Ale tenhle příběh je nadprůměrně povedený a jeho povedené áčkové zpracování hravě strčí do kapsy třeba většinu japonských "vlasatých" horrorů. Měl jsem sice původně připraveny "jen" čtyři hvězdy (nebavila mě vůbec postava boha smrti - jeho mizerná digitální vizáž, jeho roztlemená klaunská držka i jeho repliky), ale za vskutku ďábelsky vypointovaný závěr v galerii musím popětit. A skoro bych teď měl chuť vidět další a další pokračování, i když seriály poslední dobou nějak nemusím. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

V celém Tokiu začnou zvláštním způsobem umírat policejní hlavouni a kriminálníci. Policie a zvláštní služby si neví s těmito případy rady... Death Note - útlý sešit Smrtonoš s několikerým způsobem užití, sympatický mladík Yagami Light (Tatsuya Fujiwara známý jako Nanahara z obou dílů Battle Royale) a jeho létající společník Ryuk - mix opeřeného strašáka a Jokera se zálibou v jablcích, tajemný "L"... to jsou stěžejní protagonisté filmu - neobyčejného skloubení několika žánrů - natočeného podle stejnojmenné comicsové předlohy (stejně tak vznikl anime seriál) těšící se v Japonsku velké popularitě. Mangu jsem nečetl, ani jsem neviděl žádný díl seriálu, navíc si nedočkavě pořídil verzi bez titulků, což mi znemožnilo větší vhled do příběhu a pochopení některých dějových nuancí. A na tom film velmi staví. Akce není ve filmu téměř žádná, digitálních efektů (mimochodem dost slušných) je v něm též poskrovnu, přesto je Death Note zatraceně zdařilou adaptací comicsu. Zásluhu na tom má evidentně poutavý příběh, zajímavé vícerozměrné postavy a bezchybné formální zpracování. I když jsem ne všechno pochopil, ani vteřinu jsem se nenudil. 9/10 ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Originalitu upriti nejde - stejne tak osobitou stylizaci s prvky nadprirozena, ktere ja vzdy vitam. Death Note je dilem zrucnym, kde se dialogy netoci kolem klise kde se hrdina lituje, kde si na konci saha do svedomi a vsechno se to jedinym mavnutim proutku zmoralizuje. Tohle je daleko dal a ac se najdou jiste nelogicnosti, nezabrani mi to ve velmi kladnem hodnoceni, ktere jak pevne doufam zaruci, ze se me jmeno v death note neobjevi . . . ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Zajímavý scénář, sympatický hlavní hrdina a roztomilá, mizerně animovaná potvůrka v roli Boha smrti. Především první bod drží více než dvouhodinový snímek nad hranicí průměru, konkrétně v oblasti kvalitní, originální zábavy bez hlubšího podtextu nebo nějakých větších ambicí. Zajímavý závěr, kdy se víceméně prohodí role hlavních dvou hrdinů, pak spolu s vsuvkou s dalším zápisníkem solidně navnadí na druhý díl. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (4)

  • Mezi filmovým zpracováním a původním anime seriálem lze najít několik rozdílů. V seriálu se například Light (Tatsuya Fujiwara) zbaví Naomi Misory (Asaka Seto) tím, že z ní vyláká řidičský průkaz, a to ve chvíli, kdy jí řekne, že je z vyšetřovacího týmu zabývající se Kirovým případem a že by s ním rád spolupracoval, ale že potřebuje průkaz totožnosti. Ve filmu se dále agent, který pronásleduje Lighta (Tatsuya Fujiwara), jmenuje Raye Iwamatsu, ale v anime je o Raye Penber. Ryuk současně v seriálu nezapíral, co se stane s člověkem, který zápisník využil. (Shley)
  • Jak je uvedeno v seriálu, pravý důvod, proč se chtěl Ryuk dostat do lidského světa, je ten, že se chtěl pobavit. (Shley)
  • Zápisník smrti byl prvním filmem v japonské filmové historii, ve kterém bylo k natočení scény použito metro. (Shley)

Reklama

Reklama