Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mě animé seriál (ale i film) dokáže zaujmout natolik, abych mu nasolil plnou palbu hvězd, těšil se na každé další pokračování a ještě navíc neměl po téměř patnácti epizodách žádné výtky. Death Note je zajímavý nejen svým námětem, ale pronikne divákovi pod kůži i svojí hudbou, ať už ústřední znělkou, či melodiemi doprovázejícími scény, ale také dávkou napětí v každém dílu a různými dějovými zvraty, kterými jsou jednotlivé epizody protkány. Zpočátku jsem si říkal, že bych tento námět raději viděl v hrané podobě, ale po pár dílech mi již animovaná forma vůbec nevadí. Líbí se mi myšlenkové pochody hlavních postav, ale také atmosféra a ústřední i dílčí zápletky. Jsem zvědavý, jak vše dopadne a upřímně nevím, zda stát na straně Lighta či L, neboť obě postavy mají mé sympatie. Své neoddiskutovatelné kouzlo má však také shinigami Ryuk. Prozatím je to jednoznačných 5*. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jako odpůrce anime jsem k tomuto seriálu přistupoval poněkud skepticky. Kupodivu mě to ale mile překvapilo. Jak nápad tak provedení jsou celkem originální. Kluk dostane deník a pomocí něj může zabíjet lidi. Časem se vše samozřejmě zkomplikuje a on si začne hrát na boha. Je to neskutečně náročné na přemýšlení. Je super sledovat Lighta, jak soupeří s L. I další vedlejší postavy jsou zajímavé. To samé platí pro Shinigami. Zvláštností seriálu je, že máte pocit, že by mohl každý díl být poslední. Dost se jim to daří natahovat. I z filozofického hlediska se jedná o dost zajímavý počin. Taková moc by asi zkazila každého člověka. Určitě jsem rád za toto nakouknutí do japonského světa a jeho kultury. "Stvořím nový svět!" ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Fascinující výlet do světa nelítostných soubojů, kde se ke střelným zbraním uchylují jen ti nevyvolení, každé napsané jméno na malý útržek papíru může znamenat klíčový zlom a anarchie se až neuvěřitelně těsně dotýká absolutismu. Death Note ale fascinuje hlavně hmatatelnou atmosférou strachu z Kiry a s tím souvisejícího respektu z obou hlavních protivníků. Ale právě jejich genialita je jediným zádrhelem. Stíhat sledovat počet zápisníků, Shinigami, Kirů nebo promyšlených dlouhodobých plánů je někdy opravdu velká dřina a občas jsem se přistihl, jak už bezradně čekám na nějakou vysvětlovačku. Jinak je ale tento vyšperkovaný thriller jedinečným anime, po kterém už zápisníky v černých deskách nikdy nebudou stejné. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou 10 dílů, musím do nebe vychválit český dabing a už mám svého miláčka - L. Na CZ jsem narazila náhodou, když jsem nemohla najít titulky k 6.dílu a nezbývalo mi než se podívat v cz. Brzo jsem zjistila, že hlas Michala Jagelky je úlisnější, protivnější a arogantnější a že hlas L je nádherný, stejně jako jeho účes. Navíc mě seriál zaujal natolik, že zbožnuju hudbu, dedukční boje a spát jsme šla až ve čtvrt na 3 ráno. Dodatek 1 Po smrti L se děj zvrhl, na jeho místo nastoupili dva blbečci (z nichž jeden je transvestita a druhý peroxid) a Light se stal tak protivným, že bych ho odstřelila brokovnicí okamžitě. Seriál se dělí jakoby na dvě části. První je kvalitní a opravdu napívnavá. Druhá je překombinovaná, přehnaná a skoro otravná. Za "první" řadu 5* za "druhou" 3*. Výsledek je tedy 4*. Jsem opravdu zklamaná posledními deseti díly. Takže udělám to, co dělám když mám oblíbence a končí to jinak. Vymyslím si alternativní konec sama pro sebe. Dodatek 2 Po shlédnutí posledních dvou dílů mám radost z Lightova konce. Matsudo konečně udělal jednu věc pořádně a to že ustřelil Lightovi ruku. Nakonec mi bylo líto i toto transvetitního Mela. Všichni, kdo jsem chtěla, aby zemřeli, tak zemřeli, a Ryuk nad všema vyzrál :-) Až na smrt L ideální konec ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

K Death Note jsem zpočátku přistupoval s jakýmsi despektem a očekáváním. Jelikož v žebříčcích na prvním místě vystřídal mého oblíbeného Kenshina, říkal jsem si v duchu "tak se ukaž, co v tobě je". A skutečně, už od prvních dílů se děj rozjede a nezastaví. Light najde Deník smrti, zjišťuje, co všechno se s ním dá dělat, a zároveň se musí mít na pozoru před policií a obzvláště "L". Nenapadlo by mě, že může být napínavý seriál, kde se velká část odehrává ve vnitřních monolozích hrdinů, ale tenhle myšlenkový souboj Light x L je strhující a skvěle promyšlený. Kolikrát jsem se přistihl, že zkouším uvažovat s nimi. ..Tolik k první polovině, která si snad i zaslouží ne úplně čistých 5 *. Ovšem, seriál má ještě druhou polovinu. Nevím, jestli to byl přesně díl 17, kde se to zvrtlo, jak zmiňují ostatní, ale prostě od určitého momentu se to zlomí. Z Miso Aname, zprvu roztomilé a i docela uvažující holky udělají trapně infantilní kr*vu a z Matsudy trapně infantilního v*la. Ne že by tam předtím nebyl humor (Ryuk rulez), ale zapadal do docela vážného a seriózního tématu. Ovšem pak vyloženě rušil. A taky změnili znělku, ho**da, příjemně poslouchatelnou rockovou písničku vyměnili za rádoby drsnou metalárnu. Ach. Nicméně, nicméně, stále se to ještě dalo sledovat a bylo to docela zajímavé a napínavé. Až někam k dílu +/- 26. Aniž bych chtěl moc spoilovat, nová postava mi byla veskrze nesympatická a konec bych si taky představoval jinak. Snad jen ta hudba byla skvělá pořád. ___ Procentuelně asi 90 % za první polovinu, 75% za 3./4 a slabých 60 za poslední čtvrtinu. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Ačkoliv je přezdívka pro N (Neito Ribā) Near, do českého jazyka byla přeložena jako Nia, čímž byla ošizena o její význam. Near znamená blízký a v Nearově případě to znamená, že je vždy blízko vyřešení případu Kira. (P. J. D.)
  • V prvním openingu se objevuje řada náboženské symboliky. Příkladem je jablko, které znamená moc, v tomto případě Kirovu moc, když jej nese Light, nebo také - v prvním záběru podobné vyobrazení ze Sixtinské kaple, v němž se člověk s bohem dotýkají prsty - zakázané ovoce, v tomto případě deník smrti. (P. J. D.)
  • Seriál je silně inspirovaný známými evropskými filosofy a jejich myšlenkami. Kupříkladu Kantem ("Základy metafyziky mravů"), či Rousseauem ("O společenské smlouvě neboli O zásadách státního práva"). (P. J. D.)

Reklama

Reklama