Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (429)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Oscars 2017: Mlčení byl jeden z oněch filmů, co vypadají spíše průměrně. Ani moc mi k sebevědomí ohledně pozitivity tohoto filmu nepomohl fakt, že první dávka hodnocení byla spíše negativní a kritika vypadala na pesimistické orgie. Nakonec se jednalo opět o klasický nádherný jev toho, kdy by člověk měl myslet vždy vlastní hlavou a neshazovat si myšlení a domnění někým jiným. O tom je zářný příklad tohoto filmu. Přijde mi, že méně než čtyři hvězdy (nebo ještě teda ty tři) mohli dát jen jedinci, co jsou sotva schopni dokoukat osmnácti minutovou epizodu Teorie velkého třesku a nebo blbečky, co jenom vidí náboženskou tématiku a hned si hrajou na morální iluminátskou ligu (opak katolické ligy). Dát nižší ohodnocení jenom kvůli náboženské tématice mi přijde vrcholová ubohost hodná špičkového ignoranta (a to bych v opačném případě řekl o intelektuálním filmu kritizováno ze strany teistických fanatiků). Tenhle film je prostě kratší Scorseseho Apokalypsa. Film s příběhem a vypravěčem procházející svým životem. Skvěle natočené, skvěle situované, skvělé zpracované. Asi nevím, co k tomu říct. Z filmu cítíte chlad, izolaci Japonska v největší a nejvyšší verzi. Herecké výkony jsou naprosto nezaměnitelné. Co k tomu říct? Víc nominací tohle si zasloužilo víc než jen kameru, kterou bych navíc s láskou udělil. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Scorseseho filmy mám rád, tohle mě ale moc nebralo. Na to, jak dlouho byl prý scénář pilován, mi přišel málo propracovaný. Ostatní aspekty filmu jsou výborné, herci zahráli to své, výprava je příkladná, scénář je ale jen taková okvětnělá verze fundamentalistického náboženského drmolení. 50% ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Uuu, 3h film takmer bez hudby či akce. Film, na který se určitě neplánuji znovu dívat mě až tak nezklamal, ale moc nefandím náboženským misiím. Křesťanství to v té době v Asii moc lehké nemělo, a inkvizice byla zlo. Výborný A. Garfield. Příště ale snad M. Scorsese zavítá někam mezi Wall street. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Osobní disputace na téma pevnosti víry. Ono je to zajímavé vztáhnout k současné Evropě. Velmi by se hodila zásadová, tvrdá křesťanská církev, která by chránila svůj prostor a své lidi po celém světě. Inu křesťanství nahrazuje jiné expanzivní (poloprimitivní) náboženství. Co se týče Silence, tak se do dnešní doby opravdu nehodí, což je vlastně klad. K intenzivnějšímu zážitku chyběl lepší herec a vyhrocenější režie. Ne, že by v tom nebyla skrytá/obnažená bolest, ale chtělo to více zhustit, i když chápu meditativní tichý přístup...66%. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější režisér tentokrát nezabodoval. Měl jsem pocit, že sleduji něco ve stylu Utrpení svatého Šebestiána ze Slunce, seno a erotika. A ty bezmála tři hodiny byly skutečně utrpení. Chápu že osudy křesťanů a jezuitských misionářů v Japonsku sedmnáctého století byly asi krušné, ale lhostejné mi to bylo před shlédnutím tohoto snímku (to jsem o tom ani nevěděl), v jeho průběhu a i po jeho konci. Viděl jsem v českém dabingu. Japonské rozhovory byly bez titulků (záměr?), tedy moc nevím, co se půlku filmu řešilo, ale je mi to vlastně jedno. Sledovat pobíhání dvou mnichů a jejich umouněných oveček byla útrpná otrava. Za mě první místo v nudných dialozích. Jak už po 58 někdo šlapal ublácenou haxnou na Ježíška, tak jsem začal mít chuť taky na někoho šlápnout. A pozor po 59 to bylo ozvláštněno plivnutím na krucifix. Konec chytil lehký náznak spádu, ale mě to bylo už jedno. Já byl rád, že už to končí (SPOILER) a jestli v té rakvi byl nakonec s křížkem mě bylo 100x putna. ()

ilonaho 

všechny recenze uživatele

"Máme vlastní náboženství, Padre. Škoda, že jste si toho nevšiml..." - vybízí k úvahám o vývozu ideologie a misiích všeho druhu a všech dob... Třetina jich ale mohla zůstat ve střižně a na síle sdělení by spíše přidalo... Divákovi z krátce posttotalitních a postkolaborantských zemí musí nutně rezonovat i ono: "Je to jen formalita." Bohužel paralelní obsazení Andrewa Garfielda do dvou tak podobných rolí - http://www.csfd.cz/film/411301-hacksaw-ridge-zrozeni-hrdiny/prehled/ - je spíše na škodu. ()

Ivi06 

všechny recenze uživatele

I přes to, nebo možná naopak právě proto, že jsem ateistka, filmy s náboženskou tématikou patří mezi mé oblíbené... jsou plné otázek a rozporuplností a tenhle film přesně zahrál na mou notu. A nejlepší na celém tom zážitku bylo, že jsem hlavní hrdiny vnímala jako záporáky. Nemá smysl se dlouze rozepisovat, tohle prostě stojí za to vidět. Vše tu šlape jak má a kupodivu na svou délku a to množství dialogů, film nemá žádný hluchý moment a ani vteřinu nenudí... Garfield se letos překvapivě celkem dobře vybarvuje, a Driver, i když neměl tolik prostoru, nemůžu jinak než zase pochválit... ten ušoun mě baví a dojímá v každé své roli (vyjma Star Wars teda :D). ()

zsn odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší film s Liamem Neesonem v poutači, jaký jsem kdy viděla. Hrál tam zhruba tak 15 min. Zbytek samej Japonec. Zbytečné a nezáživné a vlastně jsem s tím měla počítat od začátku, když se děj odehrává kdesi v Japonsku, jejichž kultura mne absolutně nezajímá. Holt touha vidět Liama byla silnější než má zášť k tomuto kontinentu. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalý film, který ale nabízí zajímavý a hloubavý příběh, ke kterému se pomalejší tempo hodí a které umocňuje intenzitu a vyznění celého snímku. Ačkoliv Mlčení není v žádném případě dokonalým filmem a v téměř třech hodinách pár chyb nadělá, jde o neskutečně vtahující zážitek prezentující oddanost víře a přesvědčení v nejrůznějších formách, který svými mnohými plusy bez problémů přebije negativa. Při odhalení významu názvu filmu v rámci vyprávění jsem byl dojat a ždímání pocitů usnadňuje pečlivá a citlivá režie, která dává vyniknout silným hereckým výkonům. Mlčení není jednoduchým a přístupným filmem, ale pozorným a trpělivým divákům se bohatě odmění. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohoto filmu je, že pointa Vám dojde už po první hodině, což dělá zbytek filmu naprosto zbytečným ( a že je film hodně dlouhý ) Přesto nelze říct, že by mě film vyloženě nudil. Rád bych ještě pohanil marketing, který neustále všude komunikuje Liama Neesona jako jednoho z hlavních herců, byť je v celém filmu asi tak 10 minut. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Hodně, opravdu hodně divácky náročný film, na který je potřeba jít připraven a s čistou a čerstvou hlavou. Jinak hrozí rychlé upadnutí ve spánek, což by byla ovšem velká škoda. Film je to totiž krom jiného velmi inspirativní a přináší spoustu zajímavých témat a otázek v záležitosti víry. Jsem zatvrzelý ateista, nevím, co přesně Marty chtěl tímhle filmem říci, zda vyjádřit respekt odvaze křesťanů, kteří při šíření víry riskovali život, nebo vyjádřit úctu Japoncům k tomu, jak vytrvale bránili šíření křesťanství ve své zemi. Nicméně v tom je krása tohoto filmu, Scorsese nemoralizuje, nejsou zde ani "ti hodní", ani "ti zlí", obě strany mají racionální argumenty a každý se může ztotožnit s jakoukoli postavou. Očekávání jsem měl fakt velká, z této pozice se jedná spíš o mírné zklamání, nicméně musím říct, že Scorsese mě opět svým filmem hodně zaujal. A dokonce ani Andrew Garfield mi tu nevadil, tahle role mu docela sedla. (kino Premiere Cinemas, orig.) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Pokoj a bratská láska nech je medzi nami. Martin Scorsese opäť o viere, tentokrát bez akýchkoľvek pokušení alebo dotieravých komunistov. Veľkofilm o kresťanstve, v ktorom sa môžete kochať perfekcionistickými zábermi aj nádherných obrazov krajiny (v hlavnej úlohe Japonsko), oduševnenými hereckými výkonmi (až na zamračené výrazy A. Garfielda), tichom, pokojom a rozjímaním, ktoré ponúka takto podaná viera. Avšak musíte si položiť otázku, ktorá kultúra sa v skutočnosti správa násilne. Režisér však ponúka jednostranný pohľad, názor druhej strany je vyjadrený len minimálne a bez podpory nejakou aktivitou. Svojou obľúbenou dôchodkovou aktivitou Scorsese znovu uchvátil. Jeho talent nestarne. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Bezmála trojhodinový epos o šírení kresťanskej viery a Japonskej inkvizícii. Z hľadiska môjho duchovného nastavenia to bolo úplne mimo, ale musím povedať, že som sa bavil. Predovšetkým v prvej hodine je Scorseseho réžia bezchybná. Prostredie dodáva všetkému ešte pôsobivejší rozmer. Krásna japonská príroda nebola v "západnom" filme takto perfektne zachytená snáď od čias Cruisovho Samuraja. Škoda že sa dvaja "padres" rozišli tak skoro, potom už dej stratil tempo. Najmä vďaka dlhej stopáži je záver len pomalá a nudná dohra, ktorú som takmer prespal. Celkovo slabé 4*, ale vzhľadom na predpovede to považujem za úspech. 70 %!! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Velice nečekané překvapení. Mlčení jsem se dlouho vyhýbal, a to z jediného důvodu, mému absolutnímu odporu vůči čemukoliv, co souvisí s náboženstvím. Sám sebe považuji téměř až za fanatického ateistu, tudíž mě náplň tohoto snímku naprosto odrazovala a má chuť se tím prokousat se rovnala prakticky nule. Na druhou stranu zde ale bylo jméno Martina Scorseseho a i poměrně zvučné obsazení, a to byla taková lákadla, že jsem nakonec neodolal a dal jsem filmu šanci. A ještě že jsem tak udělal. Ano, samozřejmě, téma víry, náboženství a všech těch pánbíčkářských pindů zde bylo narváno až po okraj, ale Scorsese to vše v podstatě použil jen jako takový nevtíravý podklad pro vlastní příběh, který ovšem zpracoval skutečně záživným, zajímavým a působivým způsobem, a kde mi kupodivu nevadila ani jeho poměrně „bohatá“ stopáž. Osudy dvou portugalských jezuitů, šířící křesťanskou víru ve feudálním Japonsku, mají totiž šmrnc, pořád se něco děje, postupné odhalování, jak samotných poměrů v zemi vycházejícího slunce, tak otázek kolem otce Ferreiry, který tam působil před nimi, je opravdu zajímavé, velmi poutavé, ovšem ale i pozoruhodně emočně působivé a přesvědčivé, a například závěrečné setkání otce Rodriguese a právě otce Ferreiry je tak silné, že fakt smekám. Mlčení nicméně funguje i po stránce atmosférické a vizuální, nechybí ani momenty napětí, a v neposlední řadě musím snímek uznale vychválit i díky skvělému castingu, kdy především Andrew Garfield předvedl naprosto strhující herecký výkon, což jsem zrovna od něj upřímně vůbec nečekal. Mlčení je tak zkrátka dalším ze Scorseseho filmových triumfů, který mě skutečně oslovil a jsem nakonec opravdu rád, že jsem mu tu šanci dal, neboť to stálo za to. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Utrpení svatýho Šebastiána... Jako čekal sem hodně, ale dvě a půl hodin keců o existenci boha, to vážně jako ne. Není mi jasný, jak Scorsese může natočit jeden klenot za druhým a pak to proložit takovouhle ludrou. Hudba ani snad na jednu minutu a napětí? Tak to už vůbec. Jediný, co si asi budu chilku pamatovat sou mučící metody japončíků, kteří sou v tomto oboru vskutku vynalézaví... Jinak strašnej žrout času. Kvůli tomuhle filmu si na ten novej western posečkám rači až na doma, páč 3 hodiny a kus v kině něčeho podobnýho, to bych se pak mohl rovnou ukřižovat :o) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Žádná kontroverze nebo polemika jako za časů Posledního pokušení, ale jen ukňouraná mučednická agitka z mlhy a rákosí, kde se soutěží o titul nejvěrnějšího japonského katolíka a v disciplíně "rychlého nášlapu na Krista"...celkové vyznění nespasí ani úvahy nad aktem zapření, které může zachránit životy...věřící pomatenci nechť si přičtou klidně celou svatozář... ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Najtichších 160 vo filme, aké som zažil. Veľmi ťažká látka, ktorá keby nebola zasadená do Japonska, nemala by hodnotenie ani také, aké v súčasnosti má. Žiaden soundtrack, len výborný Garfield a jeho myšlienky, ktoré však k ničomu podstatnému nevedú. Je to iba časť dejín krajiny, ktoré si nechcelo dať kožu za lacno a kresťanskí misionári tomu nemohli pochopiť. ()

zencitizen 

všechny recenze uživatele

Komplexní film, který nelze zcela vstřebat po prvním shlédnutí. Tak opět jen kusé poznámky: Mlčení není rozhodně pomalý film ve stylististickém přístupu - stačí se podívat na délku záběrů a bude jasné, že nejsou delší než je obvyklý Scorseseho průměr: je to jeho klasická záběrová palba. Je ale jasné, že tématem i pohroužením do něj, je film dnešní době značně odlehlý. Film je náročný ne kvůli stylistické formě (byť ve filmu není žádná nediegetická hudba, jen zvuk přirozeného prostředí a to vždy trochu klade nárok na pozornost) , ale obsahu: není tu například žádná žena, nic romatického, ne ani žádný osobní vztah... hrdinou je spíše "svár svědomí", spíš etický problém než konkrétní člověk. Film navíc neposkytuje žádné morální rozhřešení - životní osud Garfiledovy postavy zůstává tajemný a její nitro neproniknutelné. Film je i něčím hrozivý - v tom ohledu, že nejprve sleduje postavu zcela oddanou své víře, aby jí posléze této víry brutálně zbavil a nechal jí dožít bez ní ve zdánlivé rezignaci a vyhasnutí. Navíc ono dilema, zda svou víru naplnit jejím popřením, protože jedině tak budou ušetřeny lidské životy si v žádném případě nezadá z dilematem Jěžíše v Posledním pokušení. Ba řekl bych, že je dokonce palčivější a poctivější, protože je pevně zakotveno v zákonech našeho pozemského světa. Znepokojivý film. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama