Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Frakira 

všechny recenze uživatele

Nechci a nebudu tady spekulovat o tom, co by bylo, kdyby (kdyby tam nehráli pořád ti stejní herci, průměrný režisér, že by to možná chtělo propracovat více scénář...atd) - ať si kdo chce, co chce říká, mně se to líbilo. Ano, zpočátku mi blesklo hlavou "to už tady bylo", ale pak se to zlomilo a byl to pro mě rozhodně nadprůměrný český film za tenhle rok. Možná nenadchne každého, možná tak úplně nedojme k slzám a nebudete se ani celou dobu válet smíchy...ale přesto: něco ve vás zanechá - ať už je to cokoliv...A o tom, že Ivan Trojan je bezpochyby skvělý, o paní Vašáryové ani nemluvě, snad nikdo pochybovat ani nemůže ;) ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Film drží velmi dobré herecké obsazení. Což se už tak nedá říct o scénáři a výpravě. Vše jen podtrhují ocenění Budař a Trojan. ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z těch lepších komedií, která u nás za posledních pár let vznikla. U filmu jsem se zasmál a přitom se jedná o poměrně vážné téma. Dávám 4 hvězdičky, protože tento film si je plně zaslouží. ()

zbysik 

všechny recenze uživatele

Pro me teda docela zklamani. Da se rici, ze tvurci vsadili pouze a jen na to, ze Ivan Trojan tam ze sebe bude delat nejvetsiho retarda a ze to bude stacit. Me to teda staci tak maximalne na tri hvezdy. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Děj filmu a film samotný si myslím že némá na víc než 3*ale to jak zahrál roli postiženého Václava Ivan Trojan,tak to klobou dolů a může si kdochce kecat že tahle role byla napsaná Trojanovi na tělo aby získal českého lva.Herecký výkon si zaslouží absolutorium a přes to nejede vlak,neumím si misto něho představit jiného herce.Krásná je scéna z koupelny kdy je Václav ve vaně a knihovnice Soňa Norisová mu ho jednoduše veme do ruky.Boha ta měla šmrnc a ten výstřih áách joooo:-)) ()

Honzick 

všechny recenze uživatele

Václav je film o vesnickém retardovi, který se zpočátku tváří velmi nevinně a vypadá to že půjde o podobný snímek jako například Vesničko má středisková. Ovšem film se postupem času stává čím dál tím vážnější a poslední půl hodina uz je drama jako řemen. Celý film samozrejme stojí na Trojanovi a Vašáriové což je ověřená kombinace která zafungovala i zde. Takže za herecké obsazení, za velmi silný konec a také za to, že jsem po dlouhé době viděl slušný český film dávám silnější tři hvězdy ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Z docela pěknýho příběhu by se určitě dal udělat dobej film, jen by ho musel dostat do rukou někdo schopnější a kreativnější než je Jiří Vejdělek. Nevim o co tvůrcům šlo. To jako měl divák Václava litovat když ho zavřeli do vězení? Ve filmu je Václav trochu moc idealizovanej. Nejdřív střílí po lidech a pak se zas chová jako Otík z Vesničky a divák by ho měl litovat? To teda ne, to by musel bejt film uplně jinak vyprávěnej. To že se pak pod petici podepsali jen čtyři lidi mě neudivuje. Taky bych nepodepsal, dyť to byl parchant. Takže žádná lítost. Zvlášť když ve skutečnosti seřezal řidiče tramvaje jen proto, že ho nechtěl odvézt za matkou do nemocnice, a to i přes to že tam tudy zkrátka neměl trasu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film, který u mě vyvolal pocit smutku po té co skončil. Né sebou samým jako filmem. Ale tím jaká to byla promarněná šance na opravdu silný příběh. A tvůrci na to měli dobře zaděláno hereckým obsazením, příběhem, či hudbou. Největší chybu Epstein a Vejdělek udělali jak příběh uchopili. Soustředili se na Vaška, a to neměli vůbec dělat. Takhle je to furt na dokola: Vašek něco udělá, vesnice se nasere, starosta to vyžehlí a to furt dokolečka. Kdyby ale to vzali z pohledu matky (kterou bravůrně ztvárnila Emília Vašáryová), to by byl film. Její osudy vdovy, matky dvou synů ke kterým se nechová stejně (Františkovi se ani nelze divit, že tu petici nepodepíše), by vydaly na opravdové silné drama. Jaká to škoda, že to stejně jako já neviděl i Epstein coby scénarista. Takto tu máme dobrý film, který se nemůže dostat z průměrnosti. ()

MareT. 

všechny recenze uživatele

Příběh je to pěkný, ale nic moc se tam neděje. Je to o tom, jak jeden přitroublý čtyřicátník dělá klukoviny, má vidiny v podobě svého mrtvého táty a má protivného bráchu. Pak se pokusí někomu ublížit a je konec. Napsal bych, že by tomu pomohl jiný scénář, jenomže to není pravda. Ten námět totiž není bůhvíco a Václav neprožil ani nic zfilmování hodného a proto by se tvůrci měli spíše poohlédnout příště po zajímavějším příběhu o zajímavějším člověku. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jiří Vejdělek tímto podle mne šlápnul vedle. Téma celkově podivné, zpracované navíc vleklou ba přímo utahanou formou. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Smutno-krásne čarovný príbeh jednej mozgovej tragédie aká sa mení v Trojanovom podaní na veselé umelecké dobrodružstvo. Občasné, ale mimoriadne silné, zahryznutie do emocionálnej roviny nestrhne dojemné pohľady natoľko, aby pošteklilo vysokou reputáciou aj masy. Osobne mi je ľúto, že Václav tiahne v komornom rozmedzí do apatického záveru. To z neho činí slabý tuzemský nadpriemer, v ktorom hrajú prvé husle, okrem Trojana, pani Vášáryová, hudba a kamera. ()

krtek138 

všechny recenze uživatele

Ze začátku trochu smutná komedie, ale s přibývajícím časem docela silné drama. Dost k tomu přispívá výborná hudba a především Ivan Trojan. V mých očích jednoznačně nejlepší český herec. ()

Crackonosc 

všechny recenze uživatele

Takhle vysoko, jak ho hodnotěj lidi tady, můžou Václava hodnotit snad jenom úplný masochysti... Koho baví na 4-5* koukat na film, kterej je natahovanej tak, že děj na třičtvrtě hodiny se na plátně odehrává přes 90minut?! Vejdělkova maniakální záliba ve sledování aut odjíždějících mimo obraz (to je tu snad 7x), dlohých záběrech bez většího smyslu (viz třeba scéna v kostele) a pomalém přejíždění kamery mezi charaktery tak, že člověk dlooouho nesleduje nikoho, mě vůbec neuchvacuje a už vůbec ne baví. Neni to takový peklo jako Roming (i když hudba je stupněm otravnosti opravdu blízko), trakže jsem to přežil až do konce bez psychycký újmy (to o cikánský road movie říct nemůžu), ale dost často jsem se nudil a chvílema jsem i trpěl. ()

shimpy(CZ) 

všechny recenze uživatele

Film jako celek je takový trochu neobvyklý na české poměry. Zdá se být takovou hořkou komedií, a ke konci spíš dramatem. Pěkné záběry venkova, skvěle dovádějící Ivan Trojan, zajímavá hudba, to vše je zatím na velice vysoké hodnocení. Nicméně 3 hvězdy dávám proto, že po celou dobu mě bylo ubohého Václava líto, že je takový jaký je. Zkrátka film je pesimistický a smutný. Po skončení filmu na mě zanechal nepatrnou divnou pachuť na jazyku. A to by se stávat nemělo. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama