Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (459)

swamp 

všechny recenze uživatele

Ani pohádka pro děti, ani dobrodružný filmek pro dospělé. :P Ale koukat se na to dá, škoda jen, že tak málo využili Murrayho. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Takové dětské ale milé fantasy, u kterého jsem si mezi všemi dramaty příjemně odpočinul. Do žánru pro mladší diváky ho řadí hlavně obsazení adolescentních herců a roztomilé dobrodružství, pasující na sobotní ráno. Některé scény jsou infantilně roztomilé, některé naopak infantilně debilní. Druhá možnost je k vidění naštestí jen zřídka, a já si tak příběh, kdy je divák vhozen do prapodivného města a musí si sám postupem času třídit vědomosti, aby si dal dohromady, o co se ve filmu jedná, užil. Zvučnému obsazení a fajn zpracování nemám co vytýkat a ke 4* rozhodně nemá Ember daleko. ()

predators 

všechny recenze uživatele

S udělením "stárs" jsem hodně v rozpacích. Na jednu stranu se jedná o pěknou dobrodružnou pohádku o dětech pro děti v podzemním městě a na stranu druhou je mi líto, že toho není pro ty děti víc. Město Ember se opravdu povedlo, především zvuky se na vás linou ze všech temných uliček a praskající potrubí je oázou pro ucho. Hlavní dětské duo má jistě světlou budoucnost a ti, od kterých se výkony očekávaly, nezklamali. Ale jak jsem již napsal na začátku, očekával jsem Město Ember pohádkovější(jedna můra a půltunový hladový krtek je fakt málo) ...šmarja, ale vždyť mi není deset! :-) Zajímavosti: 752 žárovek, světýlek a lampiček se staralo o to, abychom v městě Ember na všechno dobře viděli. :-) 70% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkny film z postapokalyptickým námětem, ač se to tak zprvu nezdá. Příjemné mladé obsazení a velmi hezké prostředí, které mne zaujalo. Mám rád tenhle styl vcelku nepochopených fantasy se stempunkovým nádechem. Nejedná se tu o nic jiného, než o hledání pravdy, minulosti, vysvobození a nového začátku. 80% ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Tam pod skálou vedle liščí nory se nachází město Ember. Je to tajemné a zároveň půvabné místo, které dostalo ve filmové podobě nádherný kabátek ve formě skvělých kulis rozpadajícího se podzemního města. Jenže je škoda, že jsou to prakticky jen ty kulisy, které se starají o tajuplnou atmosféru, protože režisérovi to očividně nejde. Ještě hůře je na tom Gil Kenan s časováním a dramatizací scén, kdy mu takový závěr, ze kterého je sice cítit snaha o hru na city, vysloveně ujíždí pod rukama a prakticky žádné emoce se nedostavují byť na kratičkou návštěvu. Pochválit ho můžu jen za herecké obsazení, jenže i to má háček. Herci v tomto snímku zastupující mladší generaci jsou všichni do jednoho naprosto skvělí (na ústřední duo je opravdu radost pohledět), ale hvězdné trio, které je tu za ty ,,starší" herce (Murray, Robbins a sympatický Landau) zůstalo hrubě nevyužito. Když bych měl udělat nějaké závěrečné hodnocení tak, City of Ember je hezká pohádka, která poprvé nebude určitě nudit ať už díky skvělým hercům, výpravě či nádherné hudbě, ale špatná práce s atmosférou moc lidí podruhé asi nepřitáhne. Edit: Po druhém zhlédnutí zvedám na 4*. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Průměrné fantasy v produkci od samotného Toma Hankse. Jak jsem se dočetl, že snímek produkuje sám Hanks tak jsem se moc těšil. Dostal jsem to co jsem očekával. Rodinné fantasy o dvou dětech které se snaží zachránit obyvatelé městečka. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Občas sa to síce sympaticky otrie okolo podobnosi s HVIEZDNYM PRACHOM či HARRYM POTTEROM, ale takmer vôbec to nemá "masovo zárobkový" potenciál. Ako artovka pre detského diváka je to však prinajmenšom zaujímavé aj napriek tomu, že je to značne jednoduché - resp. výcuc z "dospelých" filmov ak napr. THX 1138. Niečo ako počítačová hra, kde poteší viac obsadenie ako ich výkony. Je to film pre deti, takže nebudem kydať na neriginalitu, ale čo sa týka postáv i napätia, mal tento film našliapnuté na niečo oveľa živšie a zaujímavejšie... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná a v rámci fantasy žánru celkem originální podívaná. Hlavní originalita příběhu oproti všem Narniím apod. je v jeho umístění do podzemí, jehož design jako by vypadl z filmů Terryho Gilliama. Je škoda, že má film hodně pomalý rozjezd a celkový spád by také mohl být větší. "Akce" by rozhodně mohlo být více a určitě by mi nevadilo, kdyby bylo ve filmu více podobných scén jako ta (takřka hororová) se zmutovaným krtkem. Přesto film zabavý ale netroufám si tvrdit, že dětské publikum. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

někdo řiká divný...já řikam netradične zajímavý,pro děti opravdu přílíš se nehodící skoro pohádka.na první pohled divákovi dojde,že penězi se v produkci opravdu neoháněli,člověka může odradit i celková ponurost a temnota podzemního města,fakt že ve finále vám dojem zmrví totálně dementní konec...však tohle téma konce světa a všelijakých záhad a šifer mě bavila vždycky.potěší bill murray v záporné roli.celek:zajímavá,leč nedotažena sci-fi pohádka. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně asi nijak extra vydařené, ale mě to strašně chytlo. Oceňuji vždy originální nápady a pak i trochu přivřu oko nad kvalitou. Lepší něco nového né tak povedeného než témata která se opakuji stále a stále dokola (a radši se v těch tématech pitvat nebudu nebo bych se mohl rozčílit)... - 85% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Béčková produkce, které dopadla docela dobře. Příběh podzemního města, které mělo jako Noemova archa lidské populace vydržet 200 let a kterého čas se právě odpočítal ke konci, má nedostatky (některé triky), na druhou stranu ale hodně těží z nestandardní a evidentně poctivé dřevěno-kovové retro kulisy (velké svítící a často vypadávající žárovky dodávaji určité kouzlo). Evidentně promyšlený (i když ne vždy vysvětlený) svět. Herecké výkony rozporuplné. Některé vedlejší postavy jsou solidní (Bill Murray, například), jiné slabší. Dav je v určitých scénách režisérem dirigován slušně, v jiných pasivně a staticky. Celý film pozdvihává Saoirse Ronan, která rolí doslova dýchá a které elán a nadšení věříte. Jen je škoda, že v příběhu dvou dětí, které se rozhodnout nalézt cestu ven, nemá vedle sebe partnera, který by jí byl odpovídajícím spoluhráčem. 74% a to i přestože si dovedu představit, že žijí režiséři, kteří by minimálně závěr zpracovali lépe. Mojí třináctileté dceři se určitě bude líbit. ■ P.S. Ta lidožravá potvora je přerostlý krtek hvězdonosý. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, určený spíš pro starší děti. Trochu mi stylem vyprávění připomíná Karlíka a továrnu na čokoládu. V případě města pod zemí mi ani tak nevadí kulisy, v příběhu je napětí, je to dobře zahrané, jen mne zklamal konec, kdy jsem myslel, že otcové zakladatelé vymysleli něco fajnovějšího, než tři čtyři loďky a turbínu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pro dětského diváka určitě okouzlující dobrodružství, pro dospělého průměrná podívaná s hloupými dovysvětlujícími komentáři (hlavně ten konec!). ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

S knižní předlohou nejsem obeznámen, ale svět Ember jako takový mě nezaujal a místy byl také děj nelogický. Je mi záhadou, jak se podařilo ukecat tak skvělé herce, aby se do projektu vrhli. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Přijatelná sc-fi/fantasy... Ač s dětskými herci, ne příliš pro děti. Úžasné město, atmosféra, výborní herci, především hlavních rolí, záporné body sbírá poměrně táhlý scénář a nepříliš zdařilé triky (velký rozzuřený krtek). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pěkné místo a zajímavé ale mě se to nelíbí a nebavilo mě to kecání o ničem a nuda nic prostě vůbec nic. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě bych mohl diskutovat, že něco takového by asi nikdy být nemohlo, ale jako když to vezmu jako fantasy film, tak je to pro mě možná nejpovedenější fantasy od dob, kdy byl v kinech Pán Prstenů. Konec byl asi jasný, ale celkem mě to bavilo na to koukat. ()

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama