Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Uff, tak tomuhle říkám nekompromisní nářez. Nikdy se nepokoušejte vyjebávat s Trope de Elite.. Protože oni si vás najdou, a potom, co vás podusí v pytli, nachčijou vám do xichtu a po prosbě, at vás kvůli pohřbu do něj nestřílejí, kapitán vymění pistol za brokovnici.. Hm, opravdu děsivý a brutální pohled na pravděpodobně nejzkaženější město světa Rio pohledem jedné pro zbytek světa velmi kontroverzni policejni jednotky. Ale nedivím se, ta míra zločinnosti nedává ani jinou možnost a pro jednou je fajn vidět, že se se zločinem nikdo ani trochu nemazlí. Wagner Moura je naprostý ďábel a rozhodně bych se mu nechtěl znelíbit. Výborný úvod, výborný znak, výborná akce, výborný film. I když, jak už určitě každý z komentu pochopil, velmi znepokojivý a taky s nicím se nemazlící a špinavější než žumpa. První polovina ještě řeší zkorumpovanost policejního systému přes řadu velmi fajn natočených a skvělým komentem doprovázených příhod, druhá už je ale neskutečný náser. Výcvik nemá chybu.. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Do první poloviny filmu je to hodně zajímavé, spíše "naučné", kdy se dozvídáme, jak to chodí v sociální síti v Riu de Janeiru. Chvílemi mi to však připadlo trochu neobratné a pro Evropského diváka až neuchopitelné. Druhá polovina se ale sjednotí v neuvěřitelně skvěle podanou akční jízdu, kdy jak výcvik, tak konflikt mezi BOPE a pouliční mafií, opravdu zaujmou. V druhé polovině hodně drsné, všichni proti všem, každý za svým osobním cílem, nikdo si nebere servítky. 4,5/5. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na hrubé pytle ze slumů hrubá záplata lebky probodnuté dýkou - až si člověk vzpomene na jednu z epizod Itchy a Scratchy a nápis na policejním voze: "To protect and sever". Hoši z BOPE dávají policejní brutalitě nový rozměr a řekněme si otevřeně, že třeba taková výslechová metoda "Najdi pravdu v mikrotenovém sáčku" respektuje základní lidská práva stejně jako chlapci z favel životní styl straight edge. Vítejte v Riu! Filmařsky znehodnoceno hodně slabou první půlkou, kdy se Nascimentův voiceover marně snaží zakrýt nevhodně zvolenou strukturu vyprávění - výsledkem je pak celková neucelenost a mizerný emoční dopad. Příběh o elitních černokošiláčích, co si do akce neberou helmu ani pouta, navíc může svádět k myšlence, že to celé Padilha natočil s na bok učesanou patkou a malým hřebínkem pod nosem, ale neměl bych mu to za zlé, protože: a) kriminalita v rodném městě ubírá na liberálním přesvědčení, b) vyprofiloval se jako naprosto ideální režisér pro nového, podobně orientovaného, Robocopa. Osobně si myslím, že by toho detroitského plecháče uvítal i doma v Riu, kde by k těm opáleným Clarencům Boddickerům pravidelně pronášel své: „Dead or alive, you're coming with me!“ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd je kompenzován zběsilým tempem od momentu výcviku nováčků. Zamrzí, že film předkládá hotové řešení, kdo je hodný a kdo zlý. A přitom bychom snad za jedinou kladnou postavu mohli prohlásit ono čerstvě narozené nemluvně. Leč ani to nezmění kapitánův postoj, že násilí lze potlačit pouze ještě větším násilím. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Mizerové 2 jsou proti Elitní jednotce politicky korektní čajíček. Fašismus z toho filmu přímo prýští, i když často plyne z drsných podmínek ve slumech anebo je alespoň částečně vykoupen totální devastací rodinného života. I tak ale musí každý velitel z URNy jásat, že těm feťákům, flákačům a budižkničemům konečně někdo natrhl zadek na velkém plátně - efektně a bez upejpání. Můžete to brát jako prosté konstatování faktu... i jako zvrácenou agitku za rázné potírání póvlu. Nic to nemění na poněkud klopýtavé první polovině, která se trochu marně pokouší o rozmáchlou městskou kroniku a zadrhává se ńa příliš mnoha voice-overech, nepodstatných detailech a přeskocích v čase. Ale druhá - absolutně nekompromisní - polovina je prostě neskutečnej náhul. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Postava kapitána Nascimenta (Wagner Moura) měla být původně vedlejší. Režisér José Padilha a scenárista Bráulio Mantovani byly ale po natočení filmu natolik ohromeni výkonem Wagnera Moury, že se rozhodli upravit děj tak, aby jeho postava ve snímku více vynikla. (Caaslav)
  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)
  • Knižní předloha byla v době vydání velmi kontroverzní, protože líčila policejní jednotku BOPE jako "stroj na zabíjení" a podrobně popisovala zmařený pokus o atentát na tehdejšího levicového guvernéra Ria de Janeira Leonela Brizolu. Vojenská policie poté údajně pokárala a zavrhla spoluautora knihy, bývalého člena BOPE Andrého Batistu. (chelseaman22)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama