Reklama

Reklama

Zelená zóna

  • USA Green Zone (více)
Trailer

VOD (1)

V roce 2003 se v okolí paláce svrženého diktátora Saddáma Husajna pohybují okupační vojska, snažící se stabilizovat vzniklou situaci. Velitel Roy Miller stojí v čele elitního armádního týmu a má za úkol najít zbraně hromadného ničení. Jejich údajná přítomnost byla hlavní záminkou k invazi spojeneckých sil do Iráku. Zpravodajská služba dodává Millerově jednotce souřadnice míst, kde se zbraně nacházejí. Jenže když vojáci dorazí k jednomu ze skladů, jsou překvapeni, že je prázdný. Je to již třetí místo, kam jeho oddíl dorazil a nic nenašel. Při poradě velitelů Miller upozorňuje, že informace od zpravodajců jsou špatné a naprosto nepřesné. Hned v zárodku je umlčen lidmi z tábora prozatímního šéfa irácké správy Clarka Poundstonea. Naopak jeho oponent, agent CIA Martin Brown, nabízí Millerovi pomoc. S přispěním poznatků novinářky Dayneové začíná Roy rozkrývat tajemné vazby vedoucí od vysoce postaveného generála irácké armády až k pohlavárovi Pentagonu, operujícímu v Iráku. (TV Nova)

(více)

Recenze (847)

Hild 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale filmy posledních let odehrávající se v Iráku, v Afghánistánu a podobně mají možná jiné jádro, jiný příběh, ale ve výsledku mi přijdou úplně stejné. Tady to bude ale asi jen můj problém. Technicky výborně zvládnutý film, skvělý Matt Damon a také se mi líbil hudební podkres Johna Powella. K vyššímu hodnocení mi tam ale přece jen něco chybělo, když o filmu tak přemýšlím, tak si nemyslím, že by řekl něco překvapivého, nebo převratného, přesto se tak tváří. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Greengrass a Damon nám představují svůj pohled na Irák v bourneovském stylu = opět rychle, zběsile a s rozklepanou kamerou. A i přesto, že se na to kouká opět velice dobře a Paul Greengrass zase řemeslně vůbec neklopýtnul, tak už tomu přece jenom trochu dochází šťáva, místy to působí dojmem okoukanosti a člověk tolik nesoucítí s hlavním hrdinou jako v Jasonově případě.. Příběh je dobře napsaný a člověk je opravdu napjatý jak to dopadne, po Scottově Labiryntech lží jsem měl ale víc důvodů k zamyšlení. Matt Damon je opět výborný, Greg Kinnear překvapivě v záporné roli skvělý a Jasona Issacse jsem ze začátku ani nepoznal. Akce je výborná, ale je jí málo a hudba tentokrát překvapivě nevýrazná. Zkrátka a dobře, Greengrass se ani tentokrát nemá za co stydět a předvedl další výbornou řemeslnou prácičku, která ovšem neosloví zdaleka tolik jako v předchozích případech, včetně zmiňovaného Labiryntu lží. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

*IN LOVE* aneb 2.500tý ohodnocený film!!! Zatímco poslední Bourne dávkoval napětí a akci s rozmyslem, v novém Greengrassově snímku se nejefektivnější momentky vyplácají hned v první půlhodině. Ne, že by to bylo až tak extrémně na škodu - Green Zone je totiž i přes tento malý nedostatek velice zdařilým politickým thrillerem, a vychutnají si jej nejen fanoušci Toma Clancyho. Při krátkých bitkách v rozpálených ulicích jsem měl nejčastěji pocit, že hraji nové Call of Duty, a to je pochvala jako hrom. Zejména krátká sekvence před úvodními titulky jako by z herního produkčního týmu Activision přímo vypadla (... "black hawk down" scéna neuvěřitelně sugestivní). Do očí dále trochu bije celkem přehnaná zainteresovanost Damonova hrdiny, ale i tak přílišné podivování se nad scénářem nehrozí... A na to, že má film dvě hodiny, mi stopáž utekla pozoruhodně rychle. Podtrženo, sečteno: Labyrint lží reloaded s dynamičtější akcí a "živou" kamerou. Slušných 80%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepripúšťal som si sklamanie a predsa to nebolo úplne podľa mojích predstáv. Povestná realistická Greengrasovská akcia tu bohužiaľ chýba. Osobné súboje a prestrelky takmer žiadne, ak už, tak dosť krátke a trošku naivný príbeh navrch. M.Damon sa v úzkych a spletitých Bagdadských uličkách pohybuje, ako keby sa tam narodil. Napriek miernemu sklamaniu príbeh funguje, herecké výkony, exteriéry, hudba, to všetko šlape, len od príbehu z Iraku som čakal aj trochu akcie a od Greengrasa zvlášť. Od jeho absolútne profesionálneho až dokumentaristického prístupu som očakával aj podstatne reálnejšie zobrazenie príbehu. Akosi som mu ten príbeh nezožral. Čakal som nezabudnuteľnú pecku a nakoniec to ostalo pri ľahko nadpriemernom filme. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Začnu asi takhle, jednoznačně nechápu srovnávání s Bournem. Už to tady nechci slyšet, se všichni pomátli a myslí si že Greengrass bude točit jen samé Bourneovské filmy? Vždyť tohle je jiný příběh, jiné prostředí, jiní herci. Zůstal sice Matt Damon, ale ten zde hraje vcelku obyčejného důstojníka Millera, který trošku více začne používat mozek, jde proti oficiálním rozkazům a začne zkoumat proč vlastně dostávají adresy míst kde není nic k nalezení, natož zbraně hromadného ničení, kvůli kterým vlastně válka začala. Kdo za tímhle vším stojí? Zpátky k filmu. Opět se člověk dočká roztřepané ruční kamery. Bohužel čeho se mi dostalo málo tím byla nápadnější akce a nějaká ta povedená rvačka. Vyloženě mě nepotěšil žádný z představitů a musím suše konstatovat že hodnocení tohoto filmu půjde časem dolů, protože film svou kvalitou na zapomětlivého agenta Bourna nedosahuje. 70% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Pozdě, ale přece" sa ozýva dozvuk Palinovho prefackania bieleho domu za čias pochybného G.W.Busha., ktorý si pod zámienkou netransparentného plánu WMD vytrvalo obhajoval nutnú angažovanosť na území Iráku až do takej miery, že mu to s potleskom zožral dostatočný počet populácie. Ďalej je zrejmé že slýchať/vídať takéto protesty na pôdoryse podvratného filmárčenia nešmakuje asi nikomu, koho sa tento nerozvážny krok vzad bezprostredne týka alebo s ním akokoľvek sympatizuje. Hrozba (!), pravili zmanipulované spravodajstvá, zabudli však dopovedať: na predaj (!)_______Remeselne nespochybniteľné, dejstvami mechanické, a ako očakávaný comeback stáje G.D.P. naďalej nad pomery pohyblivé i záživné. Statika/kinetika, v obidvoch pojmoch sa viem nájsť, z každého som si schopný odhryznúť to, čo mi chutí a ak niekto cieľavedome povzdvihuje svoje vlohy na vyšší (nie pre kohokoľvek prijateľný) level, tak ma prevažne ovievajú pozitívne posuny skúmanej teórie a drobné topenie v rutinnej praxi ma až tak nevzrušuje. Napokon vstúpte do "Zelenej zóny" sami, možno pocítite chvíľky nekomfortnosti, možno aj celostný význam záujmu o ňu. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

PROČ si kdejakej šulin pořád musí myslet, že aby natočil dostatečně dramatické a správně cool akční záběry, je nutné za každou cenu třást co nejvíc kamerou?! 50% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Mám s tím problém. Přijde mi totiž, že Greengrassova snaha o vysokou realističnost ve smyslu vysoké komplexnosti tentokrát filmu uškodila. Komplikovanost situace je redukována na banální dvojice - hodný agent (neoholený a umaštěný), zlý agent (ulízaný kravaťák), hodný voják (Damon), zlý voják (s pornoknírem), hodný Iráčan (bez nohy), zlý Iráčan (tlusťoch) + rádoby objektivní novinářská husa .. popravdě stereotypem zavánějící figury. Průser je i to, že Damonova postava není žádnej velkej borec a tak je tu jen jedna celkem chabá bitka jeden na jednoho - v tomhle Bourne vynikal. Zbytek je jako Modern Warfare s přidaným filmovým šumem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkný obraz arabského světa se skvělým Damonem a sympatickým provedením pod taktovkou Greengrasse - tato dvojice si evidentně rozumí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Líbilo, jeden ze scénářů vzniku novodobé "Války v Iráku", která měla za cíl odstavit od vládnutí "Hussajnovce"... nápad skvělý, přesvědčivě podáno. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Kombinácia Paul Greengrass a Matt Damon proste nie sú všetko. Scenár mal potenciál minimálne vizuálne ochromiť a z vojny v Iraku ponúknuť aspoň o trošku viac, čo sa bohužial nekoná. Ako vojnová dráma to určite obstojí, o spravodlivosť sa v akčných filmoch vždy niekto postará..tentokrát sa "proti prúdu" vybral sám americký nadporučík a ostané je len hra na realitu...ako už bolo napísané, Rambo mal na to aspoň svoj štýl:) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Film je to kvalitní, řemeslně povedený, ale tak nějak mi vadí obsahově. Je mi úplně fuk, že chudáček Saddám neměl žádné bombičky, a zlý Jirka ho zbil jen proto, že si mylně myslel, že je má. To jsou kecy pro kretény. Terror, jaký aplikoval režim v Iráku na civilním obyvatelstvu a jinde (válka s Íránem), si zasloužil utnout. Osobně teorii o neexistujících ZHN nevěřím, podle mě tam byly. Možná, že dnes už nejsou, ale byly určitě. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zelená zóna ma dostala až na druhý krát, kedy som tento film skutočne dokázal oceniť. Na prvý krát som čakal niečo iné a dostal niečo iné, no na druhý krát už som vedel do čoho idem a je skutočne dobrý film. Greengrass, Damon a Powell sa držia od ich predošlého filmu stále na vysokej kvalite. Filmov na takúto tému je dosť, ale len málo z nich sa zaoberá viac politickou a špionážnou stránkou ako akčnou. Aj keď ta akčná je tiež dosť dobrá. Matt Damon sa na túto rolu skutočne hodil, je to hrdina s mäsa a kostí a kedže príbeh filmu v podstate stále sleduje len jeho, tempo filmu je o to viac dynamickejšie. 80% - 4* ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly aneb Zelená zóna sice vypadá jako nelítostná kritika mocenských struktur, ale skončí smířlivě, čímž si může divák oddechnout, že je o spravedlnost nějak postaráno. Svojí kritikou vlastně potvrzuje stávající systém (kontrolovaná rebelie). Nejsem právě nadšená, že by měl film ztělesňovat novodobého Li'l Abnera, ale připadá mi to tak :-( ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass mě až na jeho přijmění vůbec nebaví. A Matt Damon je jako drsnej voják věrohodnej, jenže se na něj nedá koukat dvě minuty vkuse, natož celé dvě hodiny. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zpracování brilantní, začátek také. Mám rád to prostředí Iráku a mariňáků, Hummerů, Blackhawků atd...Chápu co chtěl autor říci, soucítím i s jeho potřebou to takto sdělit a v lecčems se s ním ztotožňuji. Bohužel to co slibně začalo se ke konci výrazně zvrtlo. Nemuselo to být nakonec tak rozdělené na hodňáky a zloducha... Ale za ten vizuál i Damona, kterého mám rád dávám 4 * * * *. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film ani vteřinu nenudí, nezahlcuje zbytečnými informacemi a jde jasně za svým cílem bez zbytečných odboček a vysvětlování okolností. Vynikající zábava,která zadrhává jen v tom, že se ve výsledku snaží být něčím důležitejším. Řemeslně samozřejmě bezchybné. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Ti Američané jsou prostě "úžasní". Pokaždé když způsobí nějakou válečnou katastrofu, dokáží o tom hodně dlouho natáčet filmy. Naštěstí vznikají i ty kritičtější jako je Green Zone. Nicméně stejně tyto počiny nepomohou otevřít oči americké veřejnosti. Pro ně je prostě daleko závažnější problém zda náhodou v Bílém domě neharaší. To že někde umírají lidé naprosto zbytečně včetně jejich spoluobčanů je podružné. Zaplať pánbůh, že tady máme prd. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Řemeslně výborné. Pominu-li však tradiční Greengrassovy trademarky, nepřináší snímek nic nového a naopak se utápí v žánrovém stereotypu. Stejně jako tolik válečných filmů ukazuje na válečnou deziluzi, adoruje spontánní jednání jedince oproti zbabělému vysedávání stratégů, problematizuje samotnou válku a její smysl, vytváří jednoznačného hrdinu, ke kterému můžeme vzhlížet... Zelená zóna je dobrým filmem, ale nevidím tu žádný přínos žánru, jako tomu bylo třeba u Bourna (akční filmy od něho kopírují dodnes - včetně nejvíce mainstreamových filmů), nebo paradokumentárních rekonstrukcí Krvavé neděle a Letu číslo 93. ()

Související novinky

Greengrass a Hanks versus piráti?

Greengrass a Hanks versus piráti?

06.06.2011

Paul Greengrass to i přes pověst kvalitního filmaře nemá v Hollywoodu lehké. Jeho poslední film Zelená zóna byl totiž propadák. A znáte to – prachy jsou až na prvním místě. Původně britský filmař si… (více)

Greengrass kašle na Bournea

Greengrass kašle na Bournea

03.12.2009

Nejdřív se říkalo, že Paul Greengass a Matt Damon jsou plní entusiasmu, pokud jde o čtvrtou akci „agenta bez minulosti“. Pak ale šly dobré vztahy Greengrasse a studia Universal do kompostu. Důvod?… (více)

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Herecké posily 2: Chlapi

Herecké posily 2: Chlapi

07.03.2008

My jsme vás varovali! Včera tady byla smršť ženského půvabu, dnes se budeme věnovat obsazování té ošklivější části herecké obce do rozjetých projektů. Ale nebudeme skrblit ani zajímavými novými… (více)

Reklama

Reklama