Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zemeckis každým z dalších svých filmů natočených v motion-capture jen dokazuje, že jeho nesporného režisérského talentu je škoda při užití takové techniky a pokud nebude pracovat se stejnými prostředky, s jakými James Cameron stvořil Avatara, budu doufat v jeho návrat k celuloidu. Vánoční koleda je z technického hlediska opět o krok dál, postavy jsou bohužel stále mrtvolné a celý film prostý jakýchkoliv emocí a chladný jako psí čumák. Zemeckisovo zalíbení v 3D navíc zavinilo výskyt naprosto zbytečných a pouze na efekt stvořených průletů krajinou, které jen natahují stopáž filmu, neboť samotný příběh je prostinký a dal by se s přehledem odvyprávět za necelou půlhodinu...a tak je nastavován všemožnými atrakcemi. Zemeckisovi se mnohdy daři budovat hutná atmosféra, která mne párkrát příjemně překvapila až hororovým nádechem a celkově má náladotvornost filmu hodně blízko k Dickensově tvorbě.Ve výsledku se jedná o celkem zábavnou atrakci, která nezapře talent svého tvůrce, stále si ale stejně jako u Beowulfa musím říkat, o kolik by to bylo lepší, kdyby to bylo natočené klasicky...tak snad příště, Roberte. 60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda jako můj první 3D (a taková malá zkouška technologie před revolucí s názvem Avatar). Robert Zemeckis a jeho posedlost CGI animací je známá a osobně si myslím, že tím lehce zahazuje svůj talent. Mohlo vzniknout dost kvalitních filmů, místo Polárního expresu, Beowulfa a třeba i Vánoční koledy. Všichni totiž mají jedno společné a to, že stárnou hodně rychle a nedokáží naplnit očekávání po velkém technologickém kroku. Vánoční koleda se tak díky animaci stává pouze příjemnou pohádkou, která Dickense příjemně využívá, aby v druhé půlce zahodila zábrany a začala hrozně nudit. Je poznat, že Zemeckis chtěl do filmu dostat hodně efektních záběrů, ale druhá půlka je hrozně nudná a prázdná. Je to problém i proto, že koleda je klasickou pohádkou o špatném a šetřivém muži, kterého nikdo nemá rád a on díky "duchům" prozře a chce se změnit. V 98 minutách vás nic nepřekvapí, co do příběhu, ale chvílemi potěší 3D efekty, které celou tu atmosféru vánoc skvěle dotváří. Bohužel, jak jsem psal už asi dvakrát, druhá půlka to opravdu kazí a i díky ní nevím, pro koho Zemeckis primárně tohle točil. Pro dospělé je to dětinské a předvídatelné, pro děti je druhá půlka asi těžko pochopitelná a spíše se jí budou bát a ti ostatní? Na druhou stranu technické provedení je krásné, detailní a postavy se přibližují realitě (snad kromě obličejů, tam stíhá jen Carrey se svou hlavní postavou, na kterou byl viditelně kladen 10x větší důraz než na ostatní). Ovšem třeba takový druhý duch vánoc svou neskutečnou detailností a působivostí světel umí ohromit... Více zde. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem tu abych Tě varoval, protože máš ještě šanci uniknout svému osudu!!!!..... Očekávat milou pohádku z pera Ch. Dickense je jako hledat něco nového v technologii ,,motion capturing“. R. Zemeckis ji má v malíčku a vlastně jen zdokonaluje propojení zajímavého světa s atmosférou třetího rozměru. Alespoň to tak ze 2D odezírám a těším se, že budu mít šanci se přesvědčit ,,naostro“. Naklonovaný J. Carrey za to stojí! Pak to bude rozhodně za 4* (ale ty 3* nejsou zase tak málo). PŘEJ A BUDE TI PŘÁNO! Jak zvrhlé.... vlastně.. KRÁSNÉ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád 3D a předešlé filmy R.Zemeckise se mi líbili. 2.) Mám rád vánoce a zajímá mě, jak může jeden herec odehrát skoro všechny postavy. 3.) Jsem jako Ebenezer Scrooge a chci vědět, co mě čeká. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl jako adaptace slavné povídky Charlese Dickense z roku 1843? ()

juta 

všechny recenze uživatele

Kdybych si pořádně přečetl obsah, byl bych hned od začátku v obraze. Zase mě chvilku trvalo, než jsem se do toho dostal. Na tohle bych s dětmi nekoukal, nebo se nadosmrti budou bát Vánoc. :D Navíc díky hodně vrásčitým obličejům, které se tu objevují, by se děcka mohla začít bát i svých babiček a dědečků. Podobnou, né-li stejnou cestu by potřebovalo mnoho lidí, snad si někdo vezme příklad a bude se snažit co nejvíce, aby se polepšil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že po prvom zhliadnutí tohto filmu ma snímka veľmi nezaujala. Dovtedy som ju nepoznal, i keď príbeh je to už starý a má množstvo predchodcov. Dal som tomu neskôr ale druhú šancu a musím uznať, že ma to po druhý krát úplne dostalo. Vnímal som Vianočnú atmosféru navôkol, hlavného hrdinu som si pomaly obľuboval a hlavne som sa kochal jednou z najkrajších animácií vôbec. Je to taký oddychový film, perfektne sa hodiaci k Vianočnému obdobiu. Nijako nenáročný dej, proste oddychovka. Aj keď už mám pomaly 26 rokov, nieje hanba, že si (počítačovo) animované filmy vždy rád pozriem a teší ma, keď sa chystajú nové a nové. Tento animovaný film som sa dokonca rozhodol zakúpiť, aby som ho mal pekne medzi svojou zbierkou obľúbených filmov. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama