Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a především drsná gangsterka z Londýnského podsvětí. Film sleduje vývoj mladého fotbalového výtržníka (ICF), přes vyhazovače až na respektovaného gangstera. Spousta násilí, nabušených gangsterů, sexu a drog jsou u tohoto filmu samozřejmostí. Nejvíce bych vystihl povedenou vizuální stránku filmu (prostřihy jsou perfektní, např. když je Carlton zasažen sekyrou do hlavy…) a solidní herecké výkony (typy herců jsou zvoleny perfektně). 4,5* na čistých 5 tomuto filmu něco málo chybí… ()

Testament 

všechny recenze uživatele

Po přečtení názorů jsem čekal,osobně, větší "drsňárnu". Neznamená to ale,že Rise of Footsoldier byl film pro "měkkouše". Příběh o mladíkovi, co začíná jako fotbalový chuligán a posléze se dostane i do drogového podsvětí je syrový jako hudba od Slayer. Tvrdé potyčky, posilování, box, anabolika, sex, vše celkem tvrdě pojato. Velké plus vidím v tom, že snímek chytne a nepustí hned od prvních minut... Rozhodně doporučuji, i když se jedná o záležitost, téměř výlučně, jen pro nás chlapy. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to atmosférou hodně podobné Football Factory - je to zčásti o anglických fotbalových chuligánech (tentokrát West Ham), je to násilné a naturalistické, má to výborný soundtrack (který od punku až po disco dokresluje běh doby ve filmu) a hrajou tam zčásti stejní herci. Pohled se tady víc soustředí na Carltonovu kriminální kariéru než na chuligánské začátky s West Hamem, což je pro film spíš dobře. Na rozdíl od Ritchieovského nebo třeba Tarantinovského pohledu na galerku, tady rozhodně aktéři nejsou zobrazeni jako vtipní, sympatičtí (či cokoli jiného pozitivního) - jsou to prostě agresivní, primitivní a křiví kriminálníci. Nebýt toho, že se po výborné první půlce film trochu rozdrobí do příběhů příliš mnoha postav - a přestane už sledovat jen Carltona - zvažoval bych pět kousků. Celkově je to velmi povedená ostrovní gangsterka. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto je dosť dobrý film. Vystavaný, žiaden prvý plán, brutálny, stále nejaké holé cecky, bitky, streľba. Dejovo od úplného začiatku hooligans až po kráľov podsvetia. Druhá polka sa už zamotáva a rozprávač sa to síce snaží vysvetliť a nasmerovať diváka, nie vždy sa to ale pri tejto stopáži dá. Záver som si síce úplne nedal, mal som sa mu asi viac venovať, ale roztrieštené mozgy po sklách to zachraňovali. Čistá ostrovská surovosť, od kamery, cez hudbu až po dialógy. Modlím sa, aby aj ďalšie časti boli aspoň rovnako naložené. 4 z 5 ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velmi drsný snímek, ve kterém se na nějaké humánní chování z vysoka kašle. Je to příběh podle skutečné události, ve kterém hraje hlavní roli Carlton Leach. Popisuje jeho začátky jako fotbalového hooligans, který se s ničím nepáře. A právě tato pasáž filmu je velmi intenzivní a dokonalá. Bitky a spousta krve (ta teče mimochodem po celý film) jsou natočeny úchvatně a působí hodně brutálně. Poté se zaměřuje spíše na Carltonův postup v podsvětí. Samé bitky a nespočet slov F*ck nás provází až do konce filmu, který má po celou dobu zběsilé tempo. Za zmínku stojí také výkon Craiga Fairbrasse v roli Pata, kterého dokáže rozhodit i ta nejmenší pitomost. Scéna, jak objednává pizzu, ale nedostane, co chce, přijde a toho chudáka, s kterým mluvil, totálně zdemoluje, stojí zato. Opravdu to není pro křehké povahy. Ale u mě jasných 80%. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • V buřičské scéně (1988) má jeden z účastníků v davu tričko sezóny 2007 Gio-Goi, během této scéno je zde také vidět několik reklamních plakátů s "Happy hardcore", tato skupina ale změnila název na "Happy Hardcore" až někdy v letech 1991-1993. (MiCM)
  • O životě tří postav z tohoto filmu - Tony Tuckera, Patricka Tata and Craiga Rolfa, vypráví film Bonded by Blood (2010). Ten sleduje vzestup drogových dealerů a obávaných kriminálníků jižní Anglie a udržování jejich impéria pomocí strachu a násilí až do jejich smrti. (JardaBauer)

Reklama

Reklama