Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u knih se mě líbila druhá část (Lehké fantastično) o něco víc než první (Barva kouzel). Celkově to je velmi zdařilá adaptace, ani vteřinu nenudí a potěší výborné obsazení herců (Mrakoplaš, Dvoukvítek, Vetinari). Otec Prasátek se mi líbil ještě o kousíček víc, ale nutno podotkout, že jestli by se měli tímto směrem ubírat i další Zeměplošské adaptace, můžeme být velmi spokojení. 8/10 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jako nadšený čtenář Zeměplochy a po shlédnutí předchozího filmu Otec prasátek, jsem věděl do čeho jdu. Pravdou je, že první dvě knihy z cyklu Zeměplocha - Barva kouzel a Lehké fantastično patří mezi ty méně oblíbené z mého pohledu. Přesto jsem se na zfilmování těšil neskutečně. A musím říct, že SkyOne a tým tvůrců kolem předčili mé očekávání. Vizuálně si to snad nedovedu představit lépe a příběho se celkem věrně drží knih, což je jen dobře (ještě aby ne, když vezmeme v úvahu Pratchettův styl psaní). Ke konci druhého dílu mi už to přišlo trochu únavné. Skvělé finále knih se na plátno moc převést nepovedlo a konec spíš nudí. Přesto paráda a jsem moc rád, že se tohoto zfilmování neujal Hollywood. Moc se těším na další filmy ze série! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodní dvě knihy ze série Úžasné Zeměplochy mi nikdy příliš nesedly. Je to ještě příliš obhroublé, neotesené a i ten humor je takový jednoduší a lidovější. Navíc dost sázejí na děj, což jak známo vždy byl, je a asi již i bude Pratchettův zásadní problém. Krom toho nemám rád knihy s Mrakoplašem (což je paradox, protože tu postavu naopak miluju) tak nějak celkově. Prostě to ještě není to "ono", co v mých očích z Pratchetta udělalo na dlouhá léta jedničku v rámci humoristické literatury. A když to výše zmíněné navíc zadaptuje televizní rutinér, který o takových pojmech jako vlastní nápad, invence, správný timing vtipů apod. zřejmě nikdy neslyšel, tak to výsledku také mnoho nepřidá. Spíše vůbec. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je důkazem toho, že Prachett píše tlusté knihy plné vaty. Sice v knize to okoření slovními vtipy a hrátkami s jazykem, ale to na plátno prostě nejde přenést. A když se přenese jen děj, je to nuda k zbláznění. Navíc jsem si podle všech ilustrací myslel, že Mrakoplaš je v podstatě mladík a sedělo by mi to nějak víc. I když je to televizní, výprava a triky jsou hodně slušné (na TV), i když třeba Čaroděj Zeměmoří měl některé lokace lepší... Nevím, nějak mne to nechytlo, zhruba stejně jako Prachettovy další a další a tlustší díly, ředěné na maximum a ani už ne tak vtipné. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jak Lehké fantastično tak Barva kouzel jsou velmi pěkné knížky (Mrakoplaše mám hned za Hlídkou) a tak jsem byl velmi zvědav na zpracování, i když chápu těžkost takové činnosti. Rovnou řeknu, že výsledek je uspokojující, ačkoliv něco tomu chybí. Otec prasátek je lépe dotažený, Barva se potýká s poněkud zvláštním stříhem příběhových linií a ani se zde nepovedlo moc úspěšně převést humor vlastní Pratchettovi. Některé zastávky hrdinů jsou uspěchané a kdo nečetl předlohy podle mě musí být občas trošku dezorientovaný. Pratchett se převádí na filmového zpracování, za to jsem rád a doufám, že se konečně dočkám té Hlídky. /mágové přivolali Smrtě/ - "I was at a party, you know." ... "I hope it's a good party!" - "I think it might go downhill at midnight." - "Why?" - "That's when they'll be taking my mask off." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě. (Bakllazaan)
  • Britská verze má 184 minut a americká jen 132 minut. (Terva)

Reklama

Reklama