Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

tron 

všechny recenze uživatele

„Je tu niekde salón, kde majú svadobné šaty? A krvavý stejk?“ Bolo by nespravodlivé dať menej, ako 80%. Už za štedrú vizuálnu stránku, ktorú si svojim spôsobom bez väčších problémov viem predstaviť aj v kinách, od mnóóóžstva dobrých počítačových trikov po masky, kostýmy, interiéry, exteriéry, dekorácie. Vizuálne dole klobúk. Život tomu však vdýchli až šikovne obsadení herci (najslávnejší z nich, Christian Lee a Brian Cox, sa ujali len pozície rozprávačov a Jeremy Irons sa mihne v takej malej úlohe, že sa myslím ani nedostal do úvodných titulkov, ale určite poteší napríklad Sean „Sam“ Astin ako prvý plochozemský turista Dvojkvietok, ukážkový turista, ktorý je troška naivný, dosť popletený a samozrejme nikdy nevie, kde má batožinu), vtipné dialógy („Nemysli si, že banány rastú len tak na stromoch.“) a dobrý príbeh, v ktorom je miesto i pre nadhľad, takže o to lepšie vo výsledku fungujú „hrdinské gestá“. Plus scenár je naprataný desiatkami šialených nápadov (orangutan, korytnačky, vyhoreté mesto, škriatok vo fotoaparáte, samovražedná truhlica pardon batožina, smoliarska Smrť, pravá krčmová bitka alebo prehnane aktívny Excalibur – „Už som ti hovoril o tom, ako ma hodili do jazera?“). Pravdupovediac, miestami je ich toľko, až sa u mňa dostavil pocit únavy (film trvá 190 minút). Od Terryho Pratchetta som v čase písania tohto komentáru nič nečítal (okrem „Johnnyho a mŕtvych“). ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Na Barvě kouzel je (na rozdíl od Otce prasátek) vidět, že Vadim Jean dostal na svůj projekt mnohem více peněz, hraje zde více známějších herců (Tim Curry, Sean Astin, Jeremy Irons...), Smrťě mluví Christopher Lee a trikové scény jsou opulentnější. Přestože je to pořád ještě docela zmatek, dá se na to dívat snadněji, než právě na Otce prasátek. Pořád se ale ještě jedná spíše o film na experimentální rovině, přičemž oním experimentem myslím podivnou touhu adaptovat Pratchettovy knihy (Barva kouzel a Lehké fantastično) snad stránku po stránce. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Vadim Jean podle románu Terryho Pratchetta. Kamera : Gavin Finney. Hudba : David A. Hughes a Paul E. Francis. Příběh odehrávající se na fantastické planetě Zeměploše, která cestuje na zádech gigantické želvy A´Tuin vesmírem. S naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, který zná jen jedno zaklínadlo, s Dvoukvítkem, prvním zeměplošským turistou, a jeho poslušným Zavazadlem... Knihy jsem nečtl a filmy mě moc nezaujaly. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

K Pratchettovým knihám mám velmi kladný vztah. Přelouskal jsem jich desítky a určitě se ještě vrhnu na další. Na adataci toho možná nejšílenějšího vesmíru jsem byl zatraceně zvědavý. A ve výsledku jsem byl vcelku spokojen. Oblíbené postavy nebyly zdemolovány a na jejich představitele jsem si vcelku brzy zvykl. Že se jedná o televizní projekt táhne z Barvy kouzel na sto honů, ale nijak to vyprávění neškodí. Na zopakování předlohy je to absolutně ideální. Nevýhodou je, že právě první dva díly Zeměplochy přišli nejslabší z celé série a tak, ač se všichni snaží jako divý to ještě není úplně ono. Hlavně Ank Morpork není tak různobarevný a prohnilý a raději se nepouštíme do jiných ras než jsou lidé a pár trpaslíků (děkuji moc za trolla). Přesto na rozjezd slušné a pokud se tento tým pustí do dalších díl budu jen rád. 7/10 ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Objektivně tak okolo 50% (už kvůli mizernýmu castingu--neměl by taková vybírač herců nejdřív si přečíst něco od pana Pratchetta a pak teprve obsazovat role?, nemusel by potom tolikrát šlápnout do .....). Když se mi ale celkem v pohodě podařilo potlačit slabší chvilky (takže většinu času) filmu a užít si to málo co z Terryho zbylo a Cohena zvláště, dám 70%,a taky proto,že je zatím Pratchetta tak málo ve filmu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Většina lidí, co hrála rozzuřený dav "Star people" a zákazníky v hospodě "Prokopnutý Buben", jsou Zeměploští fanouškové. (Bakllazaan)
  • Opět si zde zahrál malou roli sám tvůrce Zeměplochy Terry Pratchett jako Astrozoolog 2 (ten bílým plnovousem). (Bakllazaan)
  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama