Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Disk 

všechny recenze uživatele

I po letech mě nepřestává fascinovat, jak se Leonardo DiCaprio dokázal vypořádat s tak náročnou rolí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zcela netradiční příběh o homsexuálech, což je dáno už netradičními osobnostmi hlavních protagonistů - dvou prokletých básníků. Opravdu originální zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne pôsobiaci snímok. Teda aspoň na mňa. Aj napriek pomerne jednoduchému životopisnému príbehu oboch básnikov, ich vzájomnému pôsobeniu jeden na druhého kde mi ich spoločné spolužitie, radosti a roztržky prišli len ako také pletky, som musel nad filmom premýšľať ešte dlhý čas po skončení. Dlho som si v hlave premietal niektoré dramaticky silnejšie pasáže a momenty filmu, hlášky, myšlienky a pod. Vlastne som plný dojmov ešte stále a možno ešte dlho aj budem. Určite sa o to pričinila aj skvelá výprava a geniálne hrajúci herci (hlavne Leo), ale je v tom ešte niečo, niečo čo sa mi len ťažko definuje. Snímok sa mi proste dostal pod kožu a ani neviem poriadne ako. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

No tak musím říct, že by mě ani nenapadlo si tenhle film dobrovolně stáhnout, protože látka mi nepřijde až tak zajímavá na skoro dvou hodinový snímek. Dívali jsme se na to ve škole v rámci prokletých básníků, a že bych z toho byl kdovíjak unesen, to říct nemůžu. Jak jsem již napsal, látka není dostatečná pro 111 minut a proto se Úplné zatmění místo dost táhne. Zvlášť roztahaný je závěr, který se snad už ani víc natáhnout nedal. Filmu navíc chybí silnější scény a pokud předem něco o prokletých básnících víte, tak máte dokonce vyzrazen i finální zvrat. Té sodomie tam taky mohlo možná být méně. Já teda většinou překousnu pár těch teplých scén, ale tady je toho až až. Slabší tři hvězdy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na Hollandovou má režie příliš mnoho kudrlinek, ale dlužno dodat, že patří ke dvěma režisérům na světě, kteří přinutili DiCapria, aby upustil od svého znuděného výrazu permanentního pojídače výkalů. Rimbaud našel věčnost. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Vskutku temná vize (o to víc reálná) ze života prokletých básníků. DiCaprio hraje jako o život. Raději bych tento film nedoporučoval jeho fanynkám ;-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému nemám čo vyčítať. Prvotriedni herci, skvelá dobová atmosféra, istá réžia, metafory. Plnému hodnoteniu mi bráni fakt, že prekliati francúzski básnici sú mi akosi u prdele:) Som zvedavý, ako si poradí Holland s Jánošíkom, to jest málo peňazí, neznámi medzinárodní herci, prieťahi v natáčaní atď. Asi sa rýchlo vráti k profesionálom na západ. P.S.: Di Capriových haters vážne nechápem, je skutočne trieda ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Básníci, alkohol, sex, cestování a homosexualita. Nepřišlo mi to nějak přeromantizované, natož romantické, právě naopak, pouze sex, téměř žádné city, tedy až na ty mezi dvěma muži, ale to je z mého pohledu spíše vtipné, než vážné a upřímné. Vztah k dívce byl pouze z fyzického hlediska díky jejímu "úchvatnému" tělu, které se mě příliš nelíbilo, ale budiž. Rozhodně výborný příběh, atmosféra a skvěle zvolená místa, kde se celá story odehrává. Leonardo jako vždy vynikající výkon, on zahraje úplně všechno a ještě když hraje "hajzlíka" tak je naprosto nepřekonatelný. Musím pochválit také Davida Thewlise jelikož předvedl také něco, čemu se říká herecký um. Stojí za shlédnutí, můžu pouze doporučit. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že u těchto dvou velikánů jsem čekala o něco víc odvážnější zpracování. Celé mi to totiž přišlo takové nemastné neslané, spíše obyčejné než zajímavé. Hudba a herci výborní, ale pořád jsem čekala, že se dozvíme něco o Rimbaudově díle, když ho Verlaine po celý film opakovaně adoruje. Místo toho se dokola a dokola řeší vztahy. Zkrátka očekávání to zrovna nesplnilo. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio je nezmar a chameleón. Zásoba jeho talentu je v podstate nevyčerpateľná. Gestá, mimika, tisíce odlišných a fantastických hereckých polôh akými sa pravidelne prezentuje sú neprehliadnuteľné. Neexistuje zrejme rola s ktorou by sa Leo nedokázal stotožniť. Okrem neho parádny part odohral David Thewlis, minimálne rovnocenne kvalitný výkon ako Leo. Plné hodnotenie však hlavne za samotný príbeh, ktorý šlape ako hodinky, nemá žiadne hluché miesta, je uveriteľný a výborný. Agnieszka sa vytiahla. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě to neuvěřitelně nadchlo a zasáhlo, napodruhé jsem si začal všímat detailů, které nebyly zas až tak košer. I přesto je to "umělecké nadechnutí" mezi Rimbaudem a Verlainem fascinující melodram a jedinečný důkaz toho, že i čítankové mohyly měly svou lovestory. Vyřčenou pochvalu tu bezesporu zasluhuje mladinký Leonardo DiCaprio, který tu zcela nečekaně a možná i trochu předčasně přesvědčil o svém výrazném talentu dávno před kasaštykem jménem Titanic. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neubližuj, ale keď to už urobíš, tak to urob elegantne. Neurážaj svoje obete tým, že ti to je potom ľúto. Bože ... tí dvaja sa ale naurážali navzájom a nevedeli čo so sebou. Zženštilý a teatrálny Paul a Arthur arogantný až na kosť. Na ten ich vzťah sa vskutku ťažko pozeralo. Zvláštne pocity ma opantali. Skvelé herecké výkony, slušná hudba a výprava, ale zaslúžilo si to viac poézie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Syrové romantické drama o zakázaném homosexuálním vztahu mladého, nadaného rebela a známého básníka ve středním věku. Film stojí převážně na odvážných výkonech DiCapria a Thwlise, kteří jsou bezchybní, příběh a jeho vyprávění je však bohužel dost zdlouhavý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film dokazuje, že Leonardo DiCaprio bol hereckým talentom dávno predtým, než sa stal svetovou superhviezdou. Inak nám prináša nie príliš prívetivý obraz tzv. prekliatych básnikov, z ktorých si neviem kto by mal brať príklad. Opilecké skazené monštrá, ktoré dokázali pod vplyvom absinthu len načarbať pár nezmyselných riadkov na papier. A pomedzi to rozvrátiť svoje rodiny a pohoršovať okolie. Prínosom je, že film sa nesnaží ich spôsob života vychvaľovať a v podstate vôbec nesúdi. Dáva divákovi priestor na vypracovanie si svojho vlastného názoru. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tady měl být Oscar za roli Rimbauda. To je básník, kterého hraje Leo. A dalšího už měl mít na polici za roli autistického kloučka v Co žere Gilberta Grapea. Co už naděláme? Stalo se tak za putování hlubokým sněhem, po šarvátce s medvědem, ale tím chci říct, že DiCaprio hrál excelentně už jako mladý cucák. Ano, má mé sympatie, ale jenom hezkou tvářičkou to nebude. Film o prokletých básnících patří k nejlepším artovým snímkům devadesátých let. Pro čtenáře povinnost a filmová lahůdka. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Od úvodního obrazu je patrné, jak se tvůrci snažili navodit dobovou atmosféru pomocí jednotlivých obrazů? od vlakového nádraží, až po "hru" s nožem a dlaní... Jak Leonardo DiCaprio, tak David Thewlis vystihli rozpolcenost a bouřlivost "prokletých básníků". Líbil se mi dabing Jana Vondráčka. Nejsilnější scéna: pojetí básně Spáč v úvalu. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa žije ľuďom, ktorý presne vedia čo nechcú, ale zároveň netušia čo vlastne chcú. Ďuše básnikov sú síce fascinujúce ale príliš zraniteľné. Zraniteľnosť však rozhodne nepatrí k životným výhram. Príbeh Rimbauda a Verlaina je toho dôkazom. ()

Reklama

Reklama