Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

kitano 

všechny recenze uživatele

Zabudnime na chvilu na status obrovskej klasiky, ktory tento film ma. Co nam zostane? Nedostizna komedia, parodia a kritika toho, ako to bezi v kruhoch hollywoodskeho showbiznisu a bulvaru. Pletky medzi hercami, rezisermi, producentmi su zdrojom niektorych nezapomenutelnych gagov. No a teraz si k tomu pridajte vsetky tie krasne muzikalove vystupy, nadherne kulisy a charizmatickych hercov...ano toto JE skutocna klasika. (10/10) ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Už jenom z pohledu roku vzniku tohohle muzikálu si plné hodnocení zaslouží. Scéna "zpívání a tančení v dešti" je určitě jednou z těch, na které se nezapomíná. Kolik střihů by asi potřebovali dnešní tvůrci ? Tady jsou jenom neuvěřitelné, dlouhé záběry v jednom z nejlépe udělaných dešťů co ve filmu znám. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, ze začátku jsem tomu nevěřil. Ale v průběhu filmu to na mě spadlo - ta krásně uvolněná atmosféra, ta nápaditá choreografie (kolik dnešních českých muzikálů má takhle skvělou choreografii? Odpověď je samozřejmě žádný! Trochu zarážející, ne?), ty skvělé písničky! Singin' in the Rain je vlastně takovou muzikálovou verzí Americké noci. Vidíme proces výroby filmu/muzikálových čísel, dabingu, taky se mi líbila ta narážka, že zvukový film prakticky "zabil" některé herce z němé éry, respektive jejich kariéru… Jo, tenhle film není jen přehnaně optimistický muzikál. Je to film s velkým F, je to klasika s velkým K a je to jeden z nejpozitivnějších snímku, co jsem za svůj (poměrně krátký) filmový život viděl. Je to perla starého Hollywoodu, je to neskutečně hravý film, je to… je to… prostě pokud jste tento snímek neviděli a písničku Singin' in the Rain znáte jen z Mechanického pomeranče, rozhodně si tento film sežeňte! 100 %. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborný muzikál a klasika nejenom žánru, ale kinematografie vůbec. Co klasika, legenda, naprosto si to označení zasluhující. Neskutečně vypiplaná hudební a taneční čísla jsou prokládaná špičkovým špičkováním, díky kterému zapomenete, že jste snad někdy před úvodními titulky měli nějaké problémy... a pak přijde třeba lehká baletní vsuvka, a když skončí dějová linka, vše vyvrcholí závěrečnou MEGAscénou, které se skládají pocty ještě o víc jak šedesát let později (třeba v La La Landu). A nejlepší na tom je, že se to ještě zlepšuje s každou další reprízou. Takže to vem čert, po letech zvedám na 90%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejslavnějších muzikálů všech dob vznikl velmi rychle a zbrkle. Studio namlsané úspěchem Američana v Paříži se rozhodlo kout železo, dokud je žhavé. Neboli splácat dohromady písně z archivu (snad každá už se v nějakém filmu uplatnila), orámovat jednoduchým (leč vtipným!) příběhem a angažovat Gene Kellyho, který se postará o vše ostatní. Takže jednotlivá čísla spolu mají pramálo společného. Typický příklad: trojice Kelly-Reynoldsová-O´Connor nad ránem dumá, jak oživit rozdělaný film, strhaný Kelly konečně dostane nápad udělat ho jako muzikál a praví: "Dvanáctého bude ode dneška můj šťastný den." Ostatní ho opraví, že třináctého, neboť je už ráno, načež se tahle trojka, zničená a vyčerpaná po probdělé noci, pustí do zběsilého tance a zpěvu GoodMorning, Good Morning! Bez předchozí domluvy. ;-) Nebo půlhodinová taneční sekvence, představující další zamýšlený film Dona Lockwooda. Ta nemá vůbec žádnou souvislost s předešlým ani následujícím dějem filmu. Zkrátka totální mišmaš, filmový eintopf. A světe div se - ono to funguje! Protože ty jednotlivé částečky jsou samy o sobě nádherné, hravé, vtipné, nápadité... Žádnému jinému filmu s tak nekonzistentním scénářem bych neudělil 100% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (62)

  • V USA a Kanade išlo to 10. najzárobkovejší film roka. (WalterIK7)
  • Natáčení někdy trvalo až 19 hodin denně. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. března 1952 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno