Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejslavnějších muzikálů všech dob vznikl velmi rychle a zbrkle. Studio namlsané úspěchem Američana v Paříži se rozhodlo kout železo, dokud je žhavé. Neboli splácat dohromady písně z archivu (snad každá už se v nějakém filmu uplatnila), orámovat jednoduchým (leč vtipným!) příběhem a angažovat Gene Kellyho, který se postará o vše ostatní. Takže jednotlivá čísla spolu mají pramálo společného. Typický příklad: trojice Kelly-Reynoldsová-O´Connor nad ránem dumá, jak oživit rozdělaný film, strhaný Kelly konečně dostane nápad udělat ho jako muzikál a praví: "Dvanáctého bude ode dneška můj šťastný den." Ostatní ho opraví, že třináctého, neboť je už ráno, načež se tahle trojka, zničená a vyčerpaná po probdělé noci, pustí do zběsilého tance a zpěvu GoodMorning, Good Morning! Bez předchozí domluvy. ;-) Nebo půlhodinová taneční sekvence, představující další zamýšlený film Dona Lockwooda. Ta nemá vůbec žádnou souvislost s předešlým ani následujícím dějem filmu. Zkrátka totální mišmaš, filmový eintopf. A světe div se - ono to funguje! Protože ty jednotlivé částečky jsou samy o sobě nádherné, hravé, vtipné, nápadité... Žádnému jinému filmu s tak nekonzistentním scénářem bych neudělil 100% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepsich muzikalov, aky som v poslednej dobe videl. Dokonca sa mi pacil viac, ako Oscarmi ovenceny MY FAIR LADY (1964) s Audrey Hepburn. Je tu skvely humorny scenar, perfektne tanecne choreografie - napriklad stepovanie alebo skoky na steny a otocky, pri ktorych by som sa ja najskor zabil :-) Myslim, ze to bol prave LEON (1994) v podani Jeana Rena, ktory si popri zabijani a piti mlieka rad obcas pozrel v kine prave tento muzikal. Sokuje ma skor to, ako moze mat tak skvely muzikal iba 2 nominacie na Oscara a to za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe Jean Hagen, ktora si zahrala Linu Lamont a druhu nominaciu za hudbu. Ani jedna sa nepremenila na Oscara. Namiesto Jean Hagen si Oscara v roku 1953 prebrala Gloria Grahame za dramu MESTO ILUZI (1952)... 03.12.2009 _______ Gene Kelly - (Don Lockwood) +++ Donald O´Connor - (Cosmo Brown) +++ Debbie Reynolds - (Kathy Selden) +++ Jean Hagen - (Lina Lamont) +++ Millard Mitchell - (R.F. Simpson) +++ Cyd Charisse - (Tanečník) +++ Douglas Fowley - (Roscoe Dexter) +++ Rita Moreno - (Zelda Zanders) +++ ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Gene jako vždy skvělý tanečně i choreograficky, velmi dobrý zpěvák, hodně mě však zaujal i smíšek Donald O'Connor, který do "Zpívání" dodal legrační náladu. Ptále-li se však proč jen 4*, odpovídám, že s Kellym znám i lepší muzikály - a ano, byl u toho vždy i Sinatra (On the town; Anchors Aweigh; ale hlavně Take Me Out to the Ball Game). ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Film, jenž se závažným problemům vyhýbá jak čert kříži. Ve filmu je nastoleno, několik závažných zápletek, které by mohly být melodramaticky využity, ale film si jde svou vlastní cestou. Cestou čiré radosti. Optimismus z něj čisí z každého záběru a vůbec nepůsobí nijak strojeně a uměle, ba právě naopak je naprosto přirozený. Gene Kelly ještě ke všemu je stělesněným sex-appealem, takový herci se rodi jednou za pů století. Z dnešní herecké garnitury, by nikdo na tu roli neměl. Zpívání v dešti je natolik klasikou, že má i dnes co říct současnému divákovi. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, ze začátku jsem tomu nevěřil. Ale v průběhu filmu to na mě spadlo - ta krásně uvolněná atmosféra, ta nápaditá choreografie (kolik dnešních českých muzikálů má takhle skvělou choreografii? Odpověď je samozřejmě žádný! Trochu zarážející, ne?), ty skvělé písničky! Singin' in the Rain je vlastně takovou muzikálovou verzí Americké noci. Vidíme proces výroby filmu/muzikálových čísel, dabingu, taky se mi líbila ta narážka, že zvukový film prakticky "zabil" některé herce z němé éry, respektive jejich kariéru… Jo, tenhle film není jen přehnaně optimistický muzikál. Je to film s velkým F, je to klasika s velkým K a je to jeden z nejpozitivnějších snímku, co jsem za svůj (poměrně krátký) filmový život viděl. Je to perla starého Hollywoodu, je to neskutečně hravý film, je to… je to… prostě pokud jste tento snímek neviděli a písničku Singin' in the Rain znáte jen z Mechanického pomeranče, rozhodně si tento film sežeňte! 100 %. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (59)

  • Americký filmový institut v roce 1998 zahrnul snímek mezi 100 největších amerických filmů. Stejná instituce pak v roce 2006 zvolila Zpívání v dešti největším americkým filmovým muzikálem všech dob. (Tommass95)
  • Debbie Reynolds (Kathy Selden) natáčela jako první písničku "Good Morning". Taneční choreografie prý pro ni byla natolik náročná, že po jejím dokončení zkolabovala. (Jirka_Šč)
  • V roce 2005 použila společnost Volkswagen sekvence písně „Singin' in the Rain“ k propagaci nového VW Golf GTI. Tvář Gena Kellyho byla počítačově přidána na tělo, které zastoupili celkem tři break-dance a popping tanečníci na remix skupiny Mint Royale. Záměrem reklamy bylo sdělit divákovi, že produkt spojuje původní zábavný charakter vozu s novým digitálním věkem. Největší práce reklamní agentury spočívala v přesvědčení Patricie Ward, Kellyho vdovy, k udělení autorských práv. Poté, co společnost získala také hudební a filmová práva, byl klip natočen v Shepperton Studios, stejném anglickém studiu, kde se v roce 1952 natáčela i původní taneční scéna. (kenny.h)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama