Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca francúzska akcia. Šialené tempo, nekorektný scenár, množstvo krvi, skvelá réžia, hudba, kamera a strih (úvodná scéna!) a úžasní herci - či už v hlavnej role excelujúci Vincent Cassel ale aj podporné role (nezvyčajne obsadení Depardieu a Dupuis). Príbeh jedného gangstra, ktorý prekročil jednu hranicu, keď sa z obyčajného dedinského vagabudna stane vrah. V druhom diele prekročí druhú hranicu... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle francouzi jednoduše umí! Dlouho jsem si nenašel čas a patřičnou náladu na tento snímek až včera! Jak tak pozoruji zdejší hodnocení a komentáře, tak většina z vás , to komentuje slovy, že tento první díl je pouze předzvěsť toho, co přijde v díle následujícím. Jestli je to tak, tak už teď se nemůžu dočkat co bude následovat, protože mě již naprosto dostala a odzbrojila tato první část! Jednoznačně ( pro mě ) životní výkon Vincenta Cassela jako Jaquesse Mesrina. Ten se do jeho postavy úplně převtělil a užíval si každičký moment filmu, což divák vidí doslova v každičkém záběru! Richetovi se podařil obdivuhodný kousek, převést život J. Mesrina( největšího francouzského gangstera všech dob) na filmové plátno v takovéto podobě! Opravdu velmi realisticky převedeno bez nijakých ústupků, syrové až do morku kostí. Při scéně, kdy Mesrine ( V. Cassel ) ubodává k smrti Araba za tichého přihlížení jeho bosse (G. Depardieu ), aby ho následně oba " za živa" zasypali, opravdu tuhne krev v žilách! Filmu nechybí téměř nic, od " seznamovacího začátku " a navození dokonalé atmosféry 60. let až po našlapané scény útěku z vězení a přestřelky. A ten konec nemohl být lepší pozvánkou k pokračování jménem Epilog! Výborný výkon zde předvádí také G. Depardieu v roli mafiánského bosse. Vynikající kamera, střih, to vše doplněno o skvělou hudbu dvojice Beltrami - Trumpp. 4 a 1/2 * , tu 1/2* si nechávám v zásobě až po shlédnutí Epilogu. ( je možné, že se k hodnocení ještě vrátím) ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tvrdé, nekompromisní, zkratkovité a přesto plné emocí a napětí. Tahle francouzská odysea jednoho neobyčejného muže má v sobě vše, co by si člověk mohl přát a ještě to neidentifikovatelné "cosi", které film posouvá nad hranice nadprůměrnosti a cpe ho do říše "oh my fucking god, that was good!". První část přináší hrubší seznámení se s hl. hrdinou, nabízí pohled do jeho minulosti ale i budoucnosti, přestože se odehrává v jeho přítomnosti - mindfucked already? Není se čeho bát, tento snímek není o cestování v čase. Spíše o cestování v duši a mysli, podáno s noblesou a zároveň upřímností. Jednoznačně jeden z nejsilnějších kousků v žánru. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První setkání s gangsterem Jacques Mesrinem a ihned spokojenost. Richet vytvořil zajímavý pohled na Mesrinea, který je nepůsobí jako snaha u druhý Baader-Meinhoff komplex (retro stylizace spíše po troškách a snaha o naprosto přesná fakta nejasná). To je pouze dobře, protože slavné francouzské kriminálky se díky Mesrinovi vrací na scénu a i přes hlavní postavu gangstera, jde o návrat velmi příjemný. Vincent Cassel se snaží jak může a jeho Mesrine působí skvěle, snad jen bych vytkl jisté nedořečenosti (proč je Mesrine tak jiný gangster, proč nepomstil "nejmenované" mrtvé přátele...). Celkově film působí skvěle, rychle ubíhá, neustále se něco děje a samotný Mesrine je skvěle zahraný a třeba jeho útok na věznici je i správně šílený (nebýt to "podle skutečnosti" tak by asi diváci kroutili hlavou:)). Velmi dobře vymyšlené a natočené bez špetky nevkusu. Přesto jak je Veřejný nepřítel č. 1 skvěle udělaný a zahraný film, chybí mi v něm něco, co by mě nutilo se k němu vracet... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak sem od toho čekal víc, přinejmenším sem čekal, že to bude ve větším tempu a že Vincent Cassell, tam bude pobíhat od jedný banky k druhý, pořádat honičky a střílečky s poldama a že člověk nebude mít ani chvilku na vydechnutí, ale bohužel se nestalo. Nicméně namísto toho sem se dočkal něčeho, co v dnešní době je téměř nespatřitelný a to skvostně natočená kriminálky nebo respektive kriminálního života z pohledu kriminálníka v duchu toho, co se dalo vidět v 70-80 tých letech, ale daleko realističtejc stvárněný, syrovější a i akčnějčí, ovšem to, že sem se u toho až zas tak nebavil, to nesmaže ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama