Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (537)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jednoznačným tromfom a výhrou filmu, je výber hlavného protagonistu. Vincent Cassel je v koži Mesrina naozaj vynikajúci. Či už ako majster mnohých tvári, či už ako skutočne charizmatická postava vdychuje filmu život. Dej je epizodický, nemá však hlbšiu myšlienku, spojnicu, okrem toho, že Mesrine je fakt magor, ktorý to chce proste všetkým natrieť. Jeho kriminálne eskapády sa vŕšia jedna na druhú. Hlavná chyba je vo viditeľnej neskúsenosti režiséra, celý príbeh je podaný veľmi vlažne a nemá veľmi pevnú štruktúru. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ooo, tak takéto prekvapenie som nečakal. V prvom rade zdôrazňujem, že meno Jacques Mesrine mi doteraz hovorilo toľko, čo astrofyzikovi oprava geometrie na prednej náprave automobilu. Príbeh gangstra podľa skutočných udalostí. To je všetko, o čom som vedel, že film bude. Takých príbehov však dnes už máme neúrekom a tak som myslel, že nejaký ďalší druhotriedny podfukár, čo kedysi vylúpil jednu-dve banky, si predsa nezaslúži toľko pozornosti a tobôž nie v dvoch veľkofilmoch. Film mi však behom pár úvodných minút uštedril poriadnu facku a prebudil ma z toho mylného dojmu. Jacques Mesrine ako skutočná postava by totiž strčil do vrecka nejedného mafióza, o ktorých už som videl nejeden film, a ako film by strčil do vrecka nejeden z nich. Tento chlap si totiž zaslúži dvojfilm, zaslúži si, aby ho hral dokonalý Vincent Cassel. Dej má pomalšie tempo ako som čakal po strhujúcom začiatku, no to vôbec nie je na škodu veci. Veľký priestor je venovaný vedľajším postavám, ich psychológia je zobrazená na postačujúcej úrovni tak, aby ju vedeli skúsení herci patrične zahrať. Prekvapivo kvalitná je aj réžia, naozaj som nenašiel scénu ktorá by balansovala nad priepasťou nudy. Kamera a strih sú aj napriek rozvážnemu tempu pomerne akčné a dynamické. Záver je zavŕšený grandiózne, nezostáva nič iné, len nechať tiecť slinku, kým sa dostanem k pokračovaniu. 95%. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Profesionální a velmi věcná (či spíše zkratkovitá) gangsterka, která ale sama o sobě (bez Epilogu) postrádá smysl. Je jasně patrné, že je to jen první půlka hodně rozsáhlého příběhu (takže to nemá žadný konec). Snad mi druhá část už plně umožní pochopit, proč je zrovna Mesrine považován za největšího francouzského gangstera všech dob... 70 % ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tvrdé, nekompromisní, zkratkovité a přesto plné emocí a napětí. Tahle francouzská odysea jednoho neobyčejného muže má v sobě vše, co by si člověk mohl přát a ještě to neidentifikovatelné "cosi", které film posouvá nad hranice nadprůměrnosti a cpe ho do říše "oh my fucking god, that was good!". První část přináší hrubší seznámení se s hl. hrdinou, nabízí pohled do jeho minulosti ale i budoucnosti, přestože se odehrává v jeho přítomnosti - mindfucked already? Není se čeho bát, tento snímek není o cestování v čase. Spíše o cestování v duši a mysli, podáno s noblesou a zároveň upřímností. Jednoznačně jeden z nejsilnějších kousků v žánru. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Když jsem tu viděl taková vysoká hodnocení, říkal jsem si, že to bude zase nadhodnocené a já z toho budu zase zklamaný, jak se mi to už bohužel poslední dobou stává zvykem. Ovšem chyba lávky přátelé, tentokrát je 82% plně zasloužených. Nejenom parádní režií a scénářem tento snímek oplývá, ale i hereckými výkony, výtečně prokresleným příběhem či chytlavými dialogy. No prostě po dlouhé době zase paráda. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama