Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Po těch krvácích a potoků krve, je to zajímavá změna. Starý Londýn je opravdu ponurý a děsivý. Všude špína, na každém rohu kurva a zloději. Brrrr, nechtěl bych žít v té době. Mladý Dorian zaprodá svou duši obrazu. Jeho duše v obrazu stárne a on je stále mladý. A tak si užívá života. Grupáče s ženami, s muži, prostě ojede vše, co se mu připlete do cesty :-) K tomu chlast a opiové mejdánky. Všichni kolem něj stárnou a on má stále 20 let. Odjede a po delší době se vrací. Mladé kurvy jsou už babičky, přátelé staří páprdové a Dorian je stále mladý. A já mu závidím. Okamžitě bych zaprodal svou duši, abych měl stále 20 let. Jenže kolem Doriana jsou závistiví lidé (asi původem z Čech :-)) a ti mu jeho mládí nepřejí.... Za dobře natočený film dávám 50%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že knihu znám jen z referátu spolužáka při hodině literatury, nemám tedy možnost srovnávat dílo literární s tímto filmovým. Dorian nenadchne, ale ani nezklame, a místní hodnocení je tak naprosto v souladu s mými čerstvými pocity z projekce. V kině, milujete-li "light horory", nebo prostě filmy, které nesou myšlenku, nesnaží se vás každé dvě minuty polekat nesmyslnými "přepadačkami" a rádoby napínavými střihy, a stříkající krev není jejich implicitní známkou (i když v Dorianovi o tom lze s úspěchem chvílemi polemizovat), to může být moc dobrá podívaná. Pro příznivce Colina "Harryho Mammma mia" Firtha skoro povinnost. A ještě něco, ve filmu se překvapivě neobjevují nijak oslnivě půvabné herečky. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Zajímavý začátek - zhmotnění se obličeje, nůž, krev, molo a pěkná hudba, dodá snímku ponuré prostředí. CITÁT - O rok dříve........... Zajímavé jsou i dialogy. Zvláště ty mezi třema hlavníma aktérama. Dorian, Henry a malíř Basil mezi sebou rozpoutávají břitké rozhovory, které je zajímavé sledovat. CITÁT - V Anglii toužím změnit jen jedno - počasí.......... Vžijeme - li se do ponuré postavy Doriana Graye, zjistíme, že příběh se táhne v heslu sex, drogy a alkohol, přidejte ještě tamní novinku - cigarety a máme všech pět pohromadě. Hledáte tu pátou ? No tou je přece smrt. CITÁT - Máte tady gin ?......... Vše se začíná stupňovat. Sex je tvrdší, alkohol také, drogy zabírají a smrt je už kousek. CITÁT - Hranice neexistují.......... Jak zlověstné. A kdo ví, jak vůbec vypadá původní obraz Doriana Graye ( Ben Barnes ), který nakreslil malíř Basil ( Ben Chaplin ) a který by tak rád viděl přítel Henry ( Colin Firth )? CITÁT - Jsem Bůh.......... Drogy, sex, alkohol, utrpení i rozkoš a ...smrt. Natočeno podle novely "The Picture of Dorian Grey", kterou napsal Oscar Wilde. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nepochybne originálny námet, ktorý čerpá z pravdepodobne (som neznalcom predlohy) veľmi kvalitnej, knižnej predlohy, prerobený do jemne nadpriemernej, filmovej verzie. Vychádza mi to tak na tri hviezdy. Colin Firth, of course, ako vždy bravúrny, ale na hlavného predstaviteľa musím povedať, že ... no, nechápte ma v zlom, ale akosi mi do danej role nesedel. Ak by som smel za Doriana zvoliť svojho favorita, bol by ním Stuart Townsend z Queen of the Damned. Rád by som pochválil výbornú, miestami až mrazivú atmosféru snímku a skvelý hudobný podmaz, ktorému ale v kontraste nesedel miestami nedotiahnutý príbeh (chýbala mi najmä Dorianova cesta z domova, kde bol, čo zažil). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se setkal s filmem, který se nejvíc přiblížil knížce. Škoda jenom, že z Doriana udělali šukací nástroj. On to všecko dělal tak trošku z jiných důvodů. Každopádně Colin Firth neměl chybu! Já ho měl zažitýho jako takovýho tatíka, co dokáže ztvárnit hlavně ty sympatický úlohy, ale tady fakt překvapil. Zmar, hříchy, drogy. Tehdejší doba na tohle byla hodně zvláštní. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)
  • Film financovala Národná lotéria prostredníctvom UK Film Council's Priemere Fund a to sumou 500 000 libier. (Greenpeacak)
  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)

Reklama

Reklama