Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

larelay 

všechny recenze uživatele

Drsny a filthy film, ktory by si zasluzil remake s lepsim reziserom, vacsim rozpoctom a mozno lepsie napisanym scenarom, ale so zachovanim atmosfery, pretoze dnes by tato tematika uz nevzbudila taky uzasny rozruch, kedze sme na nu svojim sposobom zvyknuti a uz sme videli a zazili vo filmovej tvorbe naozaj vsetko. Aj napriek svojej dlzke ma snimok do seba absolutne vtiahol a ten pocit, ktory vo mne zanechal po dopozerani sa da urcite opisat par slovami... Lutost, beznadej, radost z toho, ze mam taky lahky zivot a hlavne nemoznost pochopit, ze toto by naozaj malo byt zobrazenie reality. Nie v tom zmysle, ze by som to filmu neverila, ale v tom zmysle, ze je pre mna nepochopitelne, ze to tak naozaj je, pretoze viem, ze to tak je. Asi iba naivny blazon by veril, ze drogy, sex, prostitucia, kriminalita nie su "rakovinou" nasich "svetlych zajtrajskov". ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, dostal jsem co jsem chtěl, je to správně nepříjemné, nechutné a hnusné. Ale to automaticky neznamená skvělý film. Ten začátek (zhruba první půl hodina) se mi líbil, docela slušně se rozjíždí, ale pak se až do konce jen motá kolem prostituce, drog a drsného porna, aniž by nějak víc rozvinul postavy. Chce to být psychologické, ale minulost Davida je tam odbytě odříkaná tak v dvou větách a nijak se to k ní dál nevrací a ani u Marka to není o moc lepší. Co se stalo s jeho mámou? Má/Měl vůbec v životě nějaké sny, cíle? Opravdu ho otec nepochopil, nebo Marek nikdy nevěděl co chce? Pořád jsem čekal, že tak nějak pochopím, co se mu honí hlavou - a pochopil jsem to částečně, v dané situaci, kdy zašel příliš daleko, zase by skončil na ulici a vracet se domů by pro něj asi nemělo taktéž smysl (btw bylo možné z toho průmyslu vůbec vystoupit? Proč se o to nikdo nepokusil?), ale stejně se mi tyhle otázky honí hlavou. Navíc 130 minut je moc a i když je celý film neustále takový, jak jsem psal v první větě svého komentáře, stejně mě to časem začalo dost nudit, protože se to celé posouvalo příliš pomalu a nějaký vývin jsem skutečně čekal větší. A mé dojmy nezachránil ani konec, ve kterém mi přišlo, že je v něm až moc náhod najednou. Jako tu výpověď chápu, o psychologii se to pokouší hezky (i když nedotaženě), hnusnou atmosféru to dokáže vytvořit a na rozdíl od některých mi to přišlo i správně nechutně natočené (což byl doufám záměr), ale prostě mě ten film nedokázal pohltit, odrovnat, kromě pár scén ve mě silnější dojmy taky zrovna nezanechal a že by to bylo režijně úplně skvěle zvládnuté se taky říct nedá, třeba ty herecké výkony skutečně nejsou nic moc. Ale je celkem zázrak, že něco takového vzniklo v Česku - ačkoli za tím stojí Polák. Upřímně si ale myslím, že ten dokument bude lepší a asi i silnější, protože na 130 minut tohle téma moc nevystačilo. Ačkoli... mohlo by, ale chtělo by to pořádný remake. To je vlastně snad úplně poprvé, co by si nějaký český film zasloužil podle mě remake... 3* ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma perfektní, ačkoliv mnohdy hnané až na hranici absurdity. Na úrovni je atmosféra, která působí stroze a věrně, bez příkras ukazuje zatuchlost prostředí starého Hlaváku a legendárního Sluníčka. A do třetice slušná je i režie, ačkoliv k té by se našlo pár výhrad. Mandragora bohužel ztroskotává na hercích resp. na jejich projevu, protože typologicky byli všichni do jednoho vybráni skvěle. Jenže ani jeden z nich neumí hrát a to se projevovalo především když otevřeli zobáky. Dítě ve druhé třídě má lepší mluvený projev při zápolení s čítankou. Ale přesto mi celkový dojem osazenstvo nezkazilo tolik, jak jsem očekával. Přesto se přidávám k těm, kteří volají pro remaku s vyšším rozpočtem a lepšími aktéry. 60% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Grodecki film plánoval jako šokující. Šokující poměrně je ale hlavně tím, že Grodecki ho neuměl natočit. Je to prostě příběh nezodpovědného blba, dělajícího buzikům prostituta, obklopeného partou dalších nezodpovědných kriminálních blbů. Možná, snad, kdyby to mělo slušnou režii a herce co nevylezli z ochotnických představení Dolních Dubňan, bylo by to i dívatelné. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl jako malej v televizi na ČT - Rovnou jsme si to nahráli na video. Tenkrát jsem na to dost čuměl že jsou tam samí buzeranti :D A nečekal jsem tak drsnej film z Prahy :D Je to fakt dost teplý :D Ale ty hlášky ve filmu jsou nesmrtelný :D Film vychází ze skutečných událostí, tak jak to v devadesátkách v Praze fakt chodilo. Největší zabiják v celym filmu je režisér gay porna Krysa (Kostas Zerdaloglu) :D Je to postava podle skutečnýho režiséra Pavla Rouska. Samozřejmě předtím v televizi jsem viděl co si tak pamatuju od režiséra Wiktora Grodeckého dokument Andělé nejsou andělé - Z roku 1994 - O pražských prostitutech. Když už jsme doma měli internet, tak jsem si našel na internetu jeho druhý dokument Tělo bez duše - Z roku 1996 - A podle toho právě natočil režisér Grodecki Mandragoru. To jsem ani tenkrát nevěděl že film je podle tohodle dokumentu. To je jasný. Mimochodem ve filmu je skutečný prostitut - Jmenuje se David Švec a ten právě vystupoval již ve zmiňovaném dokumentu. A co jiného může hrát David ve filmu než právě prostituta. Miroslav Čáslavka jako Marek, co uteče z domu, odcestuje do Prahy, setkává se s Davidem, stanou se kámoši a Marek poznává svět gay prostituce. Stane se jedním z nich a jde po cestě sebedestrukce. Jak už jsem zmínil režiséra gay porna Krysu - Kterého skvěle ztvárnil herec Kostas Zerdaloglu - Tahle jeho role je už dneska legendární - Úplnej magor na piku :D Hlášky typu - Potom chcete jenom vyhonit za patnáct, necháš se prcat do prdele co? No tak kurva to neni všechno! :D - Hezký herečky! Doufám že nemáte vyrážku na těch svých kokotech! :D Tak co otravuješ, běž do ledničky tam máš čokoládu, napij se! :D Kurva co tady děláte? Postavte si čůráky a jdeme na natáčení dělej! :D Honit! Honit! :D A takových hlášek je tam víc :D Miroslav Čáslavka co tady ztvárnil hlavní roli Marka, hrál v Řezníkově filmu Párty Hárd a tam hraje taky právě roli Krysy - Udělali z toho takovou parodii na postavu Krysy a to se mi moc líbilo, byla to prdel. V druhém díle Párty Hárder: Summer Massacre hraje sám herec Kostas Zerdaloglu ale Krysu tam bohužel nehraje, ale jsem moc rád že ho tam Martin Pohl obsadil :) Ve dvojce hraje zase Čáslavka Krysu. V Mandragoře a z čeho se mi fakt dělalo špatně, je scéna znásilnění Marka fakt slizkym nechutnym buzerantem Frantou (Jiří Pachman). Humus! :D Pavel Skřípal jako pasák Honza gay prostitutů byl taky dobrej. Stejně jako byl dobrej Karel Polišenský coby pasák Saša :D Taky měl dobrý hlášky - Vypadni ty zmrde nebo ti dám do držky že ti vypadne skleněný oko! Samozřejmě Jiří Kodeš v roli otce Marka byl fakt skvělej. V malé roličce se tam mihne i Eva Aichmajerová - Dnes příjmením Decastelo a ve filmu se jmenuje také Eva. Depresivní film o tom jak to v devadesátých letech v Praze fungovalo. Konec byl dost smutnej a drsnej. Film mě baví pořád i po tolika letech. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Death/grindová kapela Demented Retarded vydala v roce 2001 demo s názvem „Mandragore“, kde můžeme jako intro slyšet úryvek z filmu Mandragora. (pornogrind)
  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama