Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nedivim se, že tenhle švédskej nízkorozpočtovej horor je dost často přirovnávanej k Blair Witch, ono to má dost podobnou kameru a stejně mrazivý rozsáhlý lesy, ale rozdíl je v celkovým pojetí, tam kde bylo Blar Witch napínavý k praskutní, tam si Det okända dokáže u diváka ztuha vynutit aspoň nějakou větší pozornost, navíc ve chvíli, kdy se zdá, že film nabírá na obrátkách se odhalí poenta a je po prdeli úplně, pak už se člověku jen křívý držka zhnusením nad stupidností chování postav a závěrem. ()

Reklama

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázková hovadina! Kameraman s Parkinsonem zachytil studentské cvičení bez šťávy a bez nápadu. Variace na Lupiče těl a podobné sci-fi snímky se opravdu nevydařila. I když se herci snaží, atmosféra strachu a napětí se nedostavuje. Trestuhodné nevyužití kulisy severského lesa je do nebe volající! Napětí a pocit ohrožení je zprostředkován létající kamerou, takže divák vidí jen barevné šmouhy. Místo střihu kamera švenkuje, až bolí oči. Autoři asi nikdy neslyšeli o L.Riefenstahlové, která přišla s prostřihy obrazu a změnila dosavadní statiku na dynamiku (ve 30.letech minulého století). Nudné trampování neoživily ani triky, ani gore efekty, o hereckých výkonech nemluvě. Horor? Ani omylem! Nejlepší je na celém filmu závěrečná píseň v titulcích - Bravo6 - You Lose Your Self, což ale na záchranu před odpadem nestačí. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na tohle sem se hodně těšil. Už jenom CSFD synopse "Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat" a pověst Skandinávského Blair Witch na mě fungovala jako píšťalka na psy... ehm na psy A trochu mě to zklamalo. Ano, ono už jenom srovnání s tím hororem, ze kterého to těží, by vám zkazilo. Zhruba v půlce vám bude vše jasné. A přestane to být tková zábava. Ale do té doby dobré. Film je točen jakoby na home video ve filmu nepřiznaným kameramanem a podle toho taky vypadá. První půlka, kdy člověk ještě moc netuší, je dobrá. Jedna výborná lekačka, tři obyčejné a pak přijde to, o čem už sem psal. A ten film jen tak dokloue do konce. Spíš než jasný jasný doporučení řeknu, že je to v žánru mírny nadprůměr. 6/10 ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama