Reklama

Reklama

Počítačově animovaný 3D snímek Velká vánoční jízda studia Aardman konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem celého filmu je ale příběh, jehož složky jsou jako vystřižené z klasického vánočního příběhu – úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův fascinující podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem, během kterého má za úkol doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (275)

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Čekal jsem klasický průměrný animák od Sony, ale spojení s Aardmanama (Spláchnutej, Slepičí úlet) tu lze okamžitě vycítit. Ohromná kanonáda gagů, vizuálních fórů a groteskních pohybů dělá z této vánoční pohádky našlapanou jízdu, která je ohromně sympatická, zábavná a hlavně rozmáchle akční! Zcela bez obalu - užil jsem si to. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Krátká verze komentáře zní; animovaná mission impossible. Naproti tomu dlouhá verze by obsahovala krom jiného třeba to, že kdybych byl zatvrzelý hnidopich, musel bych Velkou vánoční jízdu odsoudit už z pouhého principu. Nabubřelost Američanů totiž nezná mezí, a tak nám tlustého, zarostlého a nevkusně oháknutého dědka cpou do Německa, Polska, Maďarska, a kdyby Zěměkoule měla nějaký kout, prskli by ho i tam. Protože ale ještě žádnému malému děcku nemusím vysvětlovat, že Santa Claus není Ježíškův zástupce pro střední Evropu, s klidným vědomím odpálkuji i výhrady těch, kteří Santově vesmírnému korábu vyčítají přílišnou podobu lodi Enterprise nebo těch, kterým se zase nelíbí Arthurova podoba s Lingunim z Ratatouille. Místo toho vypíchnu dobrou práci studia Sony, svižné tempo a především - originalitu samotného příběhu. Protože právě nedostatek originality je tím, co sráží drtivou většinu současných animáků. V samotném závěru dlouhé verze komentáře by pak bylo shrnutí, že Velká vánoční jízda je jedním z největších překvapení roku 2011. Stejně jako český překlad původního názvu... :-D ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Nejakčnější vánoční jízda, která dá santovské legendě pořádně zabrat. Má nadupaný rozjezd plný nápadů brilantně žonglujících s tradičními santovskými prvky, a pak finále, při kterém jsme napětím nedýchali a současně se dobře bavili. Mezi rozjezdem a finále je však poněkud hluchý střed, který se sice tváří rychle a zběsile a občas blýskne nápadem či fórkem, ale přesto pouští nohu z plynu a nechává film zapadnout do závějí průměru, kdy se čas vleče pomaleji než by vzhledem k dění na obrazovce měl. Takže by to bylo na tak na tři hvězdy nebýt skvělé skřítky, která umí z balícím papírem a mašlemi divy a nečekaně disharmonické santovské famílie, která je protiváhou té přeslazené stylizace Vánoční pohody. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak po shlédnutí tohoto bláznivého snímku už konečně vím, jak to s tím chlapíkem v červeném oblečku vlastně je a jak to dokáže během jedné noci všechno stihnout. vždycky to vypadá jako těžko splnitelná mise. Ještě, že má své elfíky, kteří zřejmě museli prodělat výcvik u mariňáků, protože si jinak nedovedu vysvětlit to, co předváděli. Když si odmyslím všechny ty věci okolo, tak je to standardní vánoční příběh. Nápady zde použité byly velmi zajímavé. Já mám ale raději našeho klasického Ježíška. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Smát se dalo jenom dědovi Santovi - a i ten byl tak nějak provařený ... aneb děda plivající protézu už mě neohromí (i když... závěrečná jízda v popelnici měla šťávu!). Elfové jsou neskutečně otravní, stylizovat Vánoce do stylu mission impossible mi přijde padlé na hlavu (já vím, já vím, animáky se perou s akčními filmy - ale já jim na to kašlu!). Je to smutné, ale jsem stará škola - a Artur dupe po mých zasněžených, kouzelných Vánocích s hořícím krbem a komínem, který jednou ročně vyčistí zdarma Santa Klaus. Mimoto - k Santovi patří sobi, sobi, sobi a elfí dílna a ne armáda zakrslých ošklivých skotskou angličtinou mluvících paskřetů - důstojníků (skotská english poslední dobou v animácích frčí), velká star trek loď a úžasný "zamilujete-si-mě-protože-mám-křivé-zuby" chlapec ve vánočním svetru. Dejte mi Karloffova Grinche, naservírujte mi Home Alone, ale nedávejte mi pod stromek nic, co kombinuje hi-tech vymoženosti a staré dobré (a fungující) tradice (jako by nestačilo, že Santa chlastá coca-colu, ještě bude nakonec propagovat i iphony). ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Deti, ktorým sú doručené darčeky ako prvým, majú v izbe plagát k filmu Lovecká sezóna (2006). (toi-toi)
  • Keď Steve vstúpi do domu Gwen, aby doručil darček, stúpi na pískaciu hračku. Tou hračkou je Ovečka Shaun (2007), ktorá taktiež pochádza z dielne Aardman Animations. (toi-toi)
  • Peter Bayhem, ktorý napísal scenár k filmu, pracoval v tom istom roku aj na ďalšej snímke, ktorej názov obsahuje mužské meno Arthur, konkrétne komédii Arthur (2011). (toi-toi)

Související novinky

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama