Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vojnové filmy a dokumenty o vojne sú mi vyslovene odporné. Ale tu sa to tvorcom akosi podarilo vystihnúť z iného pohľadu alebo iným spôsobom. A aj mne, z presvedčenia historickému analfabetovi, sa to podarilo so záujmom pozerať až do konca. (16.2.2013) --- Dobojované. Spojenci sa vylodili v Normandii, Berlín bol obsadený, Hitler sa zavraždil, Rusi jeho telo odstránili, aby nevznikol kult. Japonsko kapitulovalo po zhodení atómových bômb a posledný ukrytý japonský vojak sa vzdal až v roku 1976. Toľko stručne záverečná časť, snáď nikto nebude považovať za spojler fakty, ktoré má vedieť každý. Vo filme je to oveľa farebnejšie, s reštaurovanými zábermi a kvalitným stereo zvukom plus pútavým komentárom. Aj Francúzi vedia točiť dokumenty a tento je toho príkladom. (16.3.2013) ()

Skratchy 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný dokument o druhé světové válce. Všechny hlavní události se autorům víceméně povedlo shrnout do 6 dílů, vše doprovázeno pěknými kolorovanými záběry. Trochu mi vadilo přílišné zaměření na Francii, což je na jednu stranu vzhledem k francouzskému původu dokumentu pochopitelné, ale poslouchat půl dílu o tom, jak se Francouzi "hrdinně bránili" a jak porážka FR armády byla zaviněná nedostatečným zásoboblablabla je docela otravné, prostě si nepřiznaj, že to byl debakl jak prase. Absoulutně nevýznamné Sárské ofenzívě je věnován větší prostor než bitvě v Ardenách, Market Garden není ani okrajově zmíněna. Celkově je poslední fázi války věnován malý poměrně malý prostor, ale i tak 5* ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Když zatroubil první anděl, nastalo krupobití a oheň smíšený s krví a bylo to svrženo na zem. Shořela třetina země, shořela třetina stromů a shořela veškerá zeleň. ... Druhý pak vylil svou číši do moře. To se obrátilo jakoby v krev mrtvého a veškerá živá duše v moři zemřela. ... Čtvrtý pak vylil svou číši na slunce a bylo mu dáno pálit lidi ohněm. Lidé byli páleni velikým žárem a rouhali se jménu Boha, který má moc nad těmi ranami, avšak nečinili pokání, aby mu vzdali slávu. ... Ehm, Bible - Nový zákon, byl sepsán asi v letech 50-150 našeho letopočtu. V apokalypse je však stále aktuální a čím dál víc připomíná zbraně a hrůzy, které dnešní válečné konflikty přinášejí. .... Apokalypsa: 2. světová válka je další vynikající dokumentární cyklus o událostech, které navždy změnily svět. Mrzí mě, že jsem stihl jen málo dílů, ovšem i z nich mohu posoudit kvality celku. Zde snad ani není jiná možnost než plný počet. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento šestidílný dokumentární cyklus se do nejvyšší možné míry komplexně zaobírá nejdůležitějšími aspekty nejdůležitější události v historii lidstva (i se když žabožrouti pochopitelně věnují ve větší míře sami sobě). A i když není jeho smyslem, aby byl podrobný, jako literatura (což je pro mě sice škoda), i tak přináší spousty informací, svědectví a záběrů, které jsou v povědomí veřejnosti zakořeněny jen velmi málo. Největší devízou je samozřejmě jeho barevnost, která dodává pohledu na válku další rozměr. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přehledně zdokumentovaný vývoj 2. světové války, jehož kořením jsou barevné záběry, které značně zvyšují intenzitu prožitku při jejich sledování. Osobně bych měl výtku k rozložení obsahu do jednotlivých dílů. Skoro celé čtyři díly jsou věnovány období války do konce roku 1942, částečně i proto, že tam hraje velkou roli Francie, ale to je vzhledem k tvůrcům dokumentu logické. Zároveň je do poslední epizody napasován závěrečný rok a půl války a moc prostorů nedostane naprosto zásadní vylodění v Normandii. Navíc správně nezapomínají ani na boje v Africe a Tichém oceánu, což ale vede ke zbytečně častým a zkratkovitým skokům mezi frontami, kterým se lehce dalo předejít a to přidáním klidně jen dvou epizod. Frajeři jako MacArthur a Patton by si větší prostor jistě zasloužili. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama