Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počítačový technik Brad Harris má poněkud zvláštního koníčka – miluje ptáky a jako vášnivý ornitolog-amatér, takzvaný ptáčkař, se chce zúčastnit velké celosvětové soutěže, která se jmenuje Velký rok. Brad ale neví, že má velké konkurenty. Úspěšný obchodník Stu Preissler si také chce splnit celoživotní sen a stát se nejlepším světovým ptáčkařem. Celý život svou účast ve hře odkládal a teď přišla ta správná chvíle. Oba muži si vezmou v práci volno a vyrazí za svým snem. Oba však netuší, že proti nim stojí skutečný protivník, kterého není jen tak lehké porazit. Kenny Bostick je světoběžník a vítěz posledního ročníku ptáčkaře roku. Také on vyráží do přírody udržet si svůj titul... Kenny doma nechá svou mladou a krásnou manželku, která je nešťastná, že nemůže otěhotnět. Postupně se všichni tři vášniví ptáčkaři setkají a brzy zjistí, že všichni se soutěže účastní. Zatímco Brad a Stu soutěží férově, Bostick tyto zásady nezastává a je rozhodnut oběma protivníkům soutěž co nejvíc znepříjemnit... (TV Prima)

(více)

Videa (12)

Trailer

Recenze (301)

iamek 

všechny recenze uživatele

Podle obsazení si člověk může myslet, že uvidí bláznivou komedií, ale není tomu tak. The big year je slušná road movie, kde skupina bláznivých fanoušků ptáků cestuje po světě a snaží se vidět co nejvíce opeřenců. Nejsem zrovna fanda filmů, kde ze 100 minut je 60 minut záběrů na ptáky. Tyhle eko filmy nesnáším, ale naštěstí film rychle uteče, takže se to dá bez potíží vydržet. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podobné jakobych sledoval film o jakémkoliv jiném hobby, tohle je vlastně takový ptačí dokument pro milovníky ptactva. Výbuchy smíchu nečekejte a nějaké humorné scénky také ne. Je to částečně taková moralitka o tom že někdy nám náš koníček může více vzít než dát .... Celkově se nedalo nějak čekat že vznikne veledílo v herecké sestavě: Martin, Wilson a Black. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka v točená v překrásných, leč po vizuální stránce trochu nevyužitých lokacích za což může nejspíš trochu nenápaditá režie. Ústřední trio je ale sympatické, námět originální a správně absurdní. Stavbou děje je to klasická americká komedie, nutno dodat, že netrapná a nesprostá. Hlas Johnyho Cleese coby vypravěče dodává filmu až rodinný feeling. Závěrečná pointa sice moralizující, ale příjemně nevtíravá. Jediné, čemu nevěřím, je to, že by v této soutěži nikdy nikdo nepodváděl. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me znacne prijemny prekvapeni. Nejedna se o nejakou hrubozrnnou dobytkarskou komedii, jak by mohla napovidat ucast hlavni trojice, ale o vysoce prijemnej film o jedny vasni se sem tam nejakym fajn forem. Film ma celou dobu prijemny svizny tempo, herci jsou naprosty sympataci a ze sledovani ptaku dokazal reziser udelat zabavu, navic je vse vypraveny jako dokument a hezky natoceny. Takze ja se tech 100 minut skvele bavil a na 5* to sice neni, ale ty 4* naprosto bez problemu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Natočit romantickou komedii o pozorovatelích ptáků, to už chce odvahu. Už z toho tématu čiší nuda a já byl zvědav, jestli tomu tak skutečně bude. První polovina filmu dělá všechnu čest ptákohledačům a po celou dobu jsem měl co dělat,abych to nevypnul. Pak jsem si začal zvykat (cosi mne u toho přeci jen udrželo) na hlavní hrdiny, závěr byl i takový vtipný, vyrovnaný, skoro nezávislácký. A tak nakonec dávám 60% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Chyba v českém dabingu. Stu Preissler (Steve Martin) nazve ptáka, kterého vidí z lanovky,"raven", což je v překladu "krkavec". A krkavec velký (corvus corax) je také v záběru. V českém dabingu jej ale Stu Preissler označí za havrana. (Prochy38)

Související novinky

Steve Martin se vrací před kameru

Steve Martin se vrací před kameru

23.08.2014

Čekali jsme tři roky, ale vyplatilo se! Komediální klasik Steve Martin se naposledy objevil v kinech v roce 2011, když sekundoval Owenu Wilsonovi a Jacku Blackovi v Nadějném roce. Od té doby jsme o… (více)

Reklama

Reklama