Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 886)

Chasm 

všechny recenze uživatele

Už knižní předloha Kena Keseyho je dokonalá ale Forman se chopil těžkého úkolu skvěle a výsledek je perfektní stejně jako kniha... Nicholson (ještě docela mladý) hraje perfektně, Velká sestra (Louise Fletcher) a ostatní herci - blázni - také... To krásně roztahané tempo, až vám připadá, že se na plátně nic neděje, jsem viděl zatím jen u tohoto filmu a u Coppolova Kmotra I. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale zrovna tento Formanův film, který je pro většinu lidí evidentně jeho nejlepším dílem, se mě dotýká asi nejmíň. Přestože jsem ho viděla mnohokrát, Nicholson je můj oblíbený herec, závěrečná scéna mě vždycky "dostane". No nevím. Snad někdy dojdu osvícení. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Svoboda uvažování a svoboda chování něco stojí. Stačí se vymykat společenským normám a hned dostanete nálepku jako feťák, zločinec... Vše co je jen trochu v rozporu se zažitými stereotypy je zlé a rozvracející a musí se hezky někam uklidit. Nejlépe do blázince... Lidé přeci nemohou být svobodní a mít vlastní vůli už vůbec... Film který pokládá spoustu otázek. Je naše demokracie opravdu svobodou? Co je správné a co špatné? Lze obětovat individuální svobodu jedince pro blaho společnosti? Odpovědi hledejte ve svém nitru... ()

xerno 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé, nemám slov. Po tomto filmu jsem ani neměl chuť koukat se ještě na jiný film. Miloš Forman patří mezi světové špičky ve svém oboru a tímto filmem (stejně jako Vlasy) to naprosto potrvdil. Taky Jack Nicholson, ztvárnil podle mě docela těžkou roli a to fakt dobře. Jeslti jste to někdo viděl s dubingem, myslim, že byl taky znechucen... ()

wer4 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne dlho trvalo, kým sa tento film ku mne dostal. Ale nikdy už neodíde. Toto je jeden z mála filmov, na ktoré sa nezabúda. Úžasné dielo, majstrovský Forman, dokonalý Nicholson, tá nereálne reálna atmosféra .. ()

galba 

všechny recenze uživatele

Pane Formane, toto se vám opravdu povedlo, sice děj vybočuje od knihy, ale stou výzvou co pro ameriku představovala kniha vyhoďme ho z kola ven, jste se popral na jedničku. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech dokonalé drama podle knižní předlohy, ve kterém Jack Nicholson ukázal, že se právem řadí mezi hereckou elitu (zbytek obsazenstva s ním však vůbec neztrácí krok) a Miloš Forman mezi tu režisérskou. Když si uvědomím, jakým způsobem tento snímek vznikal a kolik úsilí to každého člověka, jenž se na tomto díle podílel, stálo, nezbývá mi nic jiného než smekat. A ten konec... RECENZE ČESKÉHO BLU-RAY: Nyní zhodnotím v ČR prodávané Blu-ray. Ihned po spuštění jsem byl překvapený, jak tento snímek z roku 1975 skvěle vypadá. Obraz ve formátu 16:9 je ostrý s pro oko příjemným zrnem, barvy jsou podány velice realisticky a bohatě a téměř chybí jakékoliv škrábance nebo jiné nešvary, které jsou většinou součástí starších snímků jako tento. Ti, co na tomto obrazovém přepisu pracovali, odvedli opravdu výbornou práci. Zvuk už tak perfektní není, ale vzhledem ke stáří snímku a toho, že v něm jde spíše o mluvení, bych to odpustil. Možná nám alespoň mohli předhodit na Blu-ray více se hodící DTS místo Dolby Digital. Originální zvuková stopa je v prostorovém 5.1 a česká stopa s dabingem České televize v 1.0 monu. Samozřejmostí jsou i české titulky. Nyní k bonusům. K dispozici je nadmíru zajímavý komentář Miloše Formana, Michaela Douglasa a Saula Zaentzea, který není česky otitulkovaný (což se dá čekat), ale docela zamrzí, že k němu chybí i titulky anglické, které například mě docela pomáhají, když už chybí české. Dále je tu výborný 86 minutový dokument o natáčení filmu. Dostanete díky němu opravdu ucelený sled informací, které vás ještě více dostanou do útrob a tajů snímku a vůbec vším s ním spojeným. Je to dokonalý případ bonusové materiálu. Dokument je staršího data, takže není v HD, ale to opravdu nevadí. Dalším je již novější (takže i v HD) 30 minutový dokument zaměřující se na psychiatrické nemocnice (z velké části na tu z filmu). Zde sice moc informací o tvorbě filmu nenaleznete, ale občas je docela zajímavý. Poté tu máme dohromady 8 vynechaných scén o celkové stopáži zhruba 14 minut v nízkém rozlišení a jako třešnička na dortu původní kino trailer. Všechny bonusy (kromě komentáře samozřejmě) jsou česky otitulkované, i když první nejdelší dokument ne zrovna nejlépe. Čas od času se v jeho českých titulkách objevují anglické části, které vypadají, jako kdyby je překladatel zapoměl přeložit - copak si to po sobě nekontrolují? Díky skvělé obrazové prezentaci (Přelet nad kukaččím hnízdem nikdy nevypadal líp) a výtečném bonusovém dokumentu davám hodnocení 80%. Pro fanoušky filmu povinnost. Pro ostatní skvělá koupě, které nebudou litovat. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Užasné dílo krásně poukazuje na to, že nikdo není dokonalý a každý je svým způsobem bláznem. Pokud však vybočujete z určené hranice, tak vás jednoduše zneškodníme nebo odstrčíme ... Ale kde tahle hranice začíná a končí ? M ? ... zkurvená společnosti ... ()

honz 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární snímek Miloše Formana je zvěčnělým pomníkem zdravotnické Zrůdy s velkým Z - sestra Mildred Ratchedová (v brilantním podání Louise Fletcher), která sama je duševně patologickým případem, využívá své převahy nad pacienty, aby je mohla psychicky trýznit, ponižovat a deptat. Vynikající filmová adaptace knihy K. E. Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Jak se pozná geniální film? Že si i pár let po jeho zhlédnutí přesně vybavíte pocit z jeho sledování. V případě Přeletu si vybavím ještě působivou závěrečnou scénu a zvláštní znělku. Silný film. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Nejdu s davem. Pro mě neuvěřitelně nudná podívaná, která mě už od začátku otravovala, že jakékoliv hledání cesty k filmu jsem po chvíli vzdala a smířeně zbytek stopáže dosledovala. Hvězdičku dávám za sympatické postavy Náčelníka a Billyho + nějaké momenty, které mi zaujaly jako například basketbal. A druhou za herecké výkony - obzvlášť Nicholsona. Víc po mně však nechtějte. Nejspíš bych si měla film pustit znovu, abych objevila jeho skryté bohatství, kteří vidí ostatní a já ne. V nejbližší době to však neplánuju. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Pět Oscarů, každý z nich v hlavní kategorii, to musí znamenat jediné: pěkně otravnou a předvídatelnou ceremonii předávání cen. Nicméně není těžké odhadnout, proč se akademie rozhodla právě takto, protože herecky se blázinec jen blýská, režijně vyniká a co se příběhu týče, oh-la-la. Je to příběh, který díky postavám funguje moc dobře na té základní explicitní úrovni, zároveň je ale mnohem účinnější na té metaforické, na úrovni toho, co postavy reprezentují. Přičemž v tomhle bodě jde hlavně o dvě, že ano: McMurphy jako rozkladný prvek, Ratchedová jako tvrdá ruka instituce. Je očividné, proč je to tak velké téma pro Formana i USA let sedmdesátých. Je samozřejmě otázkou, zda se nebude tato symbolická rovina z generace na generaci postupně obrušovat – a vlastně by to bylo pro společnost jedině dobře, protože vnímavější k ní jsou vždy ti, kteří ji pociťují. Právě proto je ale takový luxus, že Nicholson hraje postavu, s kterou je velmi těžké nesoucítit, ba jí nefandit, protože si nelze odmyslet prostředí, do kterého se dostala. Scénář toho chytře dociluje i tím, že nikdy nedá jednoznačnou indicii, jestli je hlavní postava teda fakt blázen nebo ne. Přesto cítíme, že McMurphy není ani náhodou klaďasem, a že je svým způsobem zodpovědný za všechno, co se v nemocnici semele. Nelze však na něj jednoduše připíchnout vinu, stejně jako je těžké uvalit ji jednoznačně na kohokoli jiného. A zde se najednou ukáže síla snímku a to, jak ponechá onu vinu v rukou diváka, aby ji žmoulal, prohlédl si ji ze všech stran a dlouze o ní přemítal. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že vynikající knižní předloha by mohla být zfilmována takovým způsobem, že ji film ještě předčí. Miloš Forman to dokázal tak, že na tohle zpracování knižní předlohy nikdy nezapomenu. Jack Nicholson ve filmu exceluje, ale zdaleka nejenom on. O dalších hlavních představitelích už toho bylo napsáno více než dost, mně se m.j. moc líbila také postava indiána (Will Sampson), některé scény byly nezapomenutelné (např. "skvělý" pivotmanský výkon v basketbalovém zápase, scéna se žvýkačkou a samozřejmě celý geniální závěr). Myslím si o sobě, že jsem docela mírumilovná povaha, ale při každém shlédnutí filmu jsem se nemohl ubránit pocitu, že bych si sestru Ratchedovou docela rád také "přiškrtil". Abych nemohl být obviněn z genderové nevyváženosti, podobný pocit jsem měl také v další mé velké "srdcovce" u horlivého a nadmíru iniciativního policejního komisaře (Michel Bouquet ve filmu Dva muži ve městě)... ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Klasické, vypravěčské, silné, statečné, zlomové, přátelské. Knižní předlohu jsem četla, a měla své kouzlo a obsahovala silný příběh. Film je natočen tak decentně, že neruší dějovou linku. Pan Forman celý příběh krásně a nenásilně vypráví. Herecké výkony není třeba komentovat, jsou jednoduše skvělé. Snímek, který se dá považovat za klasiku. ..na počest pana Formana..děkuji.. ()

Dreaker.24 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi těžce popisuje, zkrátka jde o skvěle natočené drama z psychiatrického ústavu, všech pět oscarů zcela zaslouženo. Pro každého čecha povinnost. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama