Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

geklon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okamžitý miláček. Desítky lidí mi říkalo, že to budu milovat, ale pořád jsem z nějakého důvodu otálel. Až se startem druhé série, jsem si na svátky vzpomněl, že bych to mohl zkusit a ejhle. Hned jakmile McCallany projevil svůj eastwooďácký šarm, jsem hotovej. Geniální mix retro reálu v konfrontaci s nejmodernější možnou produkcí. Bromance jako svině. Hej hou. Jedem. Nedá se od toho odtrhnou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krajně temný téma, nad kterým jsem strávil (x) poslední fázi dětství a pořád beru za jedno z nejvíc fascinujících - příběhy, činy a psychologie sériových vrahů. Tady je sice přední fokus na agentech FBI a zrození jejich útvaru, ale když pominu řadu šedých chvil z jejich soukromí, je to zajímavá, dobře filmovaná, 1970s retro napříč Amerikou, dějově poutavá "zákulisní" podívaná se svoji atmosférou. I ten samolibý štěněčí ksicht Holden (Groff, reálnou předlohou John E. Douglas) si mě nakonec získal, skvělá byla účast vrahů Brudose a Specka, ale tím pravým králem sezóny jednoznačně Ed Kemper 👑 (Britton), jehož každé vystoupení patří k těžkým vrcholům, včetně umocňujícího závěru E10. I přes otravnější -byť asi nezbytné- chvíle velmi dobrá práce, těším se na Mansona, Bundyho, Gacyho, Geina a další. 80% ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Desetihodinový, fincherovsky precizní procedurál, kde po vzoru Mužů, kteří nenávidějí ženy, není téměř místo pro osobní linie postav. Workoholické drama, v němž každá scéna slouží k získávání informací, se přesně trefilo do boomu současné popularity doku-žánru true crime, který zde fikcionalizuje pro potřeby vyprávění pojednávající o počátcích profilování sériových vrahů a rozpadu osobnosti pod tíhou takové práce. Série nekonečných, precizně strukturovaných výslechů, ovšem mimo historickou zajímavost slouží také k rozehrání komplexní studie lidské psychiky, subtilně aplikované na dvě ústřední postavy. Neskutečně perfekcionistický seriál, v němž se každý detail a náznak počítá, a v němž se velké zjištění dostaví vždy až po vyčerpávajících, obsahově hutných slovních přestřelkách. Nejlepší epizoda: Episode 10 (10) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ohromná seriálová pecka, o které jsem až do doby, kdy vyšla, netušil, že vůbec existuje. Netflix letos točí jednu velkou parádu za druhou a nejen rozjetými seriály a několika filmy, ale i novinkami se mi ohromně trefil do vkusu. A Mindhunter je ze všech těch letošních novinek Netflixu asi ten vůbec nejlepší. A já mu až na obří titulky přes celou obrazovku a znělku, kterou jsem výjimečně přetáčel, nemám co vytknout. Námět je fantastický a výsledek funguje naprosto perfektně. Herci jsou výborní, skvěle dobová atmosféra strhující a dialogy neskutečně silné a vtahující, hlavně ty přinášejí skutečně prvotřídní zážitek. Zejména první dva díly a hovory s Edmundem Kemperem (podoba jak řemen a ztvárnění role naprosto neskutečné) patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem letos na filmovém a seriálovém poli viděl. Není to kdovíjak akční a zas tolik se tam toho neděje, ale je to výtečná sonda do mysli sériových vrahů (což já rád) a o jejich zpovídání. Postavy jsou výborně napsané, ostatně jako celý seriál - prostě psychologická lahůdka. A Fincherovy epizody jsou nejlepší. Doporučuji a u druhé série rozhodně nebudu chybět. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, čekal jsem seriál, který bude více akční a více thrillerový, ale ono se ve skutečnosti jedná o psychologické drama, kde se vrazi jen zpovídají. Ale přesto to není špatné, naopak, daří se rozhovory vést tak, aby seriál nenudil. Přesto jsem čekal, že to bude ještě intenzivnější zážitek, než jaký jsme dostali. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Finále 1. série pojednává o případu Darrella Gena Deviera (Adam Zastrow), který Holden Ford (Jonathan Groff) a Bill Tench (Holt McCallany) řeší metodami vytvořenými na základě jejich rozhovorů se sériovými vrahy. Seriál byl inspirován knihou "Mindhunter: Lovci myšlenek" bývalého agenta FBI Johna E. Douglase. Devier ve skutečnosti žil v Georgii, ořezával stromy v sousedství, kde byla znásilněna a zabita 12letá Marie Francese Stonerová. Douglas během výslechu skutečně použil vyšetřovací taktiky jako detektivové v seriálu. Tedy falešnou složka papírů, která působí dojmem, že má hodně usvědčujících důkazů, naznačování, že oběť si o to říkala, a krvavý kus kamene položený před ní. (Macik1982)
  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama