Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (713)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já čumím jako blázen. Nestává se často, aby na mě film zapůsobil opačně, než na zbytek světa a tohle je po dlouhé době případ takového snímku. A v podstatě nevím, co mám napsat, aby jen nevyvracel negativní názory ostatních. Sněhulák prostě měl všechny atributy severské detektivky, tak, jak je mám rád, takže jsem neměl problém si ho užít, i když samozřejmě s některými výtkami souhlasím (zkratkovitost vyprávění, pachatel ve finále působí jako neschopák). A to si prosím myslím, že knižní Nesbø není nijak zvlášť úchvatný, četl jsem Netopýra a ten mi připadal jako samé klišé. Tady ale ne! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Třeba loňskou Dívku ve vlaku mnozí rovněž sjeli, přitom mně se solidně strefila do vkusu. Jasně, tvůrci se nechali hodně inspirovat perfekcionistou Fincherem a jeho Zmizelou, nicméně svou kvalitu předvedli. Letos zase všichni uctívají thriller Wind River, ač si musíme přiznat, že s řadou témat se v jeho případě nijak zajímavě nepracuje a samotné pátrání je poměrně nahodilé. Sněhulák má několik neobratných momentů, neuspořádaných scén, nevyrovnané tempo, ale takovou kritiku, jaká se na něj snáší, si nezaslouží. Oscarový Dion Beebe předkládá výtečné záběry zasněženého Norska včetně starobylého Bergenu, úvodní mrazivá samota s následnou jízdou po praskajícím ledu se dostane pod kůži, zasmušilé atmosféře pomáhá i solidní zvuk a depresivní hudba. Asi není žádné tajemství, že hlavní hrdina (tradičně dobrý Michael Fassbender) pátrá po ženách zmizelých s prvním sněhem, cosi je spojuje, jenže pak si dáme kolečko třeba do minulosti, ve které vyšetřuje i Val „ještě žiju“ Kilmer, což ničemu příliš nepomáhá. Pak přijdou další postavy, záhy zmizí, čímž se děj znovu tříští. Motivacím mnohdy nerozumíme, orientace je tím horší. Potíž je v překombinovaném podání a těžkopádnějším uchopení několika stěžejních pasáží, které měly být nápomocné těm divákům, kteří předlohu z pera norského autora mrazivých detektivek Jo Nesbøa neznají. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Má to náznak studenej atmosféry a niektoré zábery sú veľmi pekné, ale produkujúci Scorsese (!) nimi nepochopiteľne (a treba dodať, že na vlastnú škodu) šetrí. Ako celok to nefunguje a vlečie sa to. Veľakrát vôbec netušíte, koľká bije. Postavy sú nezaujímavé a herci nesympatickí (až na Vala Kilmera). A celé je to značne prestrihané (nepredstavenie členov tímu a urobenie z nich len skupinky náhodných anonymov, to ich tam radšej ani nemuseli dávať), absurdné (to sa chlapík fakt nebál uprostred megazasnežených veľhôr strieľať a riskujúc tak spustenie lavíny?), neuveriteľné (týpek je na koncerte so synom, čo si veľmi váži, lebo je s jeho matkou rozvedený. Volá mu kolegyňa kvôli novému prípadu. Týpek kvôli tomu syna odvezie k matke... a kolegyni povie, že k prípadu pôjdu až ráno a suverénne ide domov spať!) a WTF (u filmových sériových vrahov som už videl skutočne všeličo, ale stavanie snehuliakov je Top 10 chujovina, už vidím, ako to tam gúľal). Má to pár zaujímavých nápadov, ale ozaj len pár (SPOILER hlavná ženská postava brutálne zavraždená 20 minút pred koncom SPOILER). Najviac na mňa zapôsobil Kilmer stojaci na zasneženom útese a lanovka s deťmi. Troška málo, či? ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Na filmového Snehuláka som bol zvedavý už od ohlásenia, pretože excelentná predloha je nielen mojou obľúbenou Nesbovkou, ale aj 1 z mojich najobľúbenejších počteníčok vôbec. A Tomas Alfredson bol frajer, ktorý kedysi bravúrne zvládol adaptáciu "Låt den rätte komma in", no "Snømannen" ostal nakoniec znesvätený. Pomenilo sa čo sa dalo, postavy stratili charakter, zaujímavosť a navyše sú biedne obsadení; Fassbender síce ako Harry Hole obstál (i keď osobne by mi na neho sedel Mikael Persbrandt) a dej je strašne prevzdušnený, zjednodušený, odbitý. A to je zle, vzhľadom k tomu, že predloha nie je žiadna objemná Kingovka a toto je 2hodinový film! A hororári - pozor - Snehuliak nikdy nebol ani nebude hororom, ide „len“ o starú dobrú severskú krimi. Napriek mnohým negatívam ale hodnotím kladne, lebo ma to aj tak bavilo a ten severský snehový vizuál fakt žeriem. Škoda len, že sneh tu pohltil aj obsah. Fajn film, no slabá adaptácia. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti tomu, když chce někdo zfilmovat knihu.. Pokud má ale takové choutky, měl by to udělat s respektem k obsahu a především autorovi. Né jen převzít základní myšlenku a překopat bestseller v neatmosférickou slátaninu, která musí každého fanouška knihy nevyhnutelně nas*at. Fassiho mám rád a už jeho obsazení do role H. Holea bylo na pováženou (kvůli jeho vzezření, ne hereckému umu), ale to co se právě dostalo na plátna kin, se dá těžko nazvat povedenou adaptací. Je to vůbec ještě adaptace knihy, když ji scénáristi zjevně nečetli a vzali si z ní jen jméno detektiva a toho roztomilého sněhuláka z přebalu? To je totiž to jediné z knihy, co jsem ve filmu poznal. 20% za pěkná panoramata, ale ta dnes uvidíte v každém druhém severském krimi.. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Nabídku na režiji poslali také Mortenu Tyldumovi. Ten režíroval Lovce  hlav (2011), což byla první a dosud jediná kniha norského spisovatele Jo Nesba, která byla zfilmována. Morten Tyldum to i přes velký úspěch Lovců hlav odmítl. Na post režiséra se také uvažovalo o islandském režisérovi Baltasaru Kormákurovi. Ten ale odmítl. (morgos)

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama