Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 3

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (880)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, působí to úmorně, chladně a chvílemi zdlouhavě (až na to, že to takové není) - jenže ono to bylo úmorné, vyčerpávající a zatraceně zdlouhavé. Dekáda mravenčí práce, která se holt nesvěřuje lvům, ale právě těm výkonným, neúnavným a nelítostným mravencům, co v pravou chvíli přestanou být dělníky a ukážou kusadla, protože hon na kriminálníka vyžaduje ne válku, ale dokonale naplánovanou policejní akci. Během onoho desetiletí budete mít dost času na zjištění známých faktů, že idealismus je choroba, která je lehce léčitelná praxí, pokud tedy nemáte imunitu vrozenou a hoši od Al-Kaidy, co spolu mluvěj, jsou tím nebezpečnější, čím blíž jim hoří koudel u plnovousů. Rusovlasá víla Jessica během svého křižáckého tažení drsní (a nejen dík své barvě vlasů kor - co? No koroduje, vy tupci) a exceluje, ačkoli by ji člověk od pohledu do role "motherfucker that found this place" zrovna netipoval, ale stereotyp je nebezpečná věc a nemusíte se jmenovat Usáma, abyste zjistili, že není věcí ani praktickou - stačí mlčky uznat, že "chlapské" filmy mají svou nekorunovanou královnu a její jméno je Kathryn Bigelow. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Snímek určitě nesplnil mé ambice... Nečekal jsem ani tak druhý Hurt Locker jako spíše kvalitativně podobný příběh. Bohužel Kathryn toho možná chtěla příliš sdělit a zapomněla trošku na diváka. Chastain není Renner. Obě postavy, které hrají, spojuje vášeň pro jejich práci. Hurt Locker je však mnohem napínavější než tento hon na UBL. Tentokrát Karhryn ti to nebaštím... ale chápu že se k tématu někdo vyjádřit musel. Nejlepší scény nás pohříchu čekají hned zpočátku, poté se spíše dozvídáme jak vystopovat nepřítele USA číslo 1. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

K.Bigelow sa odjakživa vyžíva v témach, ktoré sú bližšie mužom. Slúži jej ku cti, že sa jej v tomto smere darí. Film na tému "Hon na Usámu bin Ládina" je dostatočne lákavý, je však otázne, či blockbustermi rozmaznaný divák bude s výsledkom spokojný. Určite to nie je film pre každého, nečakajte akciu, dokonca ani tvár "UBL".Film je z veľkej časti konverzačný, ale sú to zaujímavé dialógy, preto aspoň mňa film nenudil. Nedávno som videl Tv film na túto tému a bolo zaujímavé to porovnávať. Filmy sú si v mnohom podobné, ale zásadný rozdiel je v okolí pevnosti UBL. V TV filme bol oproti hotel, z ktorého ho sledovali i fotili, tu nič také nebolo. Neviem, ktorá verzia je pravdivá, ale logicky asi táto, pretože pred hotelom by sa asi UBL neschovával. Hudby tu veľa nie je, ale aj to málo má vysokú kvalitu. Najviac poteší tvár sympatickej a talentovanej Jessici a smutne som si povzdychol pri pohľade na nedávno zosnulého J. Gandolfiniho. Celkovo výborná dráma, ktorá nemá za cieľ strhávať masy a zarobiť milióny dolárov, ale vnímavému divákovi ponúka ucelený pohľad na hon a smrť legendy terorizmu. 80%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve stejném duchu jako Hurt Locker. Když to jen trochu jde, tak odosobněné, chladné, stále naprosto precizní a ve zlomových momentech smrtící tak, že mi málem drkotají zuby. Chtěl jsem Kathryn v hodnocení naschvál trochu podstřelit za to, že stopáží, dokumentárním stylem vyprávění i tím, že do postav nahlédne sotva jednou za pár let, zůstává pořád tak antidivácká. Jenže to zkrátka nejde. Tváří v tvář perfektnímu Marku Strongovi a šestihvězdičkovému finále nezbývá než ZD30 potichu a nepozorovaně zasalutovat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné a kontroverzné ohlasy na tento film ma nenechali dlho chladným a musím priznať, že po zhliadnutí, aj počas neho som tiež mal z celkového konceptu filmu zmätené dojmy. Kathryn Bigelow ale potvrdila, že pokiaľ ide o uchopenie látky, tak ju nerozhodí ani fakt, že scenár musela byť dodatočne upravovaný. Film samotný rozpracúva roky závislosti tajnej agentky na dolapení najhľadanejšieho teroristu planéty, je sondou do utajovaných vyšetrovacích metód vládnych agentov, a divák s hlavnou postavou odhaľuje špinavé hry vnútri politického a vojenského zápolenia počas odhaľovania teroristických buniek. Napriek tomu, že nie sme svedkami žiadneho nahliadnutia do súkromného, či osobného života žiadnej postavy, sledujeme psychologickú drámu zameranú na prerod osobnosti hlavnej hrdinky od nesmelého regrúta v radoch tajných služieb až po nenásytného žraloka túžiaceho po pomste a osobnej satisfakcii, kráčiaceho cez mŕtvoly. Je zaujímavé aké rozhorčenie nastalo po odvysielaní skutočného obrazu vypočúvacích metód amerických vyšetrovacích agentúr počas nasadenia vo vojne proti terorizmu, i keď tieto fakty boli dávno jasne známe. Američania jednoducho nechcú počuť pravdu a to vedeli tvorcovia umne využiť. Záver filmu, zobrazujúci finálnu a zlomovú operáciu, je už len zručne odvedenou prácou, na akú sme od Kathryn zvyknutí. Samotný záver však zanechá hlboký dojem, je akýmsi výkrikom do prázdna, keď si hlavná predstaviteľka uvedomí, že naplnenie celého jej životného poslania viedlo nakoniec k tomu, že ostala vnútri prázdna a vykoristená. 85%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Název filmu je shodný s armádou běžně používaným termínem, který odkazuje na zvláštní dobu, kdy je venku tma (buď velmi pozdě nebo velmi brzy). (betyn)
  • Natáčanie filmu prebiehalo taktiež v Londýne, kde sa natáčali scény z Veľkej Británie a USA. (MikaelSVK)
  • Stačilo jen trochu skromnosti a tajná agentka Maya, která pomohla dopadnou Usámu Bin Ládina, se mohla těšit z povýšení. Místo však byla poté mezi kolegy velmi neoblíbená a dokázala rozhádat téměř tým CIA. Maya dopomohla odkrýt síť kurýrů, která dovedla americké agenty až k Bin Ládinovi. Za své zásluhy se měla dočkat medaile a povýšení. Z toho ale sešlo, protože s agentka rozeslala kolegům email, ve kterém si nárokovala všechny zásluhy a ostatním vynadala za to, že ji během akce házeli klacky pod nohy. To se ale samozřejmě nadřízeným nelíbilo, a tak Maya dostala pouze medaili. „Není to žádná slečna Příjemná, ale s vyhledáním Usámy bin Ládina to nesouvisí,“ svěřil se bývalý agent deníku Washington Post. (Hawaj)

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama