Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Komorník má mnoho spoločného s filmom Forrest Gump, ale jeho tón je podstatne vážnejší. Podobne ako oscarový 12 rokov v reťaziach rozpráva o ťažkom živote černochov a ich postupnom získavaní práv. Sledujem príbeh komorníka - sluhu v Bielom dome, ktorý nám rozpráva svoj príbeh od ťažkého detstva až po šťastnú starobu. Jeho životom sa križujú významné historické udalosti , ale hlavne rôzny prezidenti, z ktorých najviac priestoru dostal pochopiteľne Kennedy. Film odhaľuje i komorníkov rodinný život a jeho nezhody so synom - členom Čiernych panterov. Najlepšou scénou je u mňa debata pri večeri, kde sa bavia o filme In the Heat of the night a S. Poitierovi a hádka ktorá nasleduje. F. Whitaker podal tradične skvelý výkon a ak tento herec patrí k vašim obľúbeným, tak film určite nesklame. V menších úlohách prekvapia speváci Lenny Kravitz a M. Carey. 80%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Otázka není, zda je to dobrý snímek, otázka je, o čem snímek vlastně je. Na můj vkus příliš překombinované všemi možnými důležitými momenty za 30 let, příliš rodinných tendencí a potažmo snahy o individuální rozbor osobnosti a vcítění se na základě hloubavých očí. Tak to jste si ale měli vybrat, o čem budete točit. Takže, pokus, jak se biografie tak trochu točit nemá. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po znásilnení matky a zavraždení otca, opúšťa Cecil svoje rodné mestečko. Po rôznych zhodách náhod, mnohých vystriedaných zamestnaní v hoteloch, prichádza ponuka na prácu, ktorá sa neodmieta - komorník v sídle "najmocnejšieho muža sveta", prezidenta USA. Opäť jedna z drám s mnohými hlbokými myšlienkami, ktoré nútia diváka zamyslieť sa, či bolo, a už je všetko tak ako má. Téma rasizmu totiž "nikdy" neutíchne. Snímok je veľmi slušný a obsahuje všetky atribúty dobrej drámy. Škoda, že si režisér neodpustil ten patetický, propagačný záver "About The Black man in The White House". ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama