Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (966)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Od začátku jsem byl proti Autům zaujatý a nehodlal jsem ustoupit ani o píď - a ještě po úvodním závodě jsem věřil, že dám maximálně dvě hvězdy, jelikož jsem tomu fáru s vyplazeným jazykem chtěl nějakým hrůzným způsobem ublížit. Pak se vše zlomilo. Může za to především veliká porce nostalgického patosu, jemuž jsem věřil a který byl nastaven přesně tak, aby nenudil děti a neurážel dospělého. Vyprávění o starých časech, kdy věci byly lepší a lidi (auta) se radši dívali, než bezhlavě spěchali, já můžu. Příběh je sice předvídatelný a na konci přijde nezbytné morální ponaučení (jinak bezvadně zapadající do kontextu vyprávění), nicméně nádherný vzpomínkový tón, s citem ztvárněné postavičky i prostředí, vymazlený vizuál... to všechno jsem si užil. Krásně vyvážená rodinná zábava, na níž si dal někdo záležet. Mimochodem, ve filmu je dost velká porce přímočarého dementního humoru, který mě bavil, stejně jako mě bavily různé kulturní a společenské narážky (zpomalená hipísácká dodávka s organickým benzínem jako parafráze zhuleného biožrouta - fakt!). Pro mě osobně docela velké překvapení. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Lasseter, Joe Ranft .. Pixar No. 1. Možná je těžké uvěřit, že tomuto studiu stále nedochází dech, ale je to tak! Potvrdilo se jen pár známých skutečností .. A) Pixar dělá téměř výhradně dokonalé animované filmy! Vždy posune pomyslnou laťku výše a po tomto snímku to začíná až zavánět možným přehodnocením předešlých snímků studia (vyjma Toy Story).. B) Scénárista a režisér John Lasseter je o něco lepší než Brad Bird. C) Na jejich snímky se ostatní studia budou ještě dlouho dívat zespod a závidět! Ale k samotnému filmu. Originální to nápad, oživit auta a zároveň složit hold závodním jezdcům a bájné silnici Route 66. Vše citlivě vyvážené, aby se pobavila celá rodina. Dech beroucí je zejména technická stránka, kdy jsem v mnoha záběrech nebyl daleko dojmu, že jsou některé sekvence natočeny klasicky a jen ta usměvavá auta jsou tam doplněna digitálně. Ano, vše vypadá velmi realisticky a přirozeně. Nebojím se říct, že se jedná o animák roku, protože tak zábavnou a inteligentní kombinaci akce, sentimentu, morality, humoru a slz už nikdo nepřekoná. 100%. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

A to jsem si myslel, že mě Úžasňákovi s Pixarem (a animáky obecně) definitivně smířili. Velebená Auta prokazují opak. Chápu sice, co se na nich všem tolik líbí, uznávám i naprosto neskutečnou úroveň animace. Přesto pro mě nějakých prvních čtyřicet minut (až do nočního dialogu Bleska s Materem) bylo velkým rozčarováním. Všechny ty figurky rychle mluví, jezdí, překřikují se a roztomile žvatlají na nejrůznějších stupních infantilnosti, ale opravdové gagy v mých očích chybí a jediné, co je zastupuje jsou milé detaily (ale že je veterán z Vietnamu jeep, to mi k radosti doopravdy nestačí) . Nějaké zázračné fóry (v tom smyslu, že je někdo zkonstruuje ve scénáři a ne že přijede Ferrari s hlasem Schumachera a autíčka začnou sladce padat na zem) nepřijdou ani posléze, ale při oprašování idejí krásného amerického maloměsta (uf) se alespoň projevuje Lasseterova režijní zručnost, který vydyndá emoci i z obyčejného ježdění aut za zvuků popíkového cajdáku. S příběhem z třetí ruky je to nekonečné pomrkávání bez opravdu účinných vtipů snadno zapomenutelnou záležitostí za 65%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to len asfalt.“ – „Nie. Je to niečo viac.“ Čo chcete počuť. Pixar je Pixar. Po hračkách, vodných tvoroch či príšerách z vstavaných šatníkov, prišla rada na „obyčajné“ autá, ale to by nebol Pixar, aby do jednoduchého scenára neprepašoval výborné dialógy, vynikajúcu vizuálnu stránku, pôvabné postavy a decentne podané ponaučenie. Pixar je pre deti a dospelých to, čo už aspoň desať rokov nie je Disney Pictures. Farebné, nostalgické, vtipné, magické... a veľa traktorov k tomu (a vtipné záverečné titulky). AUTÁ sú venované pamiatke dlhoročnej šedej eminencii animovaného filmu, Joeovi Ranftovi, ktorý v roku 2005 zomrel pri dopravnej nehode. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Další variace na téma kterak namyšlený mládeneček stoupající bez skrupulí na vrchol málem o vše přišel a jen díky nečekané ráně osudu a procitnutí ve společnosti dobrých lidí se vrátil na správnou cestu a ke štěstí přišel. Tentokráv v slušivém hábitu pořízenem od pixarovských počítačových kouzelníků. Bohužel hodně klišovité a bez nejmenšího překvapení. Film drží pohromadě skvělá animace a dokonalá práce s charaktery postav/aut. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (75)

  • Když McQueen (Owen Wilson) v posledním závodě vybírá smyk, do kterého ho dostal Chick (Michael Keaton), tak mu v tomto driftu prohrabávají zadní i přední kola. Avšak auta, která závodí v seriálu NASCAR, mají náhon pouze na zadní kola. (Mr.Hudson)
  • Když se zblízka podíváte na jedno ze závodních aut, je bílé, má logo Apple a číslo 84. Jedním ze zakladatelů firmy Apple byl Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Pixar. 1984 je rokem, v němž společnost Apple uvedla na trh Macintosh. (contrastic)
  • Postava Sally (Bonnie Hunt) byla inspirována skutečnou osobou. Byla jí Dawn Welch, majitelka populární restaurace Rock Café, ležící u historické silnice Route 66 ve městě Stroud v Oklahomě. Welch koupila restauraci v roce 1993 a byla obhájkyní a propagátorkou udržení povědomí o Route 66 jako jednoho z historických míst. Dále se její aktivity zasadily o obnovu městečka Stroud, které trpělo úpadkem vinou stavby rychlostního obchvatu Turner Turnpike. Mimo jiné bylo také v roce 1999 těžce poškozeno tornádem a Welch tehdy sháněla podporu pro jeho zachování. Delší dobu také cestovala po mnoha státech USA a propagovala udržení Route 66 a „života“ na ní, až se jednoho dne usadila právě v městečku Stroud a koupila tamní restauraci. (ajaxx)

Související novinky

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Čtyřka Pirátů přece jen bude

Čtyřka Pirátů přece jen bude

05.03.2008

Alespoň to tak vypadá podle plánů studia Disney na rok... 2011. Ano, zatímco my pořád netrpělivě vyhlížíme největší trháky léta 2008, Hollywood už plánuje premiéry na období, které nám připadá jako… (více)

Reklama

Reklama