Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

inachisio 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní zpracování událostí ve Skotsku, o nichž jsem do této chvíle neměla moc ponětí. Chválím herecké výkony, důvěryhodné prostředí a především skvěle postavený příběh, z nějž jsem pochopila, oč jde. Musím zmínit, že jsem se chvílemi nudila, ale toto minus vyváží velké plus v oblasti hudby, která se tam opravdu hodila a nebyla rušivá. ()

mls 

všechny recenze uživatele

Najväčšou slabinou filmu je pre mňa jednoznačne samotný Mel Gibson. Jeho kreácia pôsobí až príliš nedôveryhodne a asi by bolo lepšie, keby zostal len pri réžií. Fakt, že veľmi veľká časť historických filmov je zameraná na boj jednotlivca za slobodu, či na pomstu tomuto filmu rozhodne nepomohla a dobrá réžia bola jediná možnosť ako Braveheart výraznejšie obohatiť. Gibson rozhodne nesklamal, jeho naturalistické scény sú výborné, no žiadne silné momenty, vypäté chvíle do filmu nevložil. Škoda. ()

Eles 

všechny recenze uživatele

Pres mnozstvi historickych nepresnosti mam ke Statecnemu Srdci velmi kladny vztah. Marne cekam, jestli jeste nekdy v necem uvidim tak kvalitne realisticke brutalni ztvarneni bitev, ktere nebude niceno na efekt roztresenou kamerou. ()

Gedes 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, který je především srdeční záležitostí (pokud jste slabší povahy jako já, tak Vám na konci jeden kapesník nebude stačit a pokud jste spíš techničtější typ, pak si zřejmě konec budete pouštět vícekrát za sebou, dokud neuvidíte jestli mu tou palicí hlavu vážně roztříštil). Klasická zápletka, která nikdy nezklame (osiřelý chlapec se snaží pomstít smrt svého otce, poté své snoubenky rsp. manželky). Na filmu oceňuji krásnou přírodu, vhodnou dávku humoru, romantiky a válčení. Boje jsou velmi pěkně vymyšlené. ()

jura-roy 

všechny recenze uživatele

William Wallace rvoucí se za svobodu, kterou sám nezíská, ale vybojuje ji pro ostatní. Tří hodinový boj propletený láskou, intrikami, krví, krví, krví a krví. Po každé stránce dokonalý zážitek, na který se nedá zapomenout. ()

Elin 

všechny recenze uživatele

Jó, tak tyhle filmy můžu. Velkolepé bitvy, silný příběh, člověk z lidu co zatopí samotné Anglií. Výborný, po právu Oscary ověnčený snímek, u kterého vůbec nevadí poměrně dlouhé stopáž. Tohle se Melovi opravdu povedlo. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Začátek byl dnes zdlouhavější, než si pamatuji. Po bitvě u Falkirku to bylo více usekané než si pamatuju. Ale i tak je to Skotské :) ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Po více zhlédnutí už nudné a drží to nad vodou jen hudba a celkem povedené herecké obsazení. Ale ne moc silné, drží to jen na 4 hercích. Problém je, že příběh je úchvatný jen na první zhlédnutí potom už jednoduchá dějová linie nemá co nabídnout, žádnou hlubší myšlenku. Nebudu rozebírat pravdivost (historické přesnosti) příběhu, protože u takových příběhů to nemá smysl. Bitvy jsou zajímavě ztvárněné, to se musí nechat. Tento film má masku velkofilmu ale jinak nic víc…. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je zabijak! Skvelej pribeh, vyborna atmosfera, spousta emoci. Jeden z mala filmu, kde jsem i slzy ronil :) ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Mainstreamový historický príbeh, ktorého vzťah k histórii, nech už akokoľvek metodicky rekonštruovanej a interpretovanej, je mierne povedané problematický. O to však asi ide. Mne napr. najzaujímavejšie pripadalo vykreslenie prvých dvoch anglických Edwardov a Isabelle (S. Marceau), ktoré práve ale patrí do kategórie umeleckých licencií. Adjektívum "mainstreamový" v tomto prípade rozhodne neznamená "tuctový" a teda "nezáživný". Nadšenie nad veľkofilmom sa tu síce u mňa už nekoná, ale o zábavu je postarané. ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Teď je to asi 5 minut co jsem to dokoukal a ani po bůhví kolikátém zkouknutí nevím, co mám napsat jak jsem z toho v prdeli. Jeden z mála filmů, který mě dokáže rozbrečet( scéna na poli při zradě Roberta určitě). Tohle je bez debat nejlepší historický a možná celkově nejlepší film vůbec u mě. ()

manhamaya 

všechny recenze uživatele

Vynikající velkolepé dílo nabité moudrostí, skvělým hereckým obsazením, originálním scénářem, nadprůměrnou kamerou a velmi dobrou doprovodnou hudbou. Film, u kterého vám zaručuju, že vám něco dá a něčím inspiruje! ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Moja srdcovka...Film ktorý ma nadchol a patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy... Nádherná scenéria škótskej prírody a excelentná hudba ktorá pohladí srdce...Mel Gibson ako režisér a hrdina vo filme je fantastický - nesklamal ! zaslúži si u mňa uznanie..postava mu neskutočne sadla. Historická dráma...kde obyčajný muž po boku svojich priateľov bojoval za Slobodu...srdcervúci koniec kde sa spustili aj slzy za ktoré tento film si zaslúži tých 5 hviezdičiek, u mňa určite! ()

skipercak 

všechny recenze uživatele

Absolútna špička žánru! Vynikajúci epický veľkofilm s fascinujúcim hereckým a režijnym výkonom Mela Gibsona! Inšpirujúce, dramatické, romantické a akčné dielko ktoré je zároveň najlepším filmom Mela Gibsona. (prepáč mi to Rigs) ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama