Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 322)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pečlivě vygradovaný historický velkofilm, lišící se od desítek podobných amerických spektáklů „špinavostí“ a surovostí nejen bitevních scén. Navíc má výborný soundtrack a nadprůměrné herecké obsazení. Vážnější výtku bych měl k délce a s tím souvisejícímu varovnému zkreslování historie. Jako staromódní, od reality odtržený hrdinský epos postavený na výpravných bojových scénách by Statečné srdce mohlo klidně trvat polovinu své délky. 80% Zajímavé komentáře: numi, PALINO, Vronsky, Kanibal ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tak jeden z kinematografických restov po 12-tich rokoch splatený. Keďže som nedávno videl 300, Gibsona mám rád a škótsky akcent priam zbožňujem tak pod 5 ísť nemôžem. A ani nechcem. Trochu desivá stopáž frčí ako po masle a film nemá jedinú zbytočnú, či nudnú pasáž. Trochu plytké a prvoplánové, ale vo výsldeku veľkolepé, strhujúce a účinné. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Všechno se tady sešlo, krvelačný Gibson, nejlepší soundtrack všech dob a parádní bitvy nesoucí se na příběhu lásky, pomsty a touha po svobodě. Braveheart snad ani zestárnout nemůže. Je hrozně zajímavé, kolik skvělých režisérů je právě mezi herci a nikoliv třeba mezi kameramany. Freeedoooooooom! 100% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Najúchvatnejší historický film, aký som kedy videla. Niet v ňom jedinej slabej scény a filmársky či obsahovo disponuje všetkým, čím hollywoodsky mainstream disponovať musí - od silného príbehu, hrdinských, statočných postáv cez skvelú kameru, bojové scény, nádhernú božskú hudbu Jamesa Hornera, ktorá je plná emocionálnych nuansií a konkrétnym sekvenciám dodáva neuveriteľnú hĺbku (obzvlášť záverečné Freeeedom! je jednou z najúžasnejších filmových scén) až po precítený herecký koncert Mela Gibsona, ktorý sa do svojej postavy rozvážneho povstalca úplne vžil, a jeho perfekcionistické režisérske vedenie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hooodně dobrý film, ale ten začátek s Williamem Wallacem coby malým klukem mi přišel ňák televizní. Jak se z něj stal Gibson tak už vše začlo bejt v pohodě. Bitvy jsou natočený dobře, mají takovej drsnej look. A vůbec všichni Skotové mají skvělej barbarskej image a vypadaj fakt hrozivě. Režijně i herecky to Mel zvládl fakt výborně a zvolil i dobrou "lokální" hudbu. Líbila se mi i Sophie Marceau, a Brendan Gleeson by si ty svoje nařachaný fousatý chlápky mohl dát patentovat. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (103)

  • Otec Williama Wallace (Mel Gibson), sir Malcom Wallace (Sean Lawlor), nezemřel, když byl jeho syn ještě dítě. Ve skutečnosti zemřel v roce 1291, kdy byl William dospělým mužem. (Jimmy15)
  • Ve scéně bitvy u Stirlingu během útočné zteče Skotů je možné si všimnout nesrovnalosti ohledně meče Williama Wallace (Mel Gibson). V jednom záběru běží s mečem v ruce, v následujícím bez něj a v dalším točí s mečem nad hlavou. (tomeek)
  • Skutečný legendární meč Williama Wallace, který je také nedílnou součástí filmového hrdiny, existuje také dnes a je vystaven ve stejnojmenném historickém památníku monumentální věže ve Skotsku. Ovšem se skutečnou historickou postavou Williama Wallace nemá nic společného. Již při prvním pohledu je čepel meče jinak tvarovaná než-li čepel mečů ze 13. století a při bližším zkoumání lze jednoznačně vypozorovat, že se jedná o meč sestavený z dílčích částí několika dalších. Datován je přibližně do 15. století. (CANNIBAL)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama