Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouho se tenhle Cirkus rozjíždí, ale skvělá zábava nakonec stejně dorazí, ostatně jako vždycky. John Cleese nám předvede jak by mohla vypadat výuka, pak se podíváme na bojiště, ukousnutá noha tygrem není zase tak velký problém a samozřejmě je zde tolik propíraná nechutná scéna z restaurace. Určitě ne tak skvělé jako Svatý Grál, ani dějové jako Brian, přesto jsou to Pythoni. PS: Galaxy Song. 85% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První polovinou "Monty Pythonova smyslu života" jsem proplula se širokým úsměvem a občasnými výbuchy smíchu, dokonale mě uspokojily absurdní scénky plné sžíravého humoru a nekompromisní kritika čehokoliv - církve, zdravotnictví, armády... Jenže s druhou polovinou smíchu ubývalo a například genialitu zde tolik opěvované blicí pasáže jsem vůbec nepochopila (tlusťoch zvrací až všechny a všechno pozvrací, no ha-ha-ha). Výsledný dojem tedy zůstal někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale vzhledem k výjimečnosti Pythonů, výtvarné stylizaci a celkové ujetosti se přikloním k lepšímu hodnocení. 71% - "Život Briana" zůstal nepokořen. ()

Reklama

Němi 

všechny recenze uživatele

Jedna scénka za všechno [Director's cut]: -Buď zdráv, Martine. -Kde máte kadibudku? -Žádnou nemámě. -Nemáte kadibudku? A co děláte? -Jíme špek. -Po špeku nemusíte na kadibudku? -Tak praví teorie. -Aha, a funguje to? -Žádnou kadibudku nemáme. -Chápu, ale máte potřebu? -Však víš, jak to s teoriemi chodí. Někdy všechno vychází, jeden, dva, tři dny, a když už to vypadá, že je to na zveřejnění... Vžum! A potřebuješ novou podlahu. *** ["Sex, sex, sex... Kde jsme to skončili?"] ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Smysl života je co do kvality naprosto rovnocený oboum předchozím pythonovským dílkům... Skečovitá forma jednotlivých epizod, kterou známe z Cirkusů je zde volně propojena tématickými celky, které se víc než na hledání smyslu života soustřeďují na velice průhlednou, přesto však brilantní satiru, vysmívající se zejména přežitkům, stereotypům a paradoxům britské kultury a společnosti, už tradičně však neopomíjí ani všeobecnou lidskou blbost. Trefuje se do katolíků stejně jako protestantů, britského školství, imperialismu, snobismu, kapitalismu, militarismu a vůbec většiny ismů, které si dokážete vybavit :-) To všechno doplňené o muzikálové vložky (nezapomenutelné písně Erica Idlea), s profesionální choreografií (zj. ta u písně Every sperm is sacred je fakt eňo ňuňo), bizardní pasáže (Spot the fish!!!!) a tradičně boží výkony samotných Pythonů (namátkou Palinův důstojník a jeho "idea of marching up and down the square" aneb demokracie v armádě). Důstojné zakončení dráhy jedné z nejslavnějších komediálních partiček v historii. Pořád čekám, až se někde ve světě zrodí jejich rovnocení nástupci... mám takový dojem, že to hned tak nebude. Grahame, Johne, Ericu, Terry, Michale i ty Gilliame, kluku jeden americká, mám vás rád. A za váš Smysl života pět hvězd! PING! 100% ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ač se to zdá být možná divné, je to tak: Monty Pythoni na konci své kariéry natočili klasický midnight movie. Tedy film tak černohumorný, divný, ujetý a morbidní, že normálního, běžného diváka v lepším případě mine, v horším naprosto znechutí. Něčeho takového jsem se nenadál; jako by si pánové řekli: A teď něco úplně jiného a natočili tohle. Pořád je z toho cítit absurdní humor Letajícího cirkusu a prvních dvou filmů, ale má to něco navíc. Jakousi nepopsatelnou bizarní atmosféru, která z filmu dělá mistrovské dílo a absolutní vrchol téhle geniální skupiny. Příběhy se navíc odehrávají v současnosti, jsou zakotvené ve skutečnosti, žádný starověk ani středověk jako v předchozích filmech. Pythoni se procházejí po dnešním Londýně a svým tradičním nadhledem řeší dnešní problémy. O to je to celé pravdivější a svým způsobem (vzhledem k vážnosti parodovaných situací jako válka, hladomor, konzumní společnost, špatná zdravotnická péče, smrt..) i trochu děsivé. Jeden příklad za všechny. Kamera projíždí po restauraci a odchytne si ji číšník (Eric Idle), který nám sdělí, že ví, co je smyslem života a ať ho následujeme. Kamera se za ním rozejde a hodně dlouho ho následuje. Číšník se otáčí a pořád pronáší ,,Pojďte! Tak jdete? Pojďe za mnou..No pojďte. Už tam budeme.." Není to brutálně vtipné, neválíte se z toho smíchem po zemi, spíš se jen usmíváte, ale ta snová, "divná" atmosféra je víc než smích. Zasáhne vás, obzvlášť pokud jste byli zvyklí na jistou povrchnost předchozích filmů a skečů. Skutečně doporučuji zkouknout nejdřív vše ostatní od Pythonů a tenhle film si nechat jako takový mátový lísteček na konec. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)
  • Děti, které zpívaly "Every Sperm is Sacred" (Každá spermie je posvátná) později prohlásily, že vůbec netušily, o čem píseň byla. (Kulmon)
  • Graham Chapman, který se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, požádal o roli Boha, protože byl frustrovaný z toho, že ho anglikánská církev odmítla oddat s jeho partnerem Davidem Sherlockem. V té době nebylo manželství osob stejného pohlaví ve Spojeném království legální a anglikánská církev ho neuznávala. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama