John Du PrezHrají:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Carol Cleveland, Matt Frewer, Jane Leeves, Patricia Quinn (více)Obsahy(1)
Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)
Moje absolutně nejoblíbenější Pythonovské dílko, i když přiznávám, že co se králů britského humoru týče, obzvláště ohledně TV "seriálu" mám docela mezery ve vzdělání. Nemůžu to popsat, musíte to vidět. Nejoplzlejší, nejnechutnější a možná právě proto nejnezapomenutejnější pythonovský film obsahuje spoustu zcela zásadních věcí, např. přístroj který dělá "Ping!", hodinu sexuální výchovy, smysl života, nezapomenutelnou píseň Erica Idlea, a hlavně a především Middle Of The Film...Jsou ti chlapi vůbec normální? ()
A poté, co nám Cirkusáci zprostředkovali náhled na úsvit moderní civilizace a její těžké rytířské počátky, museli nám zákonitě osvětlit, proč tu jsme. Krátké příběhy z různých etap lidského života, pěkně nadrobno nasekané a ostře dokořeněné. Bezesporu to nejúchylnější z dílny Monty Python, některé scénky trochu slabší, ale jiné se vryjí do paměti tak, že je nelze odstranit ani aplikací sava a ředidel. Přineste mi kyblíček, budu zvracet. Bravo, třikrát bravo! ()
Neuvěřitelný sled skutečně neotřelých a často dost drsných, ale vtipných scének. Pohromadě to sice moc nedrží, ale to ani normální Pythonovská představení. Musím říct, že mě vůbec nebavil předfilm s pojišťovnou, pak už je to ovšem špičková zábava. Filmu překvapivě pomohl mistrovský dabing. Skvělé jsou písničky o početí, Galaxy Song a Penis Song. Za nejzdařilejší scénky považuji hodinu sexuální výchovy nebo návštěvu Smrti na konci. ()
Můj osobní problém s Monty Pythony není v jejich typickém humoru, ten mě dokáže skvěle pobavit, ale v jejich nevyváženosti. První půlka smyslu života mě dost bavila, ale druhá se stala nudným čekáním na konec vysílání. Krom toho je smysl života rozdělený na části, což mu zrovna neprospívá, i když svou humornou sílu to občas má (prolínání příběhů). Střídají se tak lepší příběhy (piráti, spermie, škola) s těmi slabými (hrozně průhledný zákop, zvracení). Právě proto dokážu ocenit střípky, ale ne celek, což za mě viditelně dělá většina ostatních uživatelů:). ()
Pythoni objevují nový rozměr humoru v nevyrovnaně vtipném, ale konstantně šíleném filmu, jehož nejepičtější scénu nádherně popsal Zdeněk Hudec (v knize o Kuchaři, zloději, jeho ženě a jejím milenci): "(...) se vzrůstající intenzitou zvrací kolem sebe až do doby, než ho zvratky nadobro roztrhnou." Bon appétit! 85% Zajímavé komentáře: Jalu, Oskar, Radko, Eddard, IpsiDixit, MrCreosote ()
- Během psaní scénáře se Pythoni rozhodli dát si pauzu a uspořádali několik představení v amfiteátru Hollywood Bowl. Záznam z nich byl uveden pod názvem Monty Python v Hollywoodu (1982). (Kulmon)
- V Irsku byl film původně mládeži do 18 let nepřístupný. Později byla hranice snížena na 15 let. V USA film získal rating R (děti do 17 let pouze v doprovodu dospělého). (Terva)
- Jediná postava, která se objeví ve všech čtyřech pythonovských filmech, je Bůh (Graham Chapman). (Kulmon)
Související novinky

Zemřel Terry Jones
V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval…

Monty Pythoni znovu spolu?
Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)…