Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

sud 

všechny recenze uživatele

Smysl života aneb Monty Pythonův mistrovský epitaf. Nejčernější, nejdrsnější, nejabsurdnější a nejzávažnější dílo téhle britské party. Co se jiní tvůrci snažili jen nastínit, oni naplno a bez servítek pojmenovali pravými jmény. Civilizační problémy jsou podané s nadhledem a nepřebernou dávkou absurdního humoru (za všechny hodina sexuální výchovy), kdy místy tuhne úsměv na rtech (některé scény nejspíš ani moc vtipné být neměly - např. transplantace či smrťák). Nostalgický závěr je už jen třešinkou na dortu. Smysl života aneb nashledanou a sbohem ve velkém stylu. 100%. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Briana a několika samostatných scének Pyhonů jsem byl naprosto nadšenej. Když mi několik lidí říkalo, že to ještě nic není oproti Smyslu života, byl jsem v sedmém nebi. Nemohl jsem se dočkat. Dneska jsem se na tenhle film podíval asi po třech letech znovu. A bohužel stále nemůžu říct nic jiného než:"O co tak sakra šlo?" Asi jsem nenašel nebo nepochopil nějaký hlubší skrytý význam. Nebo tam prostě není. V průběho celého filmu jsem se v součtu nesmál zdaleka tak dlouho jako jen za jedinou scénu Briana. Kamenování :) Naštěstí je to pro mne pouze jediné Pythoní zklamání. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přímo strašlivě nevyrovnané. Některé pasáže jsou naprosto geniální, např. úvodní krátký pirátský film, smrťák a otrávená večeře, malá waflička (i když tam to hodně líže hranice snesitelnosti) nebo chorál každá spermička. No a jiné jsou - no, ne zas tak moc dobré (transplantace je fakt už hodně přes mojí míru). Přesto nehodlám dát míň než maximum, to těm dobrým částem udělat nemůžu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O několik řádů slabší než předchůdci. I zde je několik skvělých scén, ale většina z nich je zbytečně protahovaná, nemá pointu nebo smysl pro "děj" filmu. Předfilm měl jednu zajímavou hlášku, jinak dost zdržoval a celkově je to jediný ze tří Monty Pythonů u kterého mi hned po zhlédnutí bylo jasné, že už ho nikdy neuvidím (nebo ne dobrovolně). Je to velká škoda, že oproti Svatému grálu či Životu Briana nemá Smysl života ty pravé grády. Možná je to paradoxně tím, že moc tlačí na pilu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pythoni objevují nový rozměr humoru v nevyrovnaně vtipném, ale konstantně šíleném filmu, jehož nejepičtější scénu nádherně popsal Zdeněk Hudec (v knize o Kuchaři, zloději, jeho ženě a jejím milenci): "(...) se vzrůstající intenzitou zvrací kolem sebe až do doby, než ho zvratky nadobro roztrhnou." Bon appétit! 85% Zajímavé komentáře: Jalu, Oskar, Radko, Eddard, IpsiDixit, MrCreosote ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)
  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)
  • Zvratky, zo scény v reštaurácii, boli vytvorené zmiešaním zemiakov, vody a posekanej surovej zeleniny. (HelenOfTroy)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno