Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 5
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

Miseet 

všechny recenze uživatele

Můžu říct, že tohle pro mě byla naprostá špica. Ze začátku jsem se teda vůbec nemohla do příběhu vžít, ani se pořádně začít soustředit. Ale hodně zlehounka a postupně mě děj začal pohlcovat čím dál víc. Při finálních závodech jsem celou dobu měla zatnuté všechny svaly, jako kdybych v tom autě seděla já. Když dokáže film takhle ovládnout něčí pocity, je to známka toho, že je to udělané správně, ne? Za mě nemohlo být vybráno lepší herecké obsazení, ani náhodou.. O film se nikdy před jeho projekcí moc nezajímám, chci si ponechat to překvapení. To, že tam hraje Matt Damon a Batman mi samozřejmě neuniklo, jelikož je to patrné z plakátu, ale obsazení mého milovaného Punishera pro mě byla naprosto skvělá zpráva. Nadšení ve mně stoupalo, už když se na plátně objevilo jeho jméno. Christian Bale mě tady hrozně bavil, a celou dobu jsem sledovala každý jeho pohyb a každou jeho grimasu, protože jsem tomu nedokázala uvěřit, jak mu ta role sakra šla zahrát. Vůbec jsem nečekala, že by mě to takhle mohlo bavit, protože závodění a auta mě nikdy nijak zvlášť nebraly. Ale nejlepší na tom je, že zde nešlo jen o závodění, šlo tady mnohem víc. Film se zaměřuje i na povahy lidí a jejich pohled na věc. A díky tomu kvalita snímku stoupla jinam, výš. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Nejvíc nadhodnocený film roku. Nejlepší metodický herec své generace a profesionální neherec v absolutní rutině bez přidané hodnoty, kterou jsme už viděli v lepším provedení (RUSH). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Filmařina jak se patří, kterou stojí za to vidět. Místy ale, dle mého mínění, vysoustružená až moc - zvlášť postava Beeba byla taková. Proto dávám "jen" čtyři. O hlavních rolích netřeba nic plácat, zaujal mě Henry Ford II, který má jednu geniální scénu :-). ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Film bych asi označil jako pěkný. První polovina mě kdovíjak nezaujala. Asi jsem si od toho sliboval trochu víc. ()

Radda 

všechny recenze uživatele

Výborný zážitek pro všechny motoristické fanoušky všeho věku. Výborná filmařina J. Mangolda. Výborné výkony M. Damona a Ch. Balea. Zde se opravdu povedlo vše jak mělo. Musím pochválit i skvělý střih, kdy má film opravdu skvělé tempo. Zde není co vytknout. Byly zde i momenty kdy jsem se od srdce zasmál, což jsem opravdu v takovém filmu nečekal. Snímek hodnotím bezkonkurenčními 100%. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......ak by som hodnotil spracovanie a herecké výkony - tak ok,ale k čomu spôsob-keď obsah je ,,,,,nezaujímavé prostredie o nezaujímavej rivalite nezaujímavých ľudí...zaujalo mňa to asi tak ako by väčšinu z vás zaujala súčasná poézia z Mongolska.... ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Parádní příběh, skvělí herci. Mírně horší závodění. V tom třeba McQueenovo Le Mans boduje a úvodní kolo si sem tam pustím na plný pecky. Tady bych si to dal znovu třeba s tátou. 8/10 ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Už jsem ani nedoufal že ještě na velkém plátně uvidím Rema Girone - a rovnou jako Enza Ferarri - on je na tomhle filmu šestá hvězda. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Jako někdo kdo miluje auta a navíc i tohle klasické období motosportu jsem se na tohle těšil od prvního traileru a i když jsem se na to nakonec dostal o dost později než sem doufal,čekání se opravdu vyplatilo.Od Rush tu nebyl lepší film o autech,který navíc není jen o autech.Samozřejmě FvF je o tom jak si Henry Ford II předsevzal,že dostane na LeMans starého pána z Maranella,ale také je o dost zvláštním přátelství Shelbyho a Milese,které i přes neshody,bylo pevnější,než leckteré na oko dokonalé.Perfektní vizuál je tu samozřejmostí,ale velmi čast je zastíněn oběma hlavními představiteli,kteří jsou prostě skvělí (Bale možná o něco lepší).I když se film podobně jako Rivalové nedrží všech historických faktů a pro větší dramatizaci si lecos upravuje,velmi rád mu to odpustím a s klidem si ho zařadím právě vedle Rush a McQueenova LeMans.A rozhodně jsem ho neviděl naposledy...100% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Le Mans '66 zaujme skoro každého,hlavně nás chlapy,co jsme jezdili v dětství na motokárách stylem,že jsme prostě sjeli z kopce dolů.Matt Damon ve své druhé životní roli hned po Jasonu Bourneovi,zde předvádí skvělý výkon a vždy ví co má udělat,jeho zásadní a důležitou rozhodnost mu zde nikdo nemůže upřít.Vedle něho zářil mechanik a závodník v jedné osobě Christian Bale,který prostě chytil za pačesy nabízenou příležitost vyhrávat závody kterou mu z přátelství zprostředkoval Matt Damon.Něco mi tu chybělo a to krásné ženy,bohužel vyskytující se jen ve filmech o nelegálních závodech.Také se mi líbilo počáteční podnikatelské vyjednávání mezi Fordem a Ferrari,ve kterém bylo opět prokázáno,že kravaťáci bez praktických zkušeností vědí o všem kuloví.Le Mans '66 mi hodně připomněl podobný film V ZAJETÍ RYCHLOSTI kde zase zářil Anthony Hopkins a jeho závodní motorka.Jinak kdybych měl z tohoto snímku pěknými nadupanými auty se hemžícího vyzvihnout nějakou nejlepší část tak pro mě jednoznačně závěrečný závod,který vítěz Christian Bale kvůli maličkosti vlastně oficiálně nevyhrál,ale pro všechny okolo byl stejně vítězem. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pre mňa ako fanúšika motoršportu sú takéto filmy ako také malé poklady. Na úvod treba povedať, že vizuálne to bolo skutočne vynikajúce, a herecké obsadenie nezostalo nič dlžné svojej kvalite. Klasický športový námet o rivalite, outsideroch, bojovnosti a záverečnom veľkom triumfe. Napriek tomu, že dominantná časť príbehu je naozaj podľa skutočných udalostí, tak sa tu vyskytlo aj zopár prikrášlených momentov a udalostí - niektoré samozrejme na zdramatizovanie deju, iné podľa mňa úplne zbytočné. Ken Miles tu bol vykreslený ako veľmi neprotežovaný jazdec v rámci Fordu, čo zas až taká pravda nebola. A trochu mi je ľúto, že jeho parťáka z legendárneho Le Mans 66, Dennyho Hulmeho vo filme takmer nevidieť (pritom je to fakt osobnosť, však o rok neskôr získal majstrovský titul v F1). Každopádne, film ma bavil od začiatku až do samého konca - skvelý vizuál, výprava, atď, atď, atď. Až mi je ľúto, že som ho nevidel priamo v kine. Kvôli spomínaným faktickým nedostatkom ide však 1* dole. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Vo chvili, ked pisem tento komentar ma Le Mans 66 az 91% a je 11.najlepsim filmom na CSFD! Verim, ze sledovat ho v kine by bol vacsi filmovy zazitok. Mozno aj preto, ze nie som fanusikom nijakych automobilovych pretekov, nedavam vyssie hodnotenie, ale zivotopisne filmy rada mam. Kazdopadne Christian Bale hral naozaj dobre, chvalim aj kameru. 70%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser James Mangold /Walk the Line 2005, Naruseni 1999/ natocil fakt genialny film o motoristickych zavodoch z roku 1959. Chlapsky film, tak ako som si zvykol od isteho Roberta Aldricha - a nielen Aldrich tocil chlapske filmy, ze jo. Kazdopadne dvaja tahuni su Christian Bale /Batman trilogia/ a Matt Damon /Martan 2015, Good will Hunting 1997/. Bale je herecky chameleon, jak dokazal zahrat toho US politika Dyka Cejniho, tak tu hodne zhodil a hovoril len na pol pusy, a aj tie tiky som mu veril. Damon je na tom uz o poznanie horsie, nevie hrat tak ako bale, a priznajme si otvorene, Damon nie je Orson Welles /herecky/, ze jo. No ale to som odbocil, u podobnych Rivalov si ti dvaja casto skocili do vlasov, tu vsak tahaju spolu /teda az na par rvaciek/. Mam rad filmy o chlapoch pachnucich benzinom, naftou, motorovymi olejmi, s rukami zaspinenymi od olejov, vazeliny, k tomu este rev motorov, rychlo a opotrebovavajuce pneumatiky a dokrceny plech. Este mi k tomu chybala pesnicka Born to Raise Hell od Motorhead : 100 % ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tyhle životopisný dramata s dobrým obsazením většinou nedopadaj špatně. Nejsem žádnej fanoušek aut, motorů, závodů a všeho kolem, ale tohle mě tím svým pojetím rozdílnejch postav a dialogů docela dost vtáhlo. Obával jsem se, že od toho vysokýho hodnocení budu očekávat zbytečně moc, ale víceméně se to to celý povedlo. 90% je obrovský číslo na takovej žánr. I tak si ale nedokážu pomoct a zklamal mě ten úplnej závěr. Nebo zklamal, prostě chápu, že se to stalo, ale nedává mi to smysl, že se to stane zrovna takhle. Kdo uvidí, (ne)pochopí. Za podívání to rozhodně stojí. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Film má po právu vysoký známky, pač je to jeden z takových, kterej vás na začátku polapí a už do konce nepustí. K tomu se váže samozřejmě i to, že díky tomu vám jindy šílenejch 150 minut uteče jak mládí. Další pozitivum bylo kvalitní obsazení. Bale jede, jede a jede a já mu to žeru plnejma. Dokonce i můj věčnej nejsliz Damon docela válí a absolutně mi zde nevadí. Co bych tomu vytknul je, jak to tu máme šíleně moc dobarvený, se spoustou fikce. Třeba to okolo postavy Lucase, kterýho divák díky jeho zákeřnosti vůči hlavním hrdinům nesnášel, je trochu na škodu. Samozřejmě kdyby tomu Mangold nepřidal, nebyl by to takovej hit a bylo by vlastně zbytečný něco takovýho točit... Jo, solidní zážitek z 66 roku. 75% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Dvacátý pátý nejlepší film? Klidně bych ho posunul i výše. Dokonale odvyprávěný příběh s absencí CGI, což tomu dává grál autentičnosti. Skvělá chemie mezi hlavními postavami. O samotném příběhu, vlastně i filmu, jsem netušil zhola nic, takže mě to pohltilo už od samotného začátku a vyplivlo na konci. Atmosféra jak prase. Cítil jsem se jako Ford, když ho posadili do auta. Le Mans vás dokáže nejenom zaujmout, ale naprosto odrovnat. Skvělá práce, vážně. A to jsem si říkal, že závody aut mě 152 minut bavit fakt nemohou... ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama