Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Desetkrát vyvařený čaj. 1) Příroda je stejně krásná...a to je tak vše, co nezklame. 2) Kouzlo je pryč, rozmělněno v neustálém opakování: zase zlotřilí bandité usilují o zlato, zatímco potrhlý anglický lord projíždí krajinou. Hudba, scénář, režie - nic není, co bývalo. Z pochopitelných důvodů ani ten český dabing. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kdo tyto německé Mayovky vidí poprvé, tak z toho jistě je nadšen. Já si však při vší úctě myslím, že je to téměř vše na "jedno brdo". V tomto filmu je jediné "novum" bitka Old Shatterhanda s padouchy na hotelovém pokoji, kdy scéna konkuruje rvačkám Buda Spencra a Terence Hilla. Vše v troskách. Honba za pokladem, scéna s hady a výbuchy zemního plynu je snad jediné, co dodalo tomu filmu "šmrnc". I Vinnetou a Old Shatterhand jakoby byli unaveni tím přívalem stejných nebo velmi podobných scénářů. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Symbolické rozloučení na sto a jeden způsob. Harald Reinl se nemohl dívat na to, jak jím započatá série končí a rozhodl se dát zlatému a neopakovatelnému období filmových Mayovek ještě jeden kousek. Vždyť poslední dva filmy, které diváci viděli, byly roku 1966 nepříliš povedená Apanači a ostudný Old Firehand. Proto se za kameru musel postavit právě Reinl a stvořil film, který dal divákům všechno, co měli nejradši. V hlavních rolích zbožňovanou dvojici, která se jako v nejlepších filmech velmi efektně tahá z bryndy, oba vtipné sidekicky i hudbu Martina Böttchera. Když pak jako hlavní ženská postava září Karin Dor a jako záporák brojí tradičně krvežíznivý Rik Battaglia, není co dodat. Je to právě Údolí smrti, které je v mých očích kvalitou nejblíže zlaté čtveřici. Ta iluze "řadového" dobrodružství pokrevních bratrů totiž nikdy předtím nebyla takhle blízká a za to můžu připsat zásluhy právě panu režisérovi. Po letech jsem navíc konečně přivykl odlišnému dabingu a naopak na mě působí s ještě větší nostalgií. Sedmdesátiletý Vladimír Ráž snažící se udýchat srdnatého Old Shatterhanda mě zkrátka k zbláznění dojímá. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Jak se Haraldu Reinlovi povedl Poklad a trilogie Vinnetoua, tak toto je hodně nepovedené. Místy zcela zbytečná hudba v pozadí děje, který je tentokrát velmi chabý. V závěru mne rozesmálo, že banditi na cestě do údolí svážou ruce neškodné Mabel, zatímco Oldovi a Vinckovi ne :-D Co si budeme nalhávat: druhá * za Kasin a že to ještě není taková hrůza, jak Mezi supy atd. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Plukovník Kingsley byl pověřen převozem armádního zlata do bezpečí. Po cestě je ale napaden bandity, ale naštěstí stihne zlato ukrýt a po Vinnetouovi poslat dopis své dceři Mabel, než sám hrdinně zemře. Posmrtně je ale obviněn ze zpronevěry, leč Mabel za pomoci Old Shatterhanda a Vinnetoua je rozhodna bránit čest svého otce, ať to stojí co to stojí. Bandité se ale vidiny snadného zisku nevzdávají... Poklad na Stříbrném jezeře po stopadesáté první. Ano, tento film není ničím jiným, než sprostou kopií původního Pokladu - nepřináší do celého prostředí vůbec nic nového (dokonce i konec jako by z původního filmu vypadl). Bohužel se ale vytratila zábavnost původního snímku, ale možná je to tím, že už jsem o hezkých pár let starší, a indiánky mně už tolik neberou. A možná je to taky tím, že tento film moc zábavný není. Po herecké stránce nemám co vytknout, pro Lexe Barkera a Pierrre Briceho jsou toto životní role, a i v tomto filmu ukazují, že pokrevní bratři nebyli jen na plátně. Ostatní mne lehce zklamali, Sam Hawkins ani Lord Castlepool už také ze svých vtipů nějak vyrostli... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Náklady se vyšplhaly zhruba na 2 665 000 DM. (hippyman)
  • Jugoslávec Voyo Goric alias náčelník Siouxů Rudý Buvol producenta Artura Braunera natolik okouzlil, že ho jako jediného jugoslávského herce pozval na premiéru. (hippyman)
  • Jde o nejkratší filmovou Mayovku - 89 minut a 9 sekund, tedy 2439 m filmové pásky. (hippyman)

Reklama

Reklama