Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 317)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film, ale ten konec byl fakt divný... Jinak ta délka mohla být kratší, ale co dá se to přežít 😀😀😀 ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Děj úplně o ničem, vyplněn ničím. Bez nápadu, bez jiskry. Ano, dá se na to oddechově dívat, ale nezanechá žádný pozitivní pocit. Proč se točí pořád samé apokalyptické temné sci-fi? A ten závěr - raději nic neříkám. 60%. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Konečne je to tu, keď srdiečko starého scifi fandu môže zaplesať radosťou. Gravity, Arrival, Interstellar boli všetko sklamania, s príbehmi, ktoré boli buď hlúpe a bez potrebnej mágie, alebo to boli len komerčné blockbástre, alebo filmy, ktoré sa utopili v melodráme. Blade Runner 2049 je iná galaxia. Je to kúsok, ktorý sa nádherne nikam neponáhľa, čím necháva vyniknúť úžasnej neopakovateľnej atmosfére. Production design, so spústou krásnych technických vychytávok, je ozaj úchvatný a dá sa povedať, že čo záber to skutočný klenot. Kamera je ozaj jedno veľké pošušňáníčko. Príbehovo film nijak nezaostáva. Neo-noir detektívka s filozoficko-vizionárskym presahom funguje rovnako skvele ako v "origoši" a oba príbehy o hľadaní individuality sa nádherne zlievajú. Atmosféra je komorná, žiadna zbesilá ekšn sa nekoná. Ó vďaka za to ! A ten Zimmerov heavymetalový Vangelis ! Nádhera ! Že to bolo chladné, nudné a predlhé ? Nuž ja som na konci v podstate plakal a vedel by som sa na to dívať ešte dalšie hodiny. Cítim v kostiach, že tento film potrebuje čas a bude vo mne dozrievať ako tá najlepšia slivovica. Moja All Time Top Ten sa už začína triasť v základoch. Jeden z najobľúbenejších filmov mojej nielen mladosti, dostal viac ako dostojného následovnika a Rutgerova replikantská duša môže odpočívať v pokoji. 88 % ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

V tomhle půjdu asi proti proudu, ale mě se to tak moc nelíbilo a nebavilo mě to. A tady ani nepomohl ten neskutečně přehnaný vizual. Vyloženě mě z toho v některých scénách bolely oči. Dlouhé scény, kde se něco pořád řeší, ale vlastně nevyřeší, ale hlavně že všichni vypadají dostatečně hype nebo ufounsky. Navíc mi tohle pokračování prostě přišlo zbytečné. Celé se to navíc táhlo a mě to začalo otravovat. Snažila jsem se na to pak podívat znovu, jestli mi něco neuniklo a nebo jen něco pochopila. Ale došlo mi, že vlastně nechci, přestalo mě to úplně zajímat a podruhé jsem to už nedokoukala. ()

Destoroyah 

všechny recenze uživatele

Po rokoch tu máme perfektné pokračovanie Blade Runnera ktorý má všetko čo má dobrý film mať. Začnem od vizuálu filmu ktorý je naozaj prekrásny a v niektorých scénach aj perfektne vystihuje krajinu. Kamera Rogera Deakinsa napomáha celému filmu aby bol krajší čo sa týka vzhľadu. Výkon Ryana Goslinga bol úchvatný a takisto aj Harrison Ford bol vo svojom cameu úžasný. Škoda len že som sa prvú hodinu celkom nudil ale ostávajúci čas ma doslova pohltil a bol som zaujatý každým detailom. Čo sa týka emočnej stránky filmu tak nemám slov pretože tie pocity ktoré som zažíval pri určitých scénach boli neuveriteľné. Celkovo je film nakrútený na jednotku s hviezdičkou pretože je naozaj jeden z tých najlepších kúskov kinematografie. HODNOTENIE: 9/10 ()

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

Úžasný audiovizuál, zde v současnosti Villeneuvre těžko hledá konkurenci, příběh mě zaujal mnohem víc, než u Ostrého komanda, žel je to až příliš dlouhé a Gosling fakt hraje jako replikant. A co rozhodně není chyba Villeneuvra, že některé věci ohledně AI a podobně už po pár letech nepůsobí jako vzdálená budoucnost. ()

sexy_sex 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem v letadle na malinkaté obrazovce s těmi nejvíc špatnými erárními sluchátky. Stejně zážitek na 5*. Miluju a modlím se za další double feature v Aeru. ()

SimcaJB 

všechny recenze uživatele

Já si osobně myslím, že nový Blade Runner patří mezi top letošního filmu. Nepatří mezi pokračování, která se natočila pouze pro peníze. Tvůrci si dali opravdu záležet na tom, aby pokračování bylo na úrovni a dalo se srovnávat s prvním kultovním filmem. Mně se film prostě líbil a určitě si jej vychutnám za půl roku na velké LCD s pořádnými repro. - 95 % ()

alKalda 

všechny recenze uživatele

V kine se super zvukem za 5* Bez kina o jednu mene. Zvuk dela opravdu hodne, jedno z nejlepsich co jsem slysel.Bavilo me to, uznavam.... ()

4street 

všechny recenze uživatele

Jak to tu tak čtu, možná je dobře, že jsem předlohu nečetl a ani neviděl první díl. Za mě, jedno z mála skvělých sci-fi. Lepší jak Příchozí. ()

fcapab 

všechny recenze uživatele

Doporučuji si před filmem nepouštět jedničku. Jinak se nabažíte atmosférou a noirem jako já a pak ji budete marně čekat a hledat. Z nostalgie asi dávám o hvězdu navíc, jinak to až tak extra není. ()

Mantegna 

všechny recenze uživatele

Existenciální mistrovské dílo původního Blade Runnera, vystřídalo nezajímavé, standardní rodinné drama, - kde mám syna, tedy spíš dceru. Touha po delším životě a termín ukončení - životnost výrobku, který si uvědomuje svoji konečnost byla na starém Blade Runner zdrojem těch nejůchvatnějších motivů. V nové BR 2049 zcela chybí. ,, Dali jsme jim vzpomínky jako polštář tlumící emocionální odezvu.” Tyrell .Proč se replikanti v původním BR vrátili na Zem a dělali tam paseku? Protože si chtěli prodloužit život! Ano , ale proč si chtěli vlastně prodloužit život? Za A, aby mohli jezdit na dovolenou, za B aby mohli do mekáče, nebo za C aby mohli do práce? 🙈 Lidská existence má svůj světský i duchovní vývoj, který nejde normálně provést za čtyři roky replikantího života. Tajemství a touhy lidské existence byly vyjádřeny dostatečně působivě už jen v těch úchvatných syntetických zvucích a hudbě, které Vangelis servíruje pod úvodní titulky. To má takovou hloubku a existenciální pnutí, že slova by to mohla spíš už jen pokazit. Takovou kvalitu BR 2049 nemá ani ve snu. Co se stalo s prvním replikantím dítětem, to je to, co se řeší v novém BR 2049. Dobře, ale to je bulvár a né vysoká literatura. To je dobré, tak do večerních zpráv anebo jako strhující pojednání pro genetické inženýry, ne jako umělecké dílo hodné nehynoucího obdivu. Existencializmus je totiž založený na úzkosti ze smyslu existence, protože k ní chybí přesný návod, recept. Přidáte špetku vztahů, špetku rodiny, špetku vzdělání a budete na tuty šťastní. Přesně v těchto stopách jde ovšem nový Blade Runner 2049. Vše je v něm vypátratelné. Filozofie je v čudu. Je to meditativní sci-fi, u kterého není nad čím meditovat. ()

DJanko 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá záležitost! Ač by se mohl zdát film dlouhý a v některých chvílích zbytečně ukecaný, všechny dialogy mají svůj smysl,ne třeba hned, ale až v průběhu filmu. Vizuální stránka je úžasná a je dokonale doplňována hudbou, či zvuky, které dotvářejí správně temnou atmosféru. A hercům, těm není absolutně co k vytknutí. Po dlouhé době opravdu výborné sci-fi, které Vás pohltí svojí atmosférou! ()

zwierzak 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce je tu více světla, méně asiatů, méně deště.Tempo je strašlivě pomalé, někdy to kompenzuje fakt hezká podívaná a kvalitní zvuk, ale pořád se to táhne jak sopel. ()

deckard242 

všechny recenze uživatele

THANK YOU SO MUCH DENIS!!! Lépe to dopadnout nemohlo... U svých oblíbených filmů jsem viděl všechna možná pokračování po X letech, ale toto mne zatím naplňuje největším nadšením. Srovnání původní filmu a sequelu bych obecně připodobnil třeba k Alien a Aliens (nebo T1 vs T2:JD), ačkoliv BR2049 není zas taková nadupaná akce, jako bylo Cameronovo pokračování Vetřelce a se Scottovým originálem si Villeneuve v ničem nezadá v emocionální a filozofické rovině. Toto bych prosím třikrát podtrhl - původní film přece všichni "die-hard fans" tak milují hlavně pro jeho hloubku a filozofický přesah a tu hutnou atmosféru tvořenou surovým násilím, zmarem a beznadějí v kontrastu s láskou - to vše zabalené v minimal sci-fi hávu. Takové filmy spatříte poprvé třeba když je vám sotva patnáct, na domácim satelitu a pořádně tomu ani nerozumíte a i tak si film okamžitě na celý život zamilujete. Villeneuve pro mne dokázal nemožné a jeho pokračování ve mne vyvolává podobné nadšení jako původní film, aniž by mi připadalo/vadilo, že něco nevhodně kopíruje, parafrázuje, atd. To neznamená, že pro mne film nemá žádný vady na kráse, ale nic není dokonalý, že (jen Nexus 6). Silných momentů je tam pro mne dost a dost (a sníh je jen špička ledovce...). Navíc jsem se dočkal pár docela vtipných okamžiků, které nijak nekazí celkovou atmosféru a jen dokládají, jak dospělý celý film je. Ale jak napsal Fuxoft, fanoušci by měli jít do kina a nečíst žádný recenze. Čím více se člověk snaží hltat střípky kolem filmu před jeho uvedením, tím více se ochuzuje o vlastní autentický zážitek. V dnešní době to platí pro všechny filmy bez výjimky a pro tento snímek zvlášť. Já sám viděl jen první trailer pár měsíců nazpět a čistou náhodou jeden z krátkých předfilmů, ale i ty předfilmy je lepší shlédnout až zpětně... Viděno v 2D verzi, pro většinu scén filmu mi přijde použití 3D zbytečné, kdyžtak jedině IMAX. A samozřejmě už se nemůžu dočkat dalšího začátku - "A beginning is a very delicate time..." : ) ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

O kultovom statuse pôvodného Blade Runnera z roku 1982 netreba ani diskutovať. Ridley Scott vtedy natočil jedno z najzásadnejších sci-fi diel, ktoré bolo dodnes citované v desiatkach ďalších filmov. Po 35 rokoch sa však režisér Denis Villeneuve rozhodol, že by sa chcel vrátiť do tohto sveta a porozprávať nám rovnako hutný príbeh, plný nosných myšlienok a tém. Otázka znie, podarilo sa mu to? Už od prvej scény som mal pocit akoby som sa vrátil do sveta, ktorý spoznávam, ale cítim, že už prešiel veľmi dlhý čas. Je to hlavne vidieť pri poloprázdnych kulisách, kde nie je takmer živá duša. Tam, kde boli v pôvodnom filme ulice plné ľudí, sú dnes už len spomienky a pár preživších. Toto všetko dokresľuje fantastická práca s kamerovými zábermi a výbornou hudbou od Zimmera, ktorý našťastie nevykráda pôvodnú hudbu, naopak ponúka plnotučnú nadstavbu Vangelisových motívov. Práve preto máte pocit, že každá jedna scéna vďaka súhre hudby a obrazu tvorí samostatný kinematografický zážitok, aký v inom filme rozhodne neuvidíte. Film však nestojí len na perfektnej audiovizuálnej stránke. Za ďalší triumf považujem obsadenie hercov s najväčším ťahúňom filmu Ryanom Goslingom. Ten dokáže skrz svoje výrazy tváre a rôzne polohy, v ktorých sa jeho postava nachádza, vydolovať naozaj maximum. Fakt, že s touto postavou strávite 90% filmu je veľmi dôležitý aj pre celkový príbeh. Zatiaľ čo v pôvodnom filme sa riešila otázka života ako takého, tuto je nosná téma sloboda a možnosť voľby. Spletitosť celého príbehu, ktorý je postupne dávkovaný od malých detailov až po grandiózne odhalenia, je na konci zavŕšený a dostaví sa aj potrebná katarzia. Hovoriť o novom Blade Runnerovi bez toho aby sa prezradil čo i len najmenší detail je naozaj ťažké. Pre fanúšikov pôvodného filmu je to absolútna povinnosť a pre nového diváka veľká príležitosť spoznať svet celkom iný. Aj napriek tomu, že sa jedná o pokračovanie, film dokáže vďaka novým témam a myšlienkam obstáť aj samostatne. Samozrejme pre ucelenejší zážitok sa výrazne odporúča vidieť prvý diel a s tým sa nedá nič viac než súhlasiť. Denis Villeneuve naozaj nesklamal a natočil instantnú klasiku, ktorá patrí na veľké plátna a ktorú by ste mali jednoznačne vidieť v kine. 10/10 ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama