Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (638)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přestože je Ranhojič čistě Německý film, Philipp Stolzl vsadil zejména na Anglické (Evropské) obsazení. Asi moc dobře ví, že němečtí antiherci z Kobry 11, Doktora z hor, Komisaře Rexe a Sestře Stefanie na takhle kvalitní snímek nestačí. I když, možná by zvládly ty nemocné a ani by se nemuseli trávit hromady času v maskérně, od přírody většina z nich vypadá jako by prodělali nějakou tu vážnou/smrtelnou nemoc... A za to mu opravdu děkuji, protože díky tomu jsem si Ranhojiče opravdu užil a nebojím se mu napálit plný počet sluncí. Za mě 85% ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že církev a víra v kecy hošanů v černém jsou celosvětově zhoubné, bez ohledu na dobu. Ani zdravý rozum, ani nadpřirozené schopnosti, dokonce ani sebezohavení obřízkou nepomůže a nezachrání. Smutné... Nicméně po dvou dnech vrcholné pracovní prudy, kdy už jsem začal přemýšlet o tom, jestli by mi v blázinci nebylo lépe, mi tenhle film zase ukázal, že jsem vůl a nemám si nač stěžovat. Bolest v podbřišku neznamená postranní neléčitelnost, ale pár dní odpočinku, mor znám jen z knížek a pinďoura mám v celku. A když jsem se pak dočetl, kdo psal scénář, je to úplně jasný. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Snímek se natáčel v Maroku a Německu od 6.2012 do 28.9.2012. (Yardak)
  • Ibn Sina (alebo aj Avicenna), ktorého stvárni Ben Kingsley, bol stredoveký perzský učenec, filozof, politik, básnik, prírodovedec a lekár. Je autorom viacerých diel o fyzike, matematike, metafyzike a astronómii, najviac však o medicíne a filozofii. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje kniha Kánon medicíny, zbierka grécko-arabskej lekárskej múdrosti, ktorá vznikla okolo roku 1030. (Laslo)
  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)

Reklama

Reklama