Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Madison 

všechny recenze uživatele

Verzií tejto legendárnej tragédie sa nedá spočítať, ale žiadna shakespearovská dvojica okrem Oivie Hussey a Johna McEneryho ma tak nekatapultovala. Pozdáva sa mi aj básnický scenár s divadelnými patetickými hereckými prejavmi, úchvatná balkónová scéna s prílivom nadpozemskej hudby filmový zážitok iba podtrhovala a herci sú podmaniví či svojím zovňajškom alebo vnútrom. Veľmi krásna romantika. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Shakespearea nemám rád. Tahle adaptace světově uznávané hry, kterou neuznávám je prostě jen další z mnoha. Zahrané vše mohlo být jakkoliv dobře, ale pokud je zde takhle blbý děj, těžko ze svého hodnocení vykouzlím něco jiného než odpad. Tahle hra je shodou okolností pro mě asi tou od Shakespearea nejodpudivější. Pro mě tento autor, respektive to co na něm a jeho hrách všichni obdivují zůstane asi navždy naprosto nepochopeno. ODPAD! ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nevyčítám mistru Zeffirellimu, že jsem dlouho přemýšlel jen o upachtěných třech hvězdách. Problém vidím jednoduše v samotném příběhu, který možná představuje nesmrtelnou klasiku, je prototypem masově přijímané a myšlenkově vděčné romance atd., avšak pro mě coby diváka i člověka odkojeného moderní dobou, kdy vrchol romantického filmu představuje děravý Titanic a potápějící se pubertální ikona (nic proti Leovi - je to skvělý herec), je tahle veršovaná rozprávka tak nesnesitelně kýčovitá a nereálná, že nemám potřebu ji už nikdy více vidět nebo nedejbože číst. Přes to všechno však stejně musím ocenit krásnu formu, dramatické ztvárnění některých scén (první polibek Romea a Julie, souboj Tybalta s Mercutiem) a sympatické herecké výkony, které by jistě byly ozdobou i veleváženému anglickému divadlu. Bohužel v druhé polovině jsem začal až podezřele často upadat do spánku, takže ty 4* nakonec paradoxně zachraňují pouze velmi libozvučné hlasy české dabingové špičky, které vytvořily (až na pár výjimek) velice příjemnou divadelní kulisu. A právě do divadla tenhle příběh primárně patří. 70% ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Klasika, kromě verze z roku 1996 jsem snad neviděla žádnou celou, až teď tuto. A musím uznat, že povedená, a to velmi. Herci, prostředí i ty mírně divné kostýmy, ale co jsem četla o režisérovi, tak se snažil o co nejvíce autentičnosti a tak věřím, že takové kostýmy s podivnými šňůrkami u bimbasů se nosily. Přiznám se, že hru jsem nikdy dobrovolně nečetla a nedobrovolně snad jen nějaké úryvky, ale tento film si myslím, to podal, tak jak to asi v knize je, protože ty dialogy se mi některé zdály být šílené, stejně jako se mi zdál být Mercucio úplný cvoka jeho dialogům jsem teda vůbec nerozuměla. Jinak Julie velmi krásná a Romeo velmi pohledný. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bolo by jednoduche pripisat kvality filmu hlavne Shakespearovi, no rozhodne by to nebolo fer. Iste, ta story nadcasovo uzasna, no Zeffireli jej vdychol krasnu atmosferu, herci uzasnu vzajomnu chemiu a Nino Rota prekrasny hlavny motiv. Balkonova scena ma chytila za srdce ako uz davno nic. Najlepsia neexperimentalna adaptacia tejto hry. 10/10 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Představitelce Julie, Olivii Hussey, ještě nebylo patnáct let, když jí režisér Franco Zeffirelli obsadil do tohoto filmu. Ze všech filmových Julií tak byla věkově nejblíž Shakespearově hrdince. Vzhledem k tomu, že režisér zachytil i část svatební noci veronských milenců, potřeboval zvláštní povolení od britských úřadů. (Siriuss)
  • Když Romeo (Leonard Whiting) zabije Tybalta (Michael York), je v jednom záběru košile od krve na pravé straně, ale v dalším záběru je košile s krvavým flekem na straně druhé. (Hans.)
  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama