Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (157)

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Severní Irsko je ještě stále nedořečenou kapitolou. V současnosti převažují britské vlajky a jižním Irům je nepříjemné zavítat do některých podniků. Těžko věřit, že to v tak kultivovaném státě mohlo být někdy vyostřenější, ale bylo. Přibližuje nám to film odehrávající se v roce 1971, směřujícím k občanské válce. Vypráví o mladém vojákovi, ztraceném při výjezdu, kdy mu hned zpočátku umírá přítel z jednotky přímo v rukách a on sám musí následně bojovat o život mezi dvěma protichůdnými tábory. Příběh nepůsobí úplně jednostranně jako absolutní drama, autor vkládá i prvky úsměvné, které výsledný dojem zlidšťují - viz. malý boss. Na snímku oceňuji, že podává válečnou událost bez násilné tendence dojímat diváka, vypráví příběh konkrétního člověka a nemnoho slovy se dozvídáme přesně to, co potřebujeme, abychom mohli odejít po projekci s celistvým dojmem. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

And the violence caused such silence. We must be mistaken. Hluboké rány potřebují čas, aby se zahojily a pokud se do nich neustále sype sůl, jsem ti jistý, že se to nepodaří nikdy. Sto minut důvodů, proč válka neplodí hrdiny, ale jen muže se zjizveným srdcem. 71 slov, kterými nic nezměním, a kterými asi ani nedokážu přesně říct, co člověk při sledování cítí. Bude lepší, když si na to přijdete sami. ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Tak tohle není vůbec černobílý, ale spíš černočerný válečný film. Některý postavy se možná blíží kategorii "neutrální", ale převládá model "standardní drsný pletichářský hajzl", který si v konfliku hájí svoje (ne moc dobře osvětlený) zájmy a nežinýruje se to prát na obě strany. Hodně hvězd za skvěle přenesený zmatek z bojiště a natočení akčních/napínavých scén, jednu dolu za zmatek v příběhu. (80%) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, o čem to má být a zprvu to vypadalo, že půjde o tradiční děj typu: výcvik, nasazení, hrdinové, happy end. Na štěstí tahle sračkovitá cesta zůstala hoven ušetřena a jede se pěkně autenticky, v duchu severoirskejch nepokojů a hlavně minimálně dvou frakcí IRA - té původní a nové generace lačnící po krvi. Dejme tomu, že jsem se jakž takž zorientoval, ale stejně jsem věděl, kdo je protestant a kdo katolík nebo křesťan nebo nějaké jiné náboženské hovädo. A pak ti tajní agenti nebo nevím kdo to byl (CI5 nebo někdo z armády?), jejichž roli jsem asi nějak nepochopil. Takže to byl hlavní problém filmu - na to, kolik se tam zapletlo stran, je tam na mě příliš málo informací, abych věděl, o co tam mělo přesně jít. Asi se předpokládají nějaké základní znalosti o této problematice, takže mi připadalo, že je to cílené hlavně na diváky VB a Irska. Jinak jsem s tím ale neměl problém - napětí, žádné roztahování děje, sympaťák Jack O'Connell a sem tam docela solidní násilí/smrt. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ve stylu 'Black Hawk Down' je nasazen vyjukaný, nic netušící britský vojín rovnou ze cvičiště do eskalujících nepokojů v Belfastu, přímo mezi znesvářené, zradikalizované, ale také vystrašené, ehm, sousedy. I poté, co se policejní razie a následný úprk o život "uklidní" v cíl "přežít za nepřátelskou linií", zachová si paranoidní válečná situace sílu a naléhavost. Jestli to opravdu takhle v Severním Irsku vypadalo, no potěš koště, to do toho Somálska nemělo daleko. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Konflikt v Severnom Írsku, ktorý neskôr dostal pomenovanie "The Troubles", trval v skutočnosti dlhých 30 rokov. Prvé nepokoje začali v roku 1968 a vojnu ukončila až takzvaná "piatková dohoda" v roku 1998. Hlavnou príčinou celého konfliktu bola snaha írskych nacionalistov vybojovať nezávislosť Severného Írska od Veľkej Británie. Proti tomu sa postavili probritskí unionisti, ktorý chceli zotrvať vo zväzku so Spojeným kráľovstvom. Táto občianska vojna si za 30 rokov vyžiadala stovky obetí z radov vojakov, policajtov i civilistov. Medzi obeťami bolo i mnoho žien a detí. (Jello Biafra)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama