Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Není to úplně příjemné pokoukání, jelikož hned od začátku člověk ví, že to prostě nemůže dobře dopadnout. Je pravda, že filmů na toto téma už tu byly spousty. Holt originálů je čím dál méně a musíme recyklovat. Jako recyklát to ale hodnotím dobře. Možná to naší kinematografii nic nepřidalo, ale alespoň to neubírá. Za ten přesah alias druhý plán na konci přidávám hvězdu navíc. Co člověku stačí ke štěstí? Chlast a automaty. Pokud chce víc, musí už prodat sám sebe. 75% ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Herecká jízda, skvělý scénář, uvěřitelné dialogy, perfektní režie. Pro mě jeden z nejlepších českých filmů posledních let. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scéna byla ta, jak Užovka dostal ve fabrice pojeb a vyhazov - ten jeho mistr byl uplně dokonalej a ze života. Další věc, co mi uvízla v palici, tak jak Kobra kradl kolo a myslel si, že to je dětský. Takže několikrát tam byl i dost tmavej humor, což bylo dobře. Jinak sledovat osudy alkoholika a feťáka v reáliích českého zapadákova zas nebyla taková výhra. Zahrané to sice bylo skvěle, ale holt trosky už se asi hrajou líp, než "jinak zajímavé" postavy. Potěšila taky Lucie Žáčková (která asi hraje dycky hrozny svině, ale zase je hezká). Bavilo mě to sledovat, ale tak nějak mi nedošlo, proč to vlastně někdo natočil. Prušinovský umí líp. Na druhé skouknutí bych tomu dal už o hvězdu míň, takže to nebudu riskovat... ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Příjde mi to jako typický český film. Není to vůbec špatné a není to zase něják dobré, ale na kdyby to byl český standart vůbec bych se neurazil. ( 20.3.16/MAC ) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to jeden z těch lepších novodobějších českých filmů, ale na druhou stranu se nemůžu ubránit zklamání. Drama o klasickém dilematu a hranicí mezi přátelstvím, loajalitou s rodinou a osobním prospěchem je jako námět fajn, a domnívám se, že hlavní postava jednala zcela v souladu s tím, jak by se bohužel zachoval v podobné situaci skoro každý. Musím podotknout, že rozhodně nepatřím do fanklubu bratří Hádků. Na nich totiž stojí celý film a nebýt jich tak nevím jak by to dopadlo. Shrnul bych to tak, že scenáristicky je film nevyrovnaný, v mnoha důležitých fázích i nedodělaný, herecky a režijně se jedná o pozoruhodné dílo v rámci české kinematografie. Hotový z tohoto filmu nejsem, ale dal se. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Kobry a užovky jsou obrazově, hudebně, ale především obsahově film evropské úrovně, jež v naší malé žabovřeskami zatuchlé kotlině nemá a pravděpodobně hodně dlouhou dobu mít nebude, konkurence. Hádci, Šulcová a Žáčková si okamžitě zaslouží nejvyšší možná ocenění. Jan Prušinovský je neskutečný talent. Nejen, že dovede umně bruslit mezi žánry na poli televizní zábavy, ale spolu s excelentním scénářem nekompromisně nastavuje úzkoprsým vlastencům nejrealističtější filmové zrcadlo vůbec. (Objektivně 4.5, ale vzhledem k současné filmové konkurenci "mírně" nadhodnotím.) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na poměry české je to paráda. Věčně nametený mladší had vykrádá chatky a dělá BU BU BU na postarší jelimány, jímž se nezamlouvá, že mladý chachar vykrádá zahrádkářkou kolonie. Starší had rozjíždí v prvotřídním prdelákově franšízu, aniž by měl byť sebemenší povědomí o tom, vo co v byznyse vlastě gou. Jak v komentářích již někdo uvedl, snímek se vám vdere pod kůži. Je to holt nezvyk sledovat film, jehož dějová linka je v běžném životě více než reálná. 82% ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Až děsivě upřímné osudy jedné české rodiny, které rodhodně nejsou tak neobvyklé, jak by se mohly zdát. Naopak. Na uvěřitelnosti přidávají neotřelé dialogy, které se s tím neserou a prostě nechají postavy mluvit jak jim zobák narost. Herecky oba Hádkove naprosto perfektní a to nejen v českém nebo slovenském měřítku. Především Kryštof ztvárnil svojí dementní fetku, jak kdyby v přípravě na roli chrápal pod mostem a třásl se v absťáku. Prušinovský po dvou seriálových peckách ukazuje, že mu není cizí ani delší stopáž. Moc se těším na jeho další projekty a to se mi u českého tvůrce snad ještě nestalo. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Po ocenění Českým lvem jsem byla zvědavá, jak vypadá český film roku a tak jsem se s občasným přepnutím dodívala až do konce, což mne stálo určité sebezapření. Musím přiznat, což je dáno věkem a profesí, že mne snímek nijak neohromil, neoslovil a ani nebavil. Hrubé výrazy mi tolik nevadily, jsou to jenom slova a hanlivý význam jim přikládáme my, vadila mi rezignace a beznaděj. Pokusů o zobrazení drsné současnosti už byla řada. Je těžké odhadnout nakolik je zrovna tento film realistický a nakolik jen podbízivý vůči mladým divákům. Jediné, co si ocenění zasloužilo, byly herecké výkony bratří Hádků. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Moc nevím, co si o tomto filmu myslet. Bratři Hádkové sice hrají jako o život (zejména Kryštof coby "Kobra" hraje toho magora fakt neuvěřitelně), ale co naplat, koukat se na to moc nedá. Respektive moc nevím, co jako má člověku sledování takovéhoto filmu vlastně přinést. Že je svět plný podobně ztracených existencí jako je Kobra nebo jeho věčně opitá matka, to vím moc dobře i bez tohoto filmu. Pohled na Janu Šulcovou v této roli je vskutku hodně žalostný. Žalostný je i můj celkový dojem z tohoto filmu. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opravdu uvěřitelný český film. Dobře napsaný, zrežírovaný i zahraný..... Neskrývám nadšení.... ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Slovy jednoho z hlavních smažka hrdínů, "Víš jak, mám plán?"......Tenhle skvěle vyšel a ten můj, pobavit se, probudit v sobě emoce a shlédnout herecký koncert se vydařil na jedničku... Bratry Hádky jsem nikdy nemusel, ale po Kobrách se jim v koutku duše omlouvám, jelikož jsem jejich herecké nadání v minulosti několikrát hanlivě degradoval... Tihle hadi jsou tím vůbec nejlepším, co Česká kinematografie vyprdla, troufnu si říct, za poslední dekádu... ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Nechutnej Hádek... o něco míň nechutnej druhej Hádek, nechutný město, nechutný kámoši a nechutná rodina... kromě babky... Moc pořešenej ten film nebyl.... víš jak... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Kategorii sociálních dramat mám snad nejraději, i když přiznávám, raději brousím v severských vodách, než v českých rybnících. Film sice nepřinesl nic nového ani objevného, takže zatímco mě expresivní chování feťáka Kobry štvalo i bavilo zároveň, part jeho bráchy Užovky mě byl herecky mnohem bližší. Tím, že se příběh otíral v rozumné míře o kriminální i komické scénky, působil celou dobu mrzutě realisticky, nikoliv komicky. Bráchové Kobra i Užovka mají v životě jen malou šanci uspět, ale jako film mají ambice rozhodně vyšší. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšil cely rok. Nějak ale nebyla příležitost jít na film do kina, respektive nebyl čas. Když už konečně film vyšel na DVD, neváhal jsem a okamžitě jsrm se na něj podíval. Jelikož Prušinovský točil Kobry a užovky jako svůj první dramat, čekal jsem, co z toho vznikne. Výsledkem je solidní drama, občas s prvkem k pousmání. Kryštof svou roli zahrál skvěle, až jsem mu i věřil, že byl při natáčení zfetovanej. Doufám, že bude mít aspoň nominaci na Českého lva. Stejně tak Matěj. Kobry a užovky sice neměly nějak super kameru. Zato ale Žváčkův scénář, který se do tohohle prostředí skvěle hodil. Na plný počet to není, ale na české poměry kvalitní drama. Doufám, že Prušinovský bude v dramatech pokračovat. 24. 10. 2015 ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Kryštov se zkutečně zobrazuje v roli dokonalého feťáka, moc dobře zahrané a ani jeho brách na bo Hájek ve vedlejší roli nezklamal. Příběh tomu trošku ublížil, protože existuje mnohem lepších, ale ani tak to nebylo na český film špatné. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Od Samotářů se mi nestalo, že bych viděl jinej českej film, kterej by se s nima dal poměřovat. Kobry a užovky mi ale Samotáře připomínaly celekem často. Oproti nim ale Kobrám přece jenom něco chybí - to, co v Samotářích tak nějak zastřešuje, drží a uzavírá celej ten film, to mi tady trochu scházelo. Herci byli skvělí a oba Hádkové ještě víc než to (Kryštof tady podle mě předved čistě oscarovej výkon), ale nějak jsem se po konci nemoh ubránit otázce, o čem to teda vlastně bylo, o čem to mělo vypovídat, na co že se to teda vlastně soustředilo? Jedna rovina je vztah těch dvou bráchů, druhá rovina sociálně existenční problémy nefunkčních rodin (oba bratři versus matka notor, kamarád užovky Tomáš bijící svou ženu, která si to všechno zase ventiluje jinde...), třetí rovina třeba neustálá a zacykleně bezvýchodná snaha zoufalejch existencí, na hraně společnosti a neschopnejch překročit svůj vlastní stín, o začlenění do "normálního" života... a našly by se další a další, jenže u žádný z nich jsem neměl pocit, že by se to s ní nějak dotáhlo k uspokojivýmu vyvrcholení nebo nebo k nějakýmu uzavření. Možná to byl účel, pak mě to ale nepřesvědčilo. Každopádně tahle výhrada k určitý nedotaženosti nebo (podle mě) nedostatečný soustředěnosti na jednu z těch linií je to, proč dávám jenom 4*, i když je to jinak pozoruhodně dobrej a silnej film se skvělou hudbou a naprosto fantastickejma, až skoro nepřekonatelnejma hercema. WTF moments: Nějak jsem nepochopil, proč se Užovka s Kobrou a Ládíkem ke konci filmu začali honit, a ještě k tomu tak dlouze; já jsem pro to nenašel žádnej uvěřitelnej důvod, ať jsem se snažil sebevíc. Bylo mi jasný, že se během tý honičky něco musí stát, a když se pak taky stalo, působilo to na mě jenom lacině, průhledně a šroubovaně. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama