Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O solidaritě, překonávání předsudků a tak vůbec... 1) Nedejme se příliš ošálit. Markova sbírka pro horníky mi připadla spíš jako snaha se zviditelnit než snaha pomáhat (alespoň ve filmu). 2) Bez ohledu na Markovu motivaci cítíme, že jeho počínání bylo správné, pokud je vnímáme jako solidární pomoc v nouzi. Musíme však přijmout základní premisu příběhu, že odboráři byli v právu. 3) Skutečný aktivista Mark Ashton zemřel na AIDS necelé dva roky po ukončení stávky ve věku nedožitých 27 let. 4) Ani zde nechybí poučení: Every woman is a lesbian at heart! ()

Reklama

Chen 

všechny recenze uživatele

Místy trošku sentimentálnější, ale jinak zábavný pohled na zajímavou, ale dovolím si tvrdit, že v našich končinách než až tak známou událost z nepříliš hluboké historie. Herecké výkony jsou povedené, jak na straně "veteránů", tak "mlaďochů", i přes slušnou stopáž není film zdlouhavý, nesnaží se příliš moralizovat a příjemným bonusem je povedený soundtrack. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Netradičné spojenie dvoch klubov, no ktoré prinieslo svoje ovocie. Minimálne vo význame všeobecnej tolerancie a ľudskosti. Veď nie je dôležité kto odkiaľ pochádza, či je biely alebo čierny alebo má rád makové alebo orechové, dôležitejšie je to, čo nosí v sebe a čo dáva ostatným. Námet síce nie je jeden z mojich najobľúbenejších, no i tak ma film dokázal pohladiť na duši. Príjemné, pozitívne, miestami úsmevné a hlavne veľmi ľudské. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nudilo mě to. Štve mě i dvouhodinová stopáž, protože příběh a charaktery se podle toho nevyvíjí. Stále se to točí dokola. Celou první hodinu tam jen křičí "za gaye a lesby".. nebo "jsem lesba a feministka!".. A co s tím? Zmírní to hladomor, sucho nebo požáry? Pak tu jsou zbytečně petetické dialogy, které ve mě měly vzbudit pocit viny za to, že já jsem hetero? S tímto filmem si nerozumíme. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama