Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horníci narubají uhlí, to se přemění na energii a díky tomu můžou gayové do rána pařit na Bananaramu. A taky je pojí ústrky ze strany vlády, policie a bulváru.. Nečekané spojenectví, které v tradičně ušitém kabátě britského dramedy se sociálním přesahem zalévá diváka vlnou optimismu a fajn nálady bez ohledu na zkoušené osudy postav a produkci skleníkových plynů. Dobře zahrané (Staunton, Scott, Nighy metamorfovaný do Františka Husáka), pár výborných scén (coming out u přípravy toastů), ale na rozdíl od podobně laděného Brassed Off tomu nemohu zapět s Jimmym Somervillem „I can feel heartbeat in my hand..“ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Matthew Warchus je neznamy reziser, ktory natocil akurat tento Prajd - buzny chcu pomoct akymsi ludom, no ti sa zdrahaju - aby neboli obvineni zo sexualnych deviacii- a o tomto sa toci film. Plany film, dejova linia ani nejestvuje, Enspigl pise cosi o tom, ze je to udajne nejlepsi a nejzabavnejsi komedia aku rok 2014 vyplodil - no, asi tazko. Interstellar je podstatne vyssie, je aj vizualne nadherny, tu som bol svedkom pribehu dvoch odlisnych komunit....... a nic mi to nedalo, len vatovo plane plky a kopu nudy : 25 % ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Výborná britská dramedie z dob vlády kontroverzní Margaret Thatcherové. Scénář je sice poněkud slabší a dost klouže po povrchu (tak hladká jednání mezi zástupci gayů a leseb a horníky nemohla být úplně jednoduchá, jak prezentuje film), nicméně všechno ostatní už je v pořádku. Především herecké výkony (od rázné Imeldy Staunton přes civilního Billa Nighyho k neexhibujícímu Andrew Scottovi) jsou úžasné, několik záběrů na velšské hory vyloženě nadchne a k tomu pár vtipných momentů a báječný osmdesátkový soundtrack. Závěr sice osciluje mezi dojákem a patosem, ale režisér naštěstí nic nepřehání. Jo a díky za cameo Russella Toveyho. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Všichni máme stejná práva, ať už se tiskneme k mužské hrudi nebo raději poplácáváme ženská pozadí. Lehce úsměvný snímek, který nás nejen dobou, ale hlavně postoji a názory hodí o tři dekády zpět, kterak homosexuální aktivisté s otevřeným srdcem vybírali peníze na pomoc rodinám postiženým mohutnou stávkou horníků, která byla reakcí na ostrý postup proti odborům Margaret Thatcherové. Ženy tak snad poprvé opouštěly své místo u ploten a chopily se veřejného angažmá, muži obtížně bojovali s faktem, že jim pomáhají na svou dobu značně odpudivá hnutí. Atmosféra dané doby láká, cítil jsem jí, jako postižené rodiny cítily ještě víc než jindy promrzlé zdi havířských domků. Herci jsou velmi slušní, samozřejmě nejvíc potěší ostřílení Bill Nighy, Imelda Staunton nebo Paddy Considine, příběh jako takový (nekonfliktní a místy lehce zmatený) mě nicméně až tolik nechytil. Homosexuálové (ač proti nim nic nemám) jsou vykreslení jako bezvadní lidé plní vtipu, laskavosti, inteligence, pochopení a samozřejmé ochoty pomáhat a ti heterosexuální darebáci kolem jim jen házejí klacky pod nohy. Místy velmi slušné, jindy korektní až hanba. Celkově tři až čtyři hvězdy!! ()

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama