Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti.
(dwdb)
Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983.
(Tyrkys)
Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť.
(dwdb)
flyboyeda
Fajn pribeh i roztomile zpracovani. Ta kombinace LGBT aktivismu a stavkujicich horniku je proste kouzelna, zdanlive nekompatibilni a natolik bizarni, az se realne predloze nechce verit. Zvlast v syrove UK let osmdesatych. Obcas se mozna trochu prilis tlaci na pilu/city, ale vzhledem k okolnostem to lze prominout. Film vsak neni komedii za kazdou cenu, ma i prvky drama a odrazi i stinne stranky veci se vsim vsudy - napadani, pocatky hiv, zavrhnuti rodinami, problematicky coming out a zkratka nelehky boj nejenom s netolerantni spolecnosti ale i s prijmutim sebe sama. Kez lidi jednou dostanou rozum...(27.12.2014)
ProNotor
Co je na tom, že je někdo teplej, černej nebo zhulenej. Docela jsem se filmem pobavil a zamyslel nad svojí homofóbií a vlastně nejsem, jen mi to přijde divný. Každopádně lidi by si měli pomáhat i přes všechny předsudky a svoje nesouhlasné postoje, jako se právě ve filmu tepláci a lízačky postavili za horníky. Nicméně založeno na pravdivé události, jen mě mírně zaráží, že se to nezfilmovalo už daleko dříve.(19.2.2015)
eraserhead666
"Proč by měli gayové jako já podporovat horníky?" "Protože horníci těží uhlí, které produkuje energii, a ta umožňuje gayům, jako jsi ty, tancovat na Bananarama do tří do rána." Lidi jsou opravdu banda hovad. Naštěstí se mezi nimi vyskytuje pár jedinců, dokazujících, že i ta hovada přísluší k lidské rase. A přesně o tomhle ten film je. Hodil mě tak dvacet let zpátky v čase. Cítil jsem mrazení, naskakovala mi husí kůže, ježily se chlupy. Při prvním proslovu v gay baru se mi hrnuly slzy do očí. Herectví v něm zmizelo, zůstali jen lidi. Bavil jsem se, dojímal, brečel, opět se zase cítil jako človek. A to se povede málokterému filmu.(8.1.2015)
Handle
Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší.(20.10.2016)
Idego
Musím přiznat, že jsem čekal trošku víc, zejména po komediální stránce, ale zase mě překvapil ten příběh samotný. Neměl jsem nejmenší tušení, že se něco takového v UK odehrálo, a jsem rád, že jsem se dozvěděl o jednom zásadním historickém milníku. Že tento příběh měl přímý vliv na to, že labouristé v důsledku aktivit LGSM přijali boj za práva LGBT menšiny do svého volebního programu, mi přijde jako dostatečně vypovídající o jeho významu. Ano, film byl mírně přeslazený, ale pokud se dnes žijící aktéři vesměs shodnou na tom, že zachycuje atmosféru a ducha celého počinu víc než věrně, čtyřem hvězdám se neubráním. A čím déle visím na Wikipedii a v databázích a čtu detaily o Lesbians and Gays Support the Miners, tím víc si cením toho, že tento film vznikl.(25.12.2014)