Reklama

Reklama

Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku... Forma thrilleru, zdánlivě nevhodného žánru pro samotné téma, umožnila režisérovi Lukaszovi Palkowskému ukázat složitou a rozporuplnou postavu hlavního hrdiny, kterou svým pojetím hereckého ztvárnění působivě naplnil Tomasz Kot. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohové jsou především Poláci, protože to co předvádí v posledních letech v oblasti kinemtografie nemá obdobu. Ať to vemeš z tvůrčí stránky, z hlediska námětu, hereckých výkonů nebo režisérského umění všude narázíš na super kvalitu. Je vidět, že Poláci si ze své nedávná historie umí brát nejen ty hořký doušky, ale i ty sladší, protože na Religu jehož úcta k lidskýmu životu neměla hranic můžou být pravém pyšný. Film má v sobě dynamiku, díky který neslezeš očima z plátna ani na jednu sekundu a Tomasz Kot předvádí herecký výkon hodný mistra světa. "Bez odvahy člověk ještě nikdy nic nedokázal" ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sexy Kocour mě dostal ve Studené válce. Životopisný snímek o Otci transplantací srdíček v Polsku se mi podařilo zhlédnout až dnes a Kot si mě zase spolehlivě omotal kolem prstu. Nenormálně charismatický chlap, vynikající herec, kamera ho doslova miluje. A já taky. Porodní bolesti královského lékařského oboru snímek vystihuje věrně, přestože chvílemi působil až moc zadýchaně. Pár deci kardioplegického roztoku by mu prospělo. Každopádně se jedná o film kvalitní, atraktivní, perfektně nasnímaný, zahraný, s výborným scénářem, dobovou výpravou a s notoricky známou, parádní fotografií na konci filmu. Dosud jsem netušila, že je na ní zrovna docent Religa. Polská kinematografie je ve výtečné formě, BRAVO! 💗👍 ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neohromil ma ani príbeh, ani jeho filmové stvárnenie. Stret silnej individuality so straníckou verchuškou bol iba ľahko naznačený, pohľad na lekárov kachličkujúcich si svoje budúce operačné sály bol rovnako neuveriteľný ako pohľad na kardiochirurga, ktorý väčšinu filmu prefajčí a pri neúspechu sa spíja pod obraz Boží. Ale celkovo som bol spokojný, pretože okrem zmienených rušivých momentov bolo z filmu zreteľné, že dovedenie nejakého sna do realizačnej podoby vyžaduje bezohľadne nadchnutého človeka, zmiereného s tým, že popri jeho ceste za snom budú pomníčky tých, ktorí pomohli vytvárať skúsenosti a naprávať omyly. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kardiochirurgia na Slovensku či v Poľsku, je to jedno, všade to bolo a je rovnaké a nič sa zatiaľ nezmenilo. Starí lekári tých mladých len veľmi neochotne naučia niečo nové (hlavne čo sa týka špecifických operačných zákrokov - tam vôbec), všetky svoje vedomosti a skúsenosti si nechávajú hlavne pre seba alebo pre rodinu (synáčika, ktorý ide v otcových šľapajách). Navyše nikoho nového medzi seba nepustia, miesto sa uvoľní len v prípade smrti alebo dôchodku jedného z nich. Kardiochirurgia - najdôležitejšia a najvychytenejšia lekárska špecializácia no zároveň aj jeden veľký "rodinný" podnik. Niečo z toho bolo pekne vykreslené aj vo filme, napr. radšej tu nechajú pacienta zomrieť než by umožnili progres niekomu novému, možno šikovnejšiemu. Nech je ako chce, ďalší z dlhej rady skvelých životopisných filmov poľskej produkcie o jednom odvážnom a cieľavedomom lekárovi. Bez odvahy človek ešte nič nedokázal, pravda, no zároveň si však všetko pýta svoju daň... 85/100 ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý a inspirativní snímek o Bohovi Religovi, který chlastal, hulil jak fabrika, vyhazoval podřízené, ale přesto to byl Člověk s velkým "Č". A samosebou skvělý kardiochirurg, který šel neprobádanou metodou pokus - omyl. Smekám před všemi herci, jakým způsobem ztvárnili své předobrazy, nicméně největším Bohem je tady Tomasz Kot, který se stal Zbigniewem Religou. Tohle je za plný kotel. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Zbygniew Religa byl v letech 2005–2007 polským ministrem zdravotnictví. (majky19)
  • Ako je vo filme vidieť, Dr. Zbigniew Religa (Tomasz Kot) bol tuhým fajčiarom. V roku 2009 zomrel na rakovinu pľúc. (IceQueen)
  • Zbygniew Religa se svým týmem provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku v roce 1985. (majky19)

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama