Reklama

Reklama

Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku... Forma thrilleru, zdánlivě nevhodného žánru pro samotné téma, umožnila režisérovi Lukaszovi Palkowskému ukázat složitou a rozporuplnou postavu hlavního hrdiny, kterou svým pojetím hereckého ztvárnění působivě naplnil Tomasz Kot. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý a inspirativní snímek o Bohovi Religovi, který chlastal, hulil jak fabrika, vyhazoval podřízené, ale přesto to byl Člověk s velkým "Č". A samosebou skvělý kardiochirurg, který šel neprobádanou metodou pokus - omyl. Smekám před všemi herci, jakým způsobem ztvárnili své předobrazy, nicméně největším Bohem je tady Tomasz Kot, který se stal Zbigniewem Religou. Tohle je za plný kotel. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Poľská kinematografia ma v poslednom čase veľmi prekvapuje. „Bohovia“ sú ďalším príkladom toho ako je tamojšia tvorba ďaleko pred tou slovenskou alebo českou. Námetom a spracovaním vynikajúca látka o presadení transplantácie sŕdc v tak konzervatívnej, kresťanskej krajine akým je Poľsko, resp. bolo v minulom storočí. Film by ľahko mohol skĺznuť k okatej vykrádačke oscarových historických biografií, ale našťastie sa tak nedeje a Poliaci aj tu dokazujú, že dokážu prísť s originálnym prístupom k látke. Zásluhu na to mám rozhodne vynikajúca réžia Lukasza Palkowskeho, ktorý dokáže byť v jednej chvíli hravo odľahčený, aby v tej ďalšej vedel byť bravúrne napínavý a keď je potreba tak aj správne dojemný. Nikdy však neskĺzne do citovej vykrádačky (od tej ma skutočne ďaleko), ale ani do prvoplánovej komédie alebo nudného prednášania faktov o jednej lekárovi. S ľahkosťou kombinuje rôzne žánre a nálady do jednotného, ale hlavne pôsobivého celku, ktorý má po celý čas neskutočne našlápnuté tempo. Zároveň vie byť dostatočne formálne/vizuálne štýlový, ale perfektne si zachovať dobovú vernosť. Hlavne mu však nechýba zmysel prečo vypovedá o tom o čom vypovedá. Vo výsledku tak vtipné, napínavé, dramatické, dojemné, drzé a pritom súdržné. Pôsobí výkon pre mňa absolútne neznámeho Tomasza Kota už ani nespomínam. Najväčšie európske prekvapenie, tobôž z Poľska, za minulý rok. Vidieť následne v záverečných titulkoch skutočných aktérov je o to pôsobivejšie, navyše s jednou kultovou fotografiou (vyčerpaný lekár sediaci na operačnej sále vedľa pacienta), u ktorej som ani netušil, že zachytáva tieto udalosti. CELKOVO: 4,5* (9/10) ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Na Febiu 2015 zatím pro mne nejlepší film. Námětem i zpracováním. Polská kinematografie poslední roky opravdu jede. Vážné téma s častým odlehčením, kardiochirurgové mi zde připadali jako kovbojové polského zdravotnictví 80. let. Hlavní postava prof. Religy skvostně zahrána, opět jeden génius, který to neměl v životě lehké, zřejmě ani ostatní s ním, a díky němuž se transplantace srdce posunuly dále. Film měl drive a velmi trefnou hudbu. Doufám, že se dostane do českých kin. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejhorší bylo přetrpět strašně dlouhý úvodní seznam sponzorů. Překvapivě mezi nimi chyběla továrna na tabákové výrobky, nikdo mi nenamluví, že film nesponzorovala. Ono i to kouření zkrátka patří k reáliím osmdesátých let. Film je natočen jako svižné životopisné drama o jednom chlápkovi, který se rozhodl postavit se za každou cenu smrti. Dost působivé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci poslední léta předvádí hodně slušný výkony s těmi svými životopisnými dramaty. Nejenom, že Bohové nabídli kvalitní příběh, ale ještě ho tvůrci nabídli se skvělými hereckými výkony, solidním hudebním doprovodem a výborným technickým zpracováním na úrovni vrcholové evropské kinematografie. Klobouk dolů. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Zbygniew Religa byl v letech 2005–2007 polským ministrem zdravotnictví. (majky19)
  • Ako je vo filme vidieť, Dr. Zbigniew Religa (Tomasz Kot) bol tuhým fajčiarom. V roku 2009 zomrel na rakovinu pľúc. (IceQueen)
  • Zbygniew Religa se svým týmem provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku v roce 1985. (majky19)

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama