Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S tou americkou demokraciou to nebude až také jednoznačné. Zdá sa, že v dobe studenej vojny boli slobody viac než obmedzené v zmysle, konaj a mysli ako chceme a budeš sa mať dobre. Hlavne nevyčnievaj z radu a nemaj iný názor než ti povieme a dovolíme. Mám pocit, že to vlastne pretrváva dodnes. Prvá polovica je dynamickejšia a pre oko diváka lepšia, v druhej polovici sa dostávame viac do rodinno-vzťahovej roviny, ktorá film akoby ukľudňuje, no dynamika sa vracia v posledne štvrtine pri riešení filmu Spartakus. Hlavná rola Bryana Cranstona je oprávnene chválená, skvele ho ale dopĺňa aj Helen Mirren, rovnako Diane Lane bola vhodným výberom, čo by Trumbovej manželky. Jeden z tých filmov, kedy som nemal veľké očakávania a bol som milo prekvapený. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Týpek, který natočil blázniviny se Stillerem a Meyersem, se vrhnul na seriózní drama ze zákulisí filmového průmyslu a výsledek nedopadl vůbec špatně. Možná by neuškodilo trochu stříhat (politické debaty mě neberou), ale od chvíle, kdy Trumbo pod cizím jménem odevzdá "Prázdniny v Římě", nabere vyprávění ten správný směr. Asi si konečně seženu "Spartaka", Kirk Douglas byl docela sympaťák :). ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČO MAJÚ DO PEKLA KULISÁRI SPOLOČNÉ S PÍSANÍM SCENÁROV?" ,,ČO AUTORI NAPÍŠU, KULISÁRI POSTAVIA." __ ,,Trumbo" sa v mojom diváckom záujme ocitol už dávno pred jeho premiérov v kinách, resp. pred sprístupnením jeho kópie na internete a akonáhle sa k nemu objavili titulky, stiahol som si ho a pozrel v nedeľu večer, pár hodín pred udeľovaním Oscarov. Hoci splnil moje divácke očakávania, nevedel som čím zaujímavým prispieť ku komentárom ostatných, takže dôvod prečo až teraz prichádzam s prezentáciou vlastného stanoviska je zrejmý. Nakoľko je ,,Spartakus" jeden z mojich najobľúbenejších filmov, nebol pre mňa Trumbo neznámy autor a vedel som do akých šľamastík sa dostal v 50. rokoch, keď v USA vrcholil komunistický ,,hon na čarodejnice." O zásluhách môjho obľúbenca Kirka Douglasa (v súčasnosti 99 ročného) na Trumbovej rehabilitácii som nevedel. V tejto súvislosti je zaujímavá paralela, že odkedy sa Trumbovo meno znova oficiálne uvádzalo vo filmových titulkoch sa už nikdy tento uznávaný scenárista žiadnej ďalšej nominácie na Oscara nedočkal. Ako fanúšik Kubrickovho ,,Spartakusa" som si však nemohol nevšimnúť - možno zámernej - chyby, kedy je pri premiére filmu Trumbovo meno uvedené hneď po ,,exucutive producer Kirk Douglas" hoci v skutočnosti je to ešte predtým. Cranston výkon je samozrejme skvelý a určite si zaslúžil vyhral viac než štandartný, čisto fyzicky hrajúci DiCaprio, ktorého výhru považujem skôr za výsledok akéhosi hollywoodskeho lobingu. (958. hodnotenie, 84. komentár k filmu) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po GUN CRAZY a BIG JIM McLAIN mi přišlo příhodný navázat tímhle. Za mě zatím doposud to nejlepší na téma mccarthyismu, zde v příběhu brilantního scénáristy, který skončil na černý listině, léta se pak musel ponižovat a živořit. Je to tu hlavně "přehlednost" a výborní herci, čím TRUMBO perlí, předně Cranston. Zvlášť zajímavý pro všechny fandy dějin USA a Hollywoodu, i vzhledem k angažmá osobností jako byl Wayne, Nixon nebo Kirk Douglas. Jaká je spousta biografií poloviční nuda, tohle vůbec. 9/10 "We can pledge not to fall prey again to the dangerous power of fear or to the impulse to censor, even if that pledge is really only a hope." (Writers Guild of America) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých oskarových filmů. A škoda, že zrovna Trumbo se k nám do kin nedostal. Přitom se jedná o poctivé životopisné drama, které ještě k tomu čerpá ze světa Hollywoodu, což je samo o sobě zajímavé. A ještě k tomu nabízí naprosto parádní herecký výkon Bryana Cranstona, kterého jsem předtím ani neznal. Mohlo být těch překvapení víc? Podle mě ne. Pro mě je Trumbo po shlédnutí zaručeně největším filmovým překvapením v celé sekci Oskarů. Člověk od takového filmu neví, co čekat a pak jde spát s čistou duší. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)
  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama