Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Recenze (418)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Při psaní komentáře mám velmi rozporuplné pocity hned z několika věcí. Na jednu stranu oceňuji výtečnou (evropskou!) výpravu, kvalitně natočený film a poutavý příběh podaný originálně vyprávěným způsobem. Je ovšem pravda, že rozdělení na kapitoly a jejich přeházení, nemusí sedět každému. Samotného mě v první kapitole štvalo, že nerozumím jednání a motivaci postav. Později jsem se to sice dozvěděl a všechno začalo dávat smysl, ale ze začátku mě to vadilo hodně. Druhý rozpor je v samotných postavách a v brutálním příběhu. Hlavní postavy jsou pozoruhodné, ale zejména postava reverenda (famózní Guy Pearce) je šílená a ještě šílenější je to, že si to ostatní nechají dlouhou dobu líbit. Nikdy nebudu obhajovat pokryteckou církev, ta si to nezaslouží ani v nejmenším. Nicméně tohle není o kritice církve, ale o jednom magorovi, který svoje úchylky jen za náboženství schovává. Hlavní silná hrdinka (také skvělá Dakota Fanning) to jistě neměla v té době jednoduché a bojuje, jak může, ale příběh je k ní až zbytečně drsný. Stejně jako zobrazované scény. Viděl jsem toho už hodně a krev na plátně mi nijak nevadí, přesto mi Brimstone přišel zbytečně brutální a sám sebe jsem se ptal, proč? Na odpověď jsem nepřišel a k mým oblíbeným patřit nebude. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Parádní temný thriller z divokého západu o třech dějstvích. Bez slabého místa s výbornými herci a špinavou depresivní atmosférou. Koolhoven asi brzo může čekat pěkně silné hollywoodské laso. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Hustý western/thriller rozdelený do štyroch kapitol - Revelation, Exodus, Genesis a Retribution. Spočiatku sa zdalo, že kapitoly budú usporiadané na štýl Memento, ale v tomto prípade je Retribution až na koniec. Hlavne na začiatku druhej kapitoly som mal trochu problém s dejom a nadväznosťou, kým som si uvedomil, kde presne sa momentálne dej nachádza. Guy Pearce ako kvalitný záporák a potešila účasť hercov z GoT (Kit Harrington a Carice van Houten). ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Nechutná nádielka divokého západu akú nevideli zapľuvané salóny divokých prérií roky rokúce! Pripravte sa na deštrukciu vlastnej psychiky pod štipľavým nánosom násilia a amorálnej dobovej krutosti. Guy Pearce siahol na bezbrehé dno absolútnej nuly antihrdinu, pretože v úpadku a odsúdení tkvie jeho neocenený megatalent. Herecký zlosyn však ťahá krvilačné oje z väčšej časti sám, mĺkva Dakota Fanning hľadí rezort vľúdnosti po vlastnej osi a zvyšok je nastavený ako dokonalí stepní bežci v špičkovej výprave. Mystiku dotvára mozaikovité štiepenie deja, ktorý uzurpuje pozornosť... a šialený kabaret môže začať. Westworld uč sa, ako má vyzerať tvoje západakovo na divoko! Holandská produkcia s výkvetom amerických dejín pozametala sympatiami na úrovni žánrových klenotov. The Road na westernový spôsob, paráda! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Silný příběh a zajímavý způsob vyprávění (byť ne třeskutě originální) a jako bonus vynikající hlavní představitelé. Western slouží jen jako kulisy, ale hodí se k tomu parádně. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu příliš brutální, ale na druhou málo naturalistické. Scény s ohněm byly velmi okatě nakašírované, maska přes ústa podle mne postrádala jakýkoli smysl, postava postřeleného kovboje tam byla úplně zbytečná a děj nikam neposouvala. Slow west nebo Salvation mne z evropských westernů uchvátily mnohem víc. ()

santiamén odpad!

všechny recenze uživatele

Nepříjemný náhled do budoucnosti filmu? (Letos následuje veganská agitka o kouzelných prasatech, takže asi jo.) Takhle si představuju "western" pod kormidlem feminazis - nepřekvapivě naprosto naho*no. ()

Shimargh odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad zazděn neustálými **co to kurva je** momenty. Režiséra pověsit za idiocii a neustálé podvádění diváka, už dlouho mě film tolik nenaštval. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Brimstone je peklo. Formou rozprávania mi to pripomenulo Tarantina (4 kapitoly, na seba nadväzujúce, časovo však nekontinuálne usporiadané), atmosfericky zase niečo medzi Bone Tomahawk, Hateful 8 a Revenant. Má to však pomerne pomalé tempo, hutnú atmosféru, ktorá postupne graduje napätie, melancholicko-zádumčivý feeling a sem-tam aj nie zrovna vábne scény. Na ploche necelých 2 a pol hodiny sa divák nestihne nudiť, pretože dvojica v kontrapozícii G. Pearce / D. Fanning (E.Jones) hrá svoje party skrz Revelation, Exodus a Genesis tak intenzívne, že až Retribution dovolí divákovi si vydýchnuť, no konieckoncov len s horkosladkým dozvukom. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Po delší době neskutečný western. Pecka. Moc pěkně rozděleno a originálně naskládáno. Dakota v asi zatím nejlepší roli. G. Pearce nechutně skvělý. Potěšil v malé roli Kit. Moc dobrá žánrovka. Sice na to, jak se mazlilo s dějem, mohlo být asi trochu špinavější prostředí, ale zase to odčinila brutalita a nekompromisnost scén. Drsné, tvrdé, líbilo hrozně moc. ()

Strandmon 

všechny recenze uživatele

V první řade bych chtěl upozornit, že jestli máte psychicky slabší období, tak tenhle film rozhodně není pro vás, protože lépe vám po shlédnutí rozhodně nebude. Brimstone je opravdu hodně silná káva a když říkám hodně, myslím tím HODNĚ. Dlouho jsem neviděl tak zničující a depresivní film, jestli vůbec. To utrpení, ztráty a naprosto hrůzné životní okamžiky, kterými si zde hlavní hrdinka procházela se mi občas zdály až moc přitažené za vlasy a říkal jsem si, že snad není možné aby z nich odcházela bez větší psychické újmy. Ta atmosféra je naprosto syrová a film na vás doslova řve, že zde se ničeho pozitivního nedočkáte. Guy Pearce je totální ďábel a démon v jednom. Záporáka, ze kterého by běhal větší mráz po zádech nepamatuju. Když Martin Koolhoven tvořil tuto postavu musel opravdu zajít do nejtemnějších koutů své mysli a vytáhnul z ní pervezního, sadistického a zvráceného náboženského fanatika, který se nebojí incestů, vyřezávání jazyka, bičování, nasazování náhubků ženám nebo škrcení lidi za pomoci jejich vlastních střev. Každopádně nutno říct, že Guy se toho zhostil naprosto parádně a to je taky jeden z důvodů proč tato postava funguje přesně tak jak má. Je zde i výborná závěrečná peripetie, kdy už se vám zdá, že se aspoň něco v dobré obrátí a nakonec no....uvidíte sami. Film je celkově hodně originální a mimořádně zajímavý a před hodnocením je potřeba se zamyslet nad tím, že film takto fungovat opravdu měl a to co chtěl Koolhoven divákům nabídnout zvládl zfilmovat bravůrně a ne se jenom pozastavovat nad tím, že film nemá jediné šťastné nebo pozitivní místo a z hlavního záporáka nabíhá na blití. Já sice také volím o jednu hvězdu méně opravdu díku tomu, že to na mě bylo až moc, ale celkovou kvalitu filmu, která je obrovská rozhodně nesnižuji. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Ponuré od začátku do konce, výborně natočené, Guy Pearce je správný záporňák, ale ke konci už film trpí klasickou thrillerovitostí, kdy zloun je až příliš dobrej a to přitažení za vlasy je přes míru. Ale víc takových filmů. Tento je o hodném věřícím člověku, kterému žena nechtěla dát, na čež možná reagoval trochu přehnaně ;-) ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Odolávala jsem pokušení vypnout tu hrůzu minimálně třikrát. Ale zvládla jsem to dokoukat. Sláva mi. K tomu....Dakota je skvělá, co si budem.... A k tomu třeba uznat, že už dlouho mi žádný záporák nehrál na nervy tak, jako právě tady tenhle náboženskej, umíněnej fanatik. ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Ehm...Tak jak mám začít? Tenhle film je naprosto.... Ne, taklhle ne. Už vím. Byl krásný páteční večer a já si říkám v duchu: ,,Co bych si mohl dnes pustit?!" Projiždím filmy svým pohledem a najednou spatřim film ,,Brimstoůn". Mrknu hned na CSFD zjistit bližší informace... WESTERN/THILLER/MYSTERIOZNI... To zní zajívavě, pomyslil jsem si. PO cca dvaceti minutách jsem sníměk pustil a musím říct. Myslel jsem že snad... Nic radši psát nebudu. Napíši to jako učený člověk: Námět se mi zdál naprosto výborný ale zpracování se nevyvedlo. Dávám 1,5/10. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Silná a surová podívaná, která ani na minutku nenudila. Oceňuji řazení kapitol, kdy druhá a třetí jsou flashbacky, a čtvrtá navazuje na první, všechno to dává smysl, že jsem si pak ještě naschvál promítnul tu první, abych viděl, jestli ta chemie doopravdy funguje na sto procent, a je tomu tak. Dakota i Emilia zahrály kvalitně, a Guy Pearce je zde neskutečně vymrdanej, zasranej, odpornej a nechutnej pičus všech zkurvenejch mrdek, a to ještě mluvím korektně. Spoustu takových deviantů schovávalo své odporné pudy za rouškou náboženství, ach ano, do dnešních dnů evergreenová psychosociální záležitost. Filmu také vyzdvihuji kromě již výše zmíněných pozitiv dobře vybrané prostředí, nádech westernové atmosféry (i když toto za mě fakt western není, ty motivy jsou zde jen jako platforma cílených znaků režiséra), pečlivý výběr prostředí, které filmu dodává poctivou atmošku, a také dobře udělaná morbidita, která rozhodně neměla kýčovitý charakter, ale byla plně funkční - solidně dokreslovala naturalistické prvky filmu. Trošku mě zklamal lehce odbytější závěr, kterému jsem tak úplně nevěřil, ale i tak lze konstatovat, že film má vysokou kvalitu, nenudil, a užil jsem si ho. Uděluji velmi silné 4* - 8,5/10. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Před lety, když jsem byl ještě teenager, se mi líbilo, že se tenhle film s divákem nesere a dějí se v něm samý hrůzy. Bavil mě ten přehnaný záporák (náboženský fanatik, sadistický kněz, pedofil a incesťák) v podání Guye Pearce i poodhalování celého dramatu skrze nechronologické, na kapitoly rozdělené, vyprávění. Celé ty roky jsem si myslel, že Brimstone je reálně dobrý film, ale není tomu tak. Nyní mi přijde směšný ve své přepjaté vyumělkovanosti. Hromada toho dramatu se děje jen na efekt a nepůsobí to zrovna vybraně. Když třeba v závěru záporák začne hořet, tak pronese nějakou blbost o tom, že na peklu je nejhorší absence lásky, jako kdyby snad tahle postava po lásce bažila... Pak je střelen opakovačkou a proletí oknem jakoby dostal dávku z dvouhlavňovky. Celé se to snaží působit hrozně vážně a důležitě, ale protože to tam reálně není, tak z toho smrdí hlavně patos. Furt se ale lze bavit nad způsobem toho, jak je to nevydařené. ()

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama