Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (Cinemart)

(více)

Recenze (835)

truetrue 

všechny recenze uživatele

"Do maléru tě nedostane něco, o čem nemáš nejmenší potuchy, ale to, co víš naprosto jistě, i když to tak vůbec není" O krizi v roce 2008 už jsem pár filmů, potažmo dokumentů viděl. S (ne)jistotou můžu konstatovat, že dílo Adama McKaye je nejlepší ať už kvůli kvalitnímu střihu, výkladům pro ekonomické začátečníky či úplné laiky, až po herecké výkony. Za mě nejslabší Ryan Gosling, který trochu přehrává, ve fantastické formě Christian Bale, Steve Carell a třeba Rafe Spall. "I don't get it, why are they conffesing?" "They are not conffesing" "They're bragging". ()

PanPyzamo 

všechny recenze uživatele

Fajnovej filmeček, který ale podle mě zaujme jen určité publikum a to konkrétně lidi, co se vyznají v ekonomice a rozumí pojmům z tohoto tématu. Sám jsem se v tom několikrát ztrácel, ačkoliv je supr, že se film snaží některé nejasnosti lehce vtipnější formou vysvětlit. I tak je v tom docela guláš. O nic jiného zde nejde. Takže jestli se v tom vyznáte a zajímá vás, co se tehdy ve světové ekonomice stalo, tak pro vás v pohodě filmek. Pro ostatní bych spíš nedoporučil. Já ačkoliv jsem se sem tam nevyznal, tak mě to docela bavilo a za mě dobrý film. 7,5/10 ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

No…plně jsem to nepochopil ani napotřetí..Ale na druhou stranu, i napotřetí jsem se fakt skvěle pobavil a vím, že za pár let se k tomuhle filmu zase vrátím…a to, i přes skvělé herecké obsazení, v českém dabingu. Protože sledovat předkládanou dvouhodinovou frenetickou kulometnou finanční hatmatilku v angličtině s titulkama, to opravdu nefunguje. Prostě to hlasový mistrovství, kterýho se ve svých rolích dopouští Christian Bale, Ryan Gosling nebo Jeremy Strong nemůžete skrz neustálé kulometné žonglování ryze finančnickejma termínama prostě docenit. Ale vyznění je jasný a rozhodně se vyplatí se před filmem trochu pohrabat v internetu a načíst si základní informace o „zápletce“, tedy o krachu americkýho realitního trhu v roce 2008 a něco i o následné globální krizi. ()

Poleloukales 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu je pětihvězdičkový především samotný námět. Strhujícím způsobem obnažené zhovadilosti velkých zhovadilců. A seštihvězdičkový je casting! Bale i na malé ploše s přehledem balí všechny kolegy do kapsy. I přes jeho tvrzení, že "Herec nesmí být nikdy výraznější než film, ve kterém hraje." tady dělá vše proto aby se  jako herec čněl k nebi jako šílenství Hospodinovo! Komenty s očima do kamery jsou osvěžující. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Adam McKay od svých komediálních začátků urazil opravdu velký kus cesty. Netvrdím že Sázka na nejistotu je bezchybný a zcela dokonalý film, ale v rámci velice složitého tématu kterým se zabývá ho považuji za nejlepší možný. Tomu velkou měrou pomáhá skvělé obsazení menších či větších hvězd a hlavně cameo roličky, které vždy divákovi napřímo vysvětlí, co se právě stalo a jak to přesně funguje. Vlk z Wall Street je svou kvalitou ještě mnohem dál, ale vznik vícero snímku z tohoto prostředí by mi vůbec nevadilo . ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš vysvětlování a malý tah na branku. Jinak mě to samozřejmě bavilo, protože tyhle filmy jsou z prostředí ve kterém se 20 let pohybuji. The Big Short je moje oblíbená kniha (a Michael Lewis oblíbený autor), od filmu jsem očekával, že ji trochu zjednoduší a přiblíží normálnímu smrtelníkovi. To se podle mého povedlo jen částečně. Fantastický byl Christian Bale, jenom to skleněné oko mohlo být "víc" skleněné, nějak jsem měl problém poznat, které je zdravé. Herecké výkony jsou obecně silnou stránkou filmu, ke scénáři bych měl výhrady, hudba super. Na podruhé navíc oceňuji výkony Steva Carella a Jeremy Stronga. ()

bigmatko 

všechny recenze uživatele

dve z troch hviez su len za herecke obsadenie a chvilkove dobre vykony. Inak by som na hodnotenie tohto filmu potreboval absolvovat minimalne strednu ekonomickú školu ak nie rovno vysokú školu. film ma príliš veľa odborných dialógov a aj keď sa to v priebehu deja snažia laikom vysvetlit tak to moc nepomáha. aspon mne to nepomohlo a stratil som sa v kolotoci hypoték, bankovníctva a finančných machináciií, ktorým som absolútne nerozumel. podstatu však pochopí každý ale na záver už som nevedel kto vlastne zarobil a kto prerobil a už som ani nevedel, že kto je kto. keby tam neboli herecké osobnosti tak tento film rýchlo skončí v zabudnutí. ()

Peroon666 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, tak prvních 20 minut, že to vypnu, bo se tady v těch věcech vyznám asi jako většina z nás...ale tak nějak mě to vcuclo, že jsem to nakonec v pohodě dal, dokonce jsem se v tom docela i vyznal. Herecké výkony skvělé, vynikající kamera, úžasnej střih, ty vypravěčské vsuvky byly super...a navíc Bale poslouchal velmi slušnou muziku, ovšem jeho bubenickou eskapádu ale raději nehodnotím, hehe...za mě 80% ()

jansamek 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na to moc mladý a nezkušený, protože jediné, co jsem vnímal byla čísla. Ekonomiku znám jen v obrysech a nemůžu posoudit nakolik bylo toto prostředí dobře zachyceno. ()

james11 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn. Sice by mi vůbec nevadilo, kdyby každý složitější pojem vysvětlovala Margot Robbie. Dokonce kdyby se jí v tom filmu více věnovalo a dostala nějakou sexuální scénu, mohlo z toho být dost dobrý porno drama. :) ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Radi by ste sa "poďakovali" za finančnú krízu, ale neviete komu/čomu? Tak toto je film práve pre Vás!↵  Otvorí Vám oči, vysvetlí podstatu krízy, podá stráviteľnú výpoveď o fungovaní bánk a regulátorov v USA a ešte sa na tom hnuse aj dobre pobavíte. Ale najlepšie je asi to napätie až do prasknutia (realitnej bubliny). Je skvelé, že takýto populárne-poučný film vznikol, a žiaden investor by si ho nemal nechať ujsť.↵  Chýbal mi azda len trochu detailnejší záber na ohromný tlak, ktorému museli byť dlho vystavení tí "odvážlivci", ktorí v dobe rastu realitnej bubliny vsádzali na jej prasknutie. ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych i výš, ale bohužel mi nesedla ta vychvalovaná a na oscara nominovaná režie. Aspoň ne celou dobu.Chápu tu snahu tuhle problematiku, která je ve větším množství trochu nudná a ne zrovna pozornost udržující, nějak ozvláštnit a oživit. Ne vždycky to u mě ale zafungovalo, občas to spíš naopak rušilo. Kromě samotnýho námětu tak film stojí na hercích, kteří se dost snaží. Pokud k tomu teda mají prostor. Mám pocit, že někteří (Brad Pitt) tam jsou skoro do počtu, což je při 130 minutách trochu škoda. Spíš jen takový lákadlo na velký jména...ale co už. Každopádně Ch. Bale výbornej a Steve Carell mě překvapil, protože byl možná ještě lepší. Celkově zajímavej film, kterej má svoje silný momenty, skvělý herce a spoustu zajímavých informací, ale taky trochu moc snaživou formu a znovukoukatelnost, která se blíží nule. 3.5* ()

knoxwile100 

všechny recenze uživatele

Tak herecky je to zvládnuté opravdu bravurně. Docela mi vadila kamera a střih. Snažili se z toho udělat něco extra, ale spíš mě to lehce přivádělo do epileptického záchvatu, takže nechápu tu nominaci na oskara co se týče střihu. Čím dýl jsem se na to díval, tím míň jsem tomu rozuměl. Myslím, že to chtělo trochu zjednodušit pro běžného diváka. Jinak to má ale dost dobrý šmrnc a atmosféru, která se nevytrácí ani po dvou hodinách. Docela mě překvapilo, že se McKay dokázal tak dobře vypořádat s tak složitým scénářem, protože zatím nic "zashlédnutístojícího" nenatočil.. ()

TheReflektor 

všechny recenze uživatele

Být to jen o finanční krizi, všech těch dluhopisech, CDOčkách a podvodech, tak je to docela nuda. Avšak McKay rozehrál na pozadí ekonomického krachu hloubkovou analýzu Ameriky a americké společnosti, směru, jakým se vyvinula. Ovládaná penězi a komercí, honbou za osobním úspěchem. I se všemi jejími bolístkami a mnohdy komickými výjevy. Dokumentaristickým stylem, jakým je film nasnímán, McKay jen jemně připomíná, že to všechno se skutečně stalo (ačkoliv to postavy v pár momentech přímo popírají). I přes váhu kladenou na vložené scény, ve kterých jsou zmatenému divákovi vysvětlovány a definovány pojmy z bankovnické sféry, je jen malá šance skrze Big Short opravdu pochopit, co se v letech 2007/2008 na Wall Street opravdu stalo. Ale o tom to být ani nemělo. ()

milford 

všechny recenze uživatele

Jediné co jsem o tom věděl, byl Christian Bale a že to je dobré. Ale že až tak dobré, to teda ne. Naprosto dechberoucí, hlavně příběh do pozadí ekonomické krize a herecké obsazení a výkony. Bohužel člověk tuší že takhle to ve skutečnosti funguje a lepší to nebude. Pracující lid to všechno odskáče a ti nahoře budou furt vysmátí a nedotknutelní. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama