Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1830. Hraničáři Boone Caudill, Jim Deakins a Zeb Boon se chtějí vydat za obchodem s kožešinami, přes dosud nezmapované území indiánského kmene Černonožců. Na dlouhé cestě ze St. Louis, proti proudu řeky Missouri, je čeká nebezpečí a řada nepředvídatelných okamžiků. Proto se připojí k expedici, v jejímž čele stojí zkušený francouzský obchodník s kožešinami, Jourdonnais. Ten si bezpečnost expedice částečně "pojistil" unesenou Indiánkou, kterou ukrývá před svým mužstvem v podpalubí své lodi. Všechno se po cestě ale pořádně zkomplikuje... Western natočil režisér Howard Hawks (podepsaný pod mistrovskými díly Zjizvená tvář, Herna na Zlatém pobřeží, Leopardí žena, Červená řeka, Rio Bravo a Rio Lobo). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsou to jakostní kůže, které .... - Co to říkal? - To, co ostatní, jen mu trvalo dýl." Než však došlo na obchodní transakce s kmenem Černonožců, tak si výprava obchodníků, putující na lodi po řece Missouri 2000 mil proti proudu, prožila své dobrodružství. A o něm je tato přednáška westmana Zeba Callowaye, při kterém se zaměřil na nástrahy mocné kožešinové společnosti, na Vraní indiány na válečné stezce, na nemoc bílých lidí zvanou hrabivost, na dospělé muže napodobující zvuky ptáků i na lásku mezi příslušníky odlišných ras. A jelikož se jednalo o přednášku zábavnou, kterou svými kousky ještě zpříjemňoval notorický rudoch Ubožák, tak si dovolím vyjádřit svou spokojenost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Nečakané milé "dobrodružné" prekvapenie a to z minimom akcie, Howard Hawks mal proste nádych pravého westernu v krvi, dej ma stále čo ponúknuť, nechýba uvoľnenosť scén, zaujímavý herci, dokonca aj ten Černonožský bláznivý indián nemá chybu, zas tá Indiánka Čipčiri či ako sa volala je rovno na zaľúbenie a to nemusí ani skoro nič prehovoriť, fakt majstrovsky zvládnutý film. /100%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Klasický epický "pionýrský" western z rodu takových filmů, jako je Jak byl dobyt Západ, Červená řeka, Tanec s vlky, Indiánský bojovník, nebo třeba i Vinnetou. Tedy z doby osídlování Západu, který byl ještě divoký a plný indiánů. V tomto případě jde o skupinu dobrodruhů plavících se 2000 mil proti proudu Missouri do panenské Montany a to za obchodem s Černonožci navzdory nástrahám konkurenční obchodní společnosti, nepřátelských Vraních indiánů a přírody. Potěšil výkon Kirka Douglase (Deakins) a Dewey Martina (Boone) v rolích střelců a lovců u francouzského obchodníka. Mimochodem, dle Wikipedie je Missouri nejdelší řekou USA dlouhou 2341 mil (3767 km) a protéká sedmi státy, takže výkon hrdinů znamenal plout přes půlku dnešních USA (bez motoru proti proudu). Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=12790 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Realizačne je to dobová špička, ale obsahovo mi to prišlo hrozne ťažkopádne. Pôsobilo to ako nie príliš šťastne zadaptovaná 1000 stranová kniha alebo zostrih nejakého seriálu. Z toho čo som videl, najslabší Hawksov film ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The big sky je taký milý, naivnejší western, ktorý sa snaží zobraziť v roku 1952 indiánov ako tých dobrých a robí to ešte vzhľadom na dobu vzniku dosť neobratne a naivne. Takisto dialógy dávajú poznať, že tu nemáme nič extra ambiciózne a pôjde najmä o zábavu. Hawks ale dve hodiny dokáže naplniť napínavým dobroružstvom, priateľstvami a láskou prostredníctvom road movie na rieke Missouri na čele s charizmatickým Douglasom. Hawksova Červená rieka 4 roky dozadu bola tiež road movie, bola ale určite o niečo umeleckejšia, The big sky je zase zábavnejší. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc dobře se mi na tenhle western koukalo, dýchlo na mne kouzlo starých časů i filmů.. Inu, plout proti proudu řeky v roce 1830 byla pořádná dřina a věřím, že se i herci při natáčení zapotili.. Kirk Douglas na sebe strhává pozornost, jakmile se objeví a Dewey Martin se mu snaží sekundovat, Arthur Hunnicutt zajímavý, stejně jako role Zeba.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych mnohem výše, kdyby měl tento film tak 70-80 minut. První hodina by potřebovala pořádně zkrátit, protože zajímavé to začalo být opravdu až po 60 minutách. No a v momentě, kdy už bych čekal konec následuje dalších 20 minut. Také si myslím, že by hodně prospěla barevná kamera. Černobílé westerny jsou sice fajn, ale tady by mnohem víc vynikla krása přírody. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režijne majstrovsky zvládnutý, len čo je pravda. Howard Hawks bol bezpochyby pánom svojho remesla, vedel čo všetko v obraze chce mať a ako to ukázať. Čo však asi dokonalo nevedel, bolo previesť riadky scenára do dynamickejšieho celku tak, aby nenudili. Z toho vyplýva, že tento dobrodružný snímok neponúka strhujúci príbeh, ale iba pekne natočené obrázky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale ten film mě prostě nějak neměl čím dostat. Nezaujal mě, nebavil mě, a to i přesto, že se jedná o western. Asi jsem prostě zvyklejší na trochu jiná dramata, respektive mám jiná dramata raději. Kirk Douglas byl skvělý, ale celkově byla celá banda chlapů dobrá. Hawks má tohle ale v lepších filmech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Magicky krasny film od reziserskeho velikana Howarda Hawksa /El Dorado, Red River, Ball of fire/ o putovani cez nezname uzemie indianskeho lmena cernoprdelnikov, teda pardon, cernonozcov. Kirk Douglas /Spartacus/ zvladol svoju ulohu, a velmi dobre sa zhostil ulohy aj Dewey Martin /Nejdelsi den 1962/. Potom samoptne putovanie je fascinujuce a vyborne zrezirovane, dialogy su vybrusene. 90 % ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrné dílo jinak zdatného režiséra. Děj se vleče, a spíše se mluví. A ačkoliv je tu spousta zajímavých postav: kapitán frantík, zkušený traper atd; tak mě příběh poměrně nudil. Absence jakéhokoliv napětí a nově objevenenými přírodními krásami se též nedá pokochat. Rád bych alespoň vsadil na romantickou linii v podobě trojúhelníku, ale ta mne nepřesvědčila. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný western. Divoký západ je tu hodně podobný světu Karla Maye, je plný divočiny, trapperů, lovců kožešin, volně žijících indiánů i zákeřných podnikavců. Nechybí dvojice "pokrevních bratrů", krásná indiánka, potrhlá komediální postavička a zkušený zálesák jak kdyby Samu Hawkinsovi z oka vypadl. Navíc celý rámec výpravy na lodi připoměl naši Cestu do pravěku včetně voiceoveru vypravěče. Nemá to nijak strhující tempo, ale jsou tu dobré postavy a a moc dobře se na tento zálesácký western kouká. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vysoké nebe je naivní indiánkou v tom nejlepším slova smyslu. Jednoduchý a napínavý příběh, jasně napsané a dobře zahrané postavy a krásná příroda v okolí řeky Missouri. Kirk Douglas, Dewey Martin i Arthur Hunnicutt to zahráli pohodově a dobrodružství s jejich partou lovců kožešin se mi líbilo. Na odreagování tak akorát a vůbec nevadí, že si s nějakou realitou tvůrci těžkou hlavu nedělali. Na ty nejlepší indiánky a westerny Vysoké nebe nemá, ale slušné tři hvězdy si s přehledem odnese. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "They gone went. But the question is, will they stay gone went?"     Western s poriadnou dávkou dobrodružstva, zaradený medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Vždy keď sa chystám pozerať takýto klasický western, mám značné obavy, aby nebol zase tupý (ako väčšina westernov s Johnom Waynom). Tentokrát ale boli moje obavy zbytočné a bol som dokonca veľmi príjemne prekvapený. Začiatok je síce ešte v takom plytšom duchu, keď sa všetko rieši päsťami a je úplne jedno, či ide o priateľov, alebo nepriateľov (dvaja hlavní hrdinovia si dajú len tak preventívne pár po papuli a odrazu sú najlepšími priateľmi). Po krátkom čase sa ale naši hrdinovia nalodia a odvtedy sa začina jedno veľké, vzrušujúce dobrodružstvo na dlhočiznej ceste divokou krajinou. Na filme oceňujem najviac to, že má zaujímavé, výborne vykreslené postavy, ako sú skúsený traper Zeb (výborný Arthur Hunnicutt s nomináciou na Oscara), hlavný hrdina Jim (Kirk Douglas v  trochu inej, veselšej polohe, takmer neustále vyškerený), krásna Indiánka, či Indián so slabosťou pre whisky. Je to vlastne taká sympatická, veľmi rôznorodá banda dobrodruhov. Páči sa mi aj humor, ktorý to výborne odľahčuje a aj typická hudba Dimitria Tiomkina.     "You maybe don't know it, but you're a married man now." ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Takový naivní, hodně přikrášlený western o výpravě proti proudu Missouri. Místy opravdu směšné, realitě vzdáleno na stovky kilometrů, pohádka tak typická pro westerny té doby. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Zcela nepřekvapivě zapomenutý western, který se snaží dobrodružným způsobem rozšiřovat mýtus o hraničářích. ()

Reklama

Reklama