Reklama

Reklama

Po občanské válce se banky a vlaky staly terčem gangu, který terorizoval středozápadní Spojené státy. Tento gang psanců je veden Jessem Jamesem a Colem Youngem a patří do něj několik jejich bratrů. Detektiv Rixley je pověřen dopadením psanců. K tomu má k dispozici několik mužů. Rixley je pronásleduje a je jim na stopě. Poté zabije několik nevinných příbuzných členů gangu. Ti se pomstí a muže zastřelí. Několik dní se následně schovávají ve stodole jejich přítele, ale i tam je detektiv vypátrá. Jeho mužstvo začne na stodolu střílet, ale všem členům se podaří uprchnout. Po této události se celý gang rozptýlí po státech a každý člen si žije svým vlastním životem. Po několika letech se však znovu sejdou s plánem vyloupit banku daleko na severu, která má být plná peněz. Město však před psanci bylo varováno a loupež se pokazí. Zámek od sejfu má časovač, a tak ho nelze otevřít. Když se gang snaží uniknout, střílí po něm místní obyvatelé, kteří obsadili oba konce hlavní ulice. Několik členů je zabito a až na bratry Jamesovi jsou všichni postřeleni. Z gangu zbyli kromě bratrů Jamesových ještě další čtyři členové. Jeden z nich záhy umírá v lese, kam se skupině podaří dostat. Další tři jsou těžce zraněni. I když je Jesse velitelem, rozhodne se zraněné opustit, s čímž jeho bratr Frank neochotně souhlasí. Cole Jessemu řekne, že je neloajální opustit je, ale Jesse ho ignoruje a Frank prohlásí, že musí držet se svým bratrem. Všichni tři přeživší se nakonec dostanou do nemocnice, kde jim Rixley oznámí, že vzhledem k tomu, že ve státě Minnesota neexistuje trest smrti, budou odsouzeni na doživotí. Snaží se je přesvědčit, aby mu prozradili, kde jsou bratři Jamesovi, a tím získali nižší trest. Všichni však odmítnou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento western si pamätám ešte z čias VHS požičovní. Veľmi dobré obsadenie, doslova rodinný biznis. Traja bratia Carradinovci, dvaja Keachovci a dvaja Quaidovci. Hlavne mladý Dennis Quaid je takmer nespoznateľný. Postava Jesse Jamesa je tak trochu v úzadí a režisér sa venuje skôr celej bande, kde každý z nich dostáva takmer rovnaký priestor, čo je fajn. W. Hill je akčný klasik a už vtedy sa vyžíval v pekne krvavých a spomalených záberoch. Záverečná prestrelka je veľmi dobrá, i po toľkých rokoch ju mám stále v živej pamäti. Ako celok film nepôsobí tak celistvo, často je prerušovaný spevom, tancom a chlapskými potrebami v ženskom náručí. Celkovo priemer. 60%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Další z westernů, který se zabývá životním osudem slavného bankovního lupiče a desperáta Jesse Jamese a jeho bandy. Režii má Walter Hill, který natočil několik moderně pojatých westernů, nejlepším je asi skvělá gangsterka Poslední zůstává. Western Psanci vyniká moderním zpracováním, hezkou country hudbou a (Kill Billem) Davidem Carradinem v jedné z hlavních rolí. Mimochodem, jeho otec John Carradine hrál pro změnu postavu zrádce Boba Forda ve fimu Jesse James z roku 1939. Taky pro mne neznámý James Keach mi do role Jesseho sednul "jako prdel na hrnec", tedy typově opravdu dobře. Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=Ye7xnbnfKBM ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dosť dobrý western s trojčatami Carradinovcami. Westernov toho typu bolo v 80.a 90.rokoch minulého storočia v skutku dostatočne a akoby vždy každému niečo chýbalo. Určite je tomu tak aj v tejto snímke. Je tu mnoho postáv, takže je to dosť neprehľadné sa v tom orientovať. Inak je to ale veľmi dobrý western. Dobre urobený. Je to svižné, správne drsné ako má western byť a nie príliš ukecané. Pritom moderne spracované, s peknou country hudbou, ktorá sa mi páči. Rozhodne môžem odporučiť všetkým nadšencom poriadnych westernových prestreliek a smrtí. Snímka sa nebojí násilia a napríklad jeden zamestnanec banky to detailne schytá priamo medzi oči. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Když Walter Hill ke konci rozbalí svojí přímou poctu úvodní ´Wild Bunch´ akci, tak to jsem teda zatraceně valil bulvy a večer jsem si to musel pustit znova ... nedoceněný western, řemeslně bezchybný, s mnoha charizmatickými tvářemi. Velká škoda, že Hill se věnuje mnoha postavám, tudíž je to stylem "od každé trochu, ale nic pořádně", kvůli čemuž finále ztrácí na působivosti. Ale i tak rozhodně JE o co stát. P.S. David Carradine opět srší charizmatem, je radost se na něj dívat, ten chlap si zasloužil velkou kariéru a pořádný role. Dík, Quentine. P.P.S.: I´m good old rebel - dokonalé ()

sud 

všechny recenze uživatele

Spolu s Velkou Northfieldskou loupeží asi nejzdařilejší zpracování příběhu Jesseho Jamese a jeho bandy. Realistická, neromantická, demýtizovaná podívaná s pomalým tempem, které však svou mírnou rozvláčností dosti pomáhá atmosféře. Walter Hill v sobě nezapře žáka Bloody Sama - krev je krvavá, bláto studené, postavy jsou lidé z masa a kostí a v přestřelkách umírají i nevinní. Zajímavý nápad obsadit do rolí bratrských gangsterských klanů bratrské klany herecké vyšel na jedničku, především David Carradine, James Keach a Randy Quaid stojí více než za pozornost. 90%. P.S.: Film jsem si připomněl po dlouhých letech a líbil se mi mnohem víc, než tehdy. ()

Galerie (51)

Reklama

Reklama